Kemény német lecke előtt férfi BL-csapataink • SportTV

Kemény német lecke előtt férfi BL-csapataink

2023. 02. 16. 17:24    
Olvasási idő: 3 perc

Német-magyar dupla csata lesz csütörtökön a férfi kézilabda BL-ben. Mivel a Bundesliga elismerten a világ legerősebb bajnoksága, élcsapatai természetesen világszintet képviselnek. Rekordbajnokunknak, a Veszprémnek mindenképpen pontot kell szereznie, ha a „kiemelt”, közvetlen negyeddöntős helyét meg akarja őrizni, s a Szegednek is pont kellene, hogy meglegyen a biztos továbbjutás, s ne kelljen hátra tekintgetnie a táblázaton a Celje eredményeit nézegetve.

A veszprémi döntetlen megismétlődése most a mieinknek lenne jó – persze egy győzelem még jobb lenne (Fotó: ehfcl.eurohandball.com)

SZEGED–KIEL (B-csoport)

Az OTP Bank-Pick Szeged elveszítette első meccsét az idén a BL-ben Aalborgban 33–27-re a múlt héten, 8 ponttal hatodik a B-csoportban. A korábbi háromszoros győztes Kiel még mindig reménykedhet a bónuszként a nyolcaddöntő kihagyásával kecsegtető második hely megszerzésében, de ehhez meg kellene nyernie mindhárom meccsét, a Kielcének meg mmindhármat el kellene veszteni, s közben még húsz gólos különbséget is le  kellene dolgoznia a THW-nek – ez inkább  lehetetlen, mint lehetséges küldetés… A múlt heti Kielce elleni 32–29-cel 12 év után győzte le legfőbb „ezüstriválisát” a német klassziscsapat, amely most 12 pontnál jár, ugyanannyinál, mint a Nantes.
A két csapat őszi csatáját a Kiel 34–29-re nyerte meg, 13 eddigi csatájukból 8-at nyert meg a szegediek ellen, viszont a legutóbbi  alkalommal  30–26-ra kikapott a Tisza-partiak  új sportcsarnokának avatóján. A Kielnek pótolnia kell klasszis jobbszélsőjét, Niklas Ekbereget – akit beválasztottak a vb All Star-együttesébe is – , mert bokasérülést szenvedett és legalább hat hetet ki kell hagynia.
A Szeged a Budakalász elleni 37–23 után vezeti a magyar bajnokságot – igaz, több meccsnől a Veszprémnél – , a Kielnek nem volt Bundesliga-fordulója a hét végén.
A szegedi honlapon megjelent interjúban a legutóbbi győztes mérkőzésre is emlékezett Mario Sostaric, a hazaiak szlovén válogatott szélsője:
„Mindannyian jól emlékszünk arra a meccsre, felejthetetlen este volt. Ahhoz, hogy egy ilyen csapatot legyőzzünk, még a száz százaléknál is többet kell nyújtanunk. Ezt a többletet adhatja hozzá a csapat teljesítményéhez a szurkolók támogatása: tömött lelátók előtt legyőzhetjük a Kielt, hiszen ilyenkor egész más érzés kimenni a pályára, olyan erőt is felfedez magában egy játékos, amit máskor nem. Ez az egyik oldal, a másik pedig az, hogy tudjuk, az ellenfelek számára mennyire nehéz itt játszani akkor, ha zeng a lelátó. Megígérhetem, mindent beleadunk majd, hogy bizonyítsunk a drukkereknek. A sikerhez tökéletes védekezésre lesz szükség, gyors játékra, valamint arra, hogy egymásért is harcoljunk.”
A csapat helyezését és pontszámát, illetve annak figyelemmel követését célzó kérdésre pedig így reagált: „Az a legjobb, ha mindenki csak a következő feladatra figyel, a következő meccset akarja megnyerni, de elkerülhetetlen, hogy ismerjük a többi csapat eredményeit. A vezetőedzőnk is rendszeresen ismerteti, hogy állunk, de nem szabad ezt túlgondolni, most például csak arra kell figyelni, hogy nyerjünk a Kiel ellen, más nem számít. Abban viszont biztos vagyok, hogy bárkit is kapunk majd ellenfélként az A csoportból az egyenes kieséses szakaszban, az nem örül majd nekünk. Tudom, hogy ha helyén lesz az önbizalmunk, és a sérülések is elkerülik a keretet, bárkire veszélyesek lehetünk a szezon legfontosabb szakaszában.”

Kapcsolódó

Szeged–Kiel kupamúlt

Összesen: 13 mérkőzés–4 Szeged-győzelem–1 döntetlen–8 Kiel-siker / 363–411-es gólkülönbség. Szegeden: 6–4–0–2 / 176–182. Az első mérkőzés: Pick Szeged SC–THW Kiel 26–38 (14–16). Szeged, 2011. 10. 2., BL-csoportkör. A legutóbbi mérkőzés: THW Kiel–Pick Szeged SC 34–29 (15–14). Kiel, 2022. 9. 29., BL-csoportkör.

MAGDEBURG–VESZPRÉM (A-csoport)

Három mérkőzéssel a csoportkör vége előtt a Veszprém 16 ponttal az A-csoport másodikja, a Magdeburg csak két ponttal kevesebbel 3. Mindkét csapat már véglegesítette helyét a rájátszásban és reménykedhet benne, hogy a csoport két „extra” továbbjutója közé kerül, amelyek erőnyerőként kihagyhatják a nyolcaddöntő fázisát. Nem veletlen tehát, hogy a találkozó kiérdemelte az európai szövetségtől a Hét mérkőzése titulust.
Első mérkőzésük októberben 35–35-re végződött, az volt akkor a Telekom első pontvesztése az idényben.
A német együttes a 3. fordulóban a PSG-től elszenvedett vereség (22–29) óta nem kapott ki a GETEC Arenában. Csak egy gól választja el egymástól a két csapat számbeli eredményességét, a Veszprém 357 gólt szerzett eddig a BL-idényben, eggyel többet az SCM-nél.  A múlt héten a német együttes a Bundesligában 34–28-ra győzött Lemgóban, míg a Veszprém 40–21-re legázolta a megyei rivális Balatonfüredet.
„Ha nyerni akarunk, nemcsak Kristjanssont, hanem az összes többi minőségi játékost is meg kell állítanunk, például Kay Smitst, Webert vagy Damgaardot. Ez a csapat tudja, mit akar, kétnaponta meccset játszik, jó formában van. Normális meccs lesz, de roppant kemény” – idézte az EHF BL-honlapja Momir Ilicset, a Telekom vezetőedzőjét.

Kapcsolódó

Magdeburg–Veszprém kupamúlt

Összesen: 8 mérkőzés–3 Magdeburg-győzelem–1 döntetlen–4 Veszprém-siker / 211–218-as gólkülönbség. Magdeburgban: 3–2–0–1 / 82–75. Az első mérkőzés: Fotex KC Veszprém–Sportclub Magdeburg 24–20 (12–11). Veszprém, 2001. 11. 25., BL-csoportmérkőzés. A legutóbbi mérkőzés: Telekom Veszprém KC–Sportclub Magdeburg 35–35 (16–16). Magdeburg, 2022. 10. 27., BL-csoportkör.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 12. forduló. Sport1 18:00 OTP Bank-Pick Szeged–THW Kiel (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Deli Rita, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor)­; Sport1 20:30 SC Magdeburg–Telekom Veszprém KC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor)