Római remény a dobogóra ugrásra • SportTV

Római remény a dobogóra ugrásra

2023. 02. 19. 12:56    
Olvasási idő: 4 perc

A vasárnapi öt mérkőzésből négy élő v-közvetítéssel kerül a képernyőre, a Fiorentina meccsét az AMC Mikrón élvezhetik élőben, késő este felvételről a Sport2-n. A két milánóival konkurráló három másik együttes a vasárnapi programba került – mi a főműsoridős találkozót, az AS Roma összecsapását választottuk a kiesés ellen harcoló Veronával bővebb ismertetésre.

Cyrile Ngonge első két Serie A-meccsén két gólt szerzett. Jön-e a harmadikon a harmadik is Rómában? (Fotó: Getty Images)

A hét közepi európai kupakudarc után a Roma visszatér a Serie A-ba vasárnap este, amikor az újjáéledőben lévő Verona érkezik vendégjátékra az Olimpicóba. A múlt héten Leccében remiző, majd a hét közben Salzburgban vereséget szenvedő sárga-vörösök 2023-as évkezdete lendületvesztéssel jellemezhető, miközben az újjáéledő Hellas hétfőn le tudta győzi a kiesés elleni harcban rivális Salernitanát hazai pályán.
A múlt héten a Roma a Via del Marében csak 1–1-re végzett, azaz meg kellett osztoznia házigazdájával két ponton. Ezzel visszaesett a negyedik helyre, egyszersmind legutóbbi öt legutóbbi idegenbeli bajnokiján negyedszer marat nyeretlen. A rossz széria Salzburgban folytatódott, az El-playoffban Morinho tanítványai 1–0-ra kikaptak, egy 88. percben kapott góllal – ez azért olyan eredmény, amelyről nem reménytelen a fordítás.
A két idegenbeli meccs után a csapat visszatér az Olimpicóba két meccsre azután, hogy az előző hármat a Serie A-ban kapott gól nélkül megnyerte hazai pályán – ez 201 óta a legjobb teljesítmény megismétlésének számít. Ráadásul a farkasok 25 meccs óta veretlenek otthon a Hellas ellen – azalatt 19-szer nyertek – , ez az eredménysor is őket „támogatja”.
A szezon hátralévő részében Mourinho fő célja, hogy a bajnokságban a négy között végezzen, de a nagyravágyó mester azért nem tesz le róla, hogy egy újabb kontinentális trófeát megszerezzen két egymás követő esztendőben.
Sok minden változott azóta, hogy a fordított pályaválasztású meccsen a Verona kikapott 3–1-re otthon, azon a találkozóm Dawidowiczot kiállították csupán 10 perccel a kezdés után. Az aktuális forma alapján azonban a Scaglieri gondokat okozhat a hazaiaknak még az Olimpicóban is. A Hellas  Marco Zaffaroni kinevezése óta kétpontnyira felzárkózott a kiesővonal felett álló utolsó együttes, a Spezia mögé, amelyben fontos szerepet játszott a hétfői Salernitana ellen győzelem is. „Valószínűtlen hős” emelkedett ki a csapatból, Cyrile Ngonge góllal debütált a Lazio ellen, majd a Bentegodiban fél óra után újra, győztes gólt elérve a rivális salernóiak ellen.
Ezekkel együtt a Verona 2023-ban 7 meccsen 12 pontot szedett össze, ennél többet az évben a jelenlegi top 4, valamint a Monza és a Juventus ért el. Természetesen a Serie B-be visszaesés most is reális veszély, de az idén kapott csupán négy gól jó jelzése annak, hogy  Zaffaroni remekül megszervezte csapata védekező játékát.

Dybalát Salzburgban le kellett cserélni, combsérülésének mértékét most méricskélik az orvosok, lehet, hogy a világbajnoknak ki kell hagynia a Hellas elleni találkozót. Pedig ebben a szezonban 16 meccsen már 8 gólnál és 6 asszisztnál jár – nem lesz könnyű pótolni. El Shaarawy előbbre kerülhet a szokásosnál, a középpálya két szélét pedig Zeki Celik és Zalewski foglalhatja el Mourinho együttesében. Wijnaldum visszatérése óta először lehet kezdő, de a sűrű programot figyelembe véve a mester a fiatal Bovét is bevetheti.
Ngonge első két bajnokiján gólt szerzett, alighanem az Olimpicóban is kezd, s ha ismét eredményes lesz, ebben az évszázadban ő lesz az első, aki hármas gólsorozottal kezdi a Veronában Serie A-karrierjét. A támadó középpályás Lazovics mellé kerülhet a középső tengelybe, s vagy a januárban szerződtetett Gaich vagy Lasagna kerül még a támadóegységbe. Djuric még mindig izomproblémákkal küzd, Thomas Henry keresztszalag-szakadása miatt pedig ebben az idényben már nem léphet pályára. Miguel Veloso és Sulimana is hiányozhat Zaffaroni középpályájáról, így könnyen elképzelhető, hogy a a központi négyes hétfőhöz képest változatlan marad.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Azon 19 csapat közül, amelyekkel a Roma 50 vagy több bajnokit játszott, csak a Bari ellen vesztett kevesebbet a fővárosi csapat (11%) mint a Verona ellen (17% – 11 vereség 63 meccsen, 32 győzelem, 20 döntetlen mellett).  2. Csak a Napoli szerzett több gólt (16) az idényben rögzített játékhelyzet után, mint a Roma (13); beleértvea legutóbbi hármat (2 szöglet után, egy 11-esből). Csak a szögleteket nézve is második a Roma (7), ugyancsak a nápolyiak mögött (11). 3. Tammy Abraham egymást követő két hazai mérkőzésen is betalálhat, először tavaly március óta (az Atalanta és a Lazio ellen). Ugyanakkor a Hellas ellen játszott a legtöbb játékpercet (270) anélkül hogy gólt szerzett vagy gólpasszt adott volna.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM TÉVÉS MECCSÉRŐL

ATALANTA–LECCE

+ A fordított párosításban november 9-én győztes Lecce (2–1) először nyerheti meg egy idényben oda-vissza mindkét meccsét az Atalanta ellen 1993–94 óta. = Ez az a meccs, amelyben a legtöbb tizenegyesgólt elérő csapat (Atalanta 6) mérkőzik azzal, amely a góljainak legnagyobb százalékát kapta 11-esből (Lecce 16%, ugyanennyi van a Bolognának is). o Az elmúlt 50 évben csak két olyan 20 éves vagy fiatalabb játékos van, aki legalább 5 gólt szerzett a Serie A-ban  az Atalantában: Rasmus Höjlund (5, 2022–23) és Franck Kessié (6, 2016–17). + Az Atalanta Federico Francesco kedvenc ellenfele az olasz élvonalban: 4 gólt szerzett ellene négy különböző csapat színeiben (Bologna, SPAL, Empoli és lecce a novemberi meccsen).

SALERNITANA–LAZIO

+ Nem játszottak még döntetlent a Serie A-ban: a rómaiak négyszer nyertek, a salernóiak háromszor. = November eleje óta a Salernitana 10 meccsen csupán 5 pontot szerzett (1 gy., 2 d., 7 v.) – csak a Cremonese gyűjtött kevesebbet ennél ez idő alatt (3); a gránátvöröseknek közben volt egy hetes vereségsorozata is. o Krzysztof Piatek legutóbbi 9 bajnokiján nem szerzett gólt, ez a leghosszabb eredménytelen sorozata egy idényben. E kilenc meccsnapon csak az udinei Success és a Samp játékosa, Lammers játszott több percet azon csatárok közül, kik szintén gól nélkül maradtak. + Ciro Immobile – három gólt szerzett két bajnokin a Salernitana ellen – egyetlen gól közvetlen részese sem volt legutóbbi öt meccsén. Hatos sorozata, amelyben gólt sem lőtt, asszisztot sem adott, legutóbb a Lazio kapitányának 2013 májusában volt, amikor még a Genoa mezét viselte.

SPEZIA–JUVENTUS

+ A Juventus mind az öt Serie A-mérkőzését megnyerte a Spezia ellen, hármat ebből kapott gól nélkül. A rekordbajnok ezzel egyik csapat a Spezia történetében, amellyel egynél több bajnokit játszott és mindegyiket elvesztette (a másik a Lazio. = A Juventus aratta a legtöbb 1–0-s győzelmet az idényben (6), a legtöbb kapott gól nélküli meccset játszotta (13), beleértve a fordított párosítású meccset is a Spezia ellen (2–0). o Dusan Vlahovics 5 meccsen 5-ször talált a Spezia kapujába, mindannyiszor hazai pályán; ez lesz aelső fellépése a Piccóban, ez eddigi egyetlen La Spezia-i mérkőzését még a Manuzziban játszotta (2–2, a Fiorentinával 2020 októberében, akkoriban a Spezia a Cesena stadionjában játszotta hazai bajnokijait). + Ángel Di María négy gól közvetlen részese volt a legutóbbi öt Serie A-meccsén (2-2 gól és gólpassz), az argentin világbajnokkal (13 meccsen) a Juve gól/meccsátlaga (1.6), győzelmi rátája (61.5%) jobb, mint amikor nélküle játszik csapata (1.4 és 55.6%).

SERIE A, 23. forduló. Sport2 12:15 Atalanta BC–US Lecce (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 14:45 US Salernitana 1919–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport2 23:00) ACF Fiorentina–Empoli FC (kommentátor: Fülöp László); Sport2 17:45 Spezia Calcio–Juventus FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 AS Roma–Hellas Verona FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)