Úrrá lett az idegein, "kiütötte" a dobókat • SportTV

Úrrá lett az idegein, „kiütötte” a dobókat

2023. 08. 02. 14:04    
Olvasási idő: 2 perc

Újabb dobóbravúr az MLB 2023-as idényében: Framber Valdez, a Houston Astros játékosa összehozta az évad harmadik no-hitterét, amikor egy dobó ütés nélkül nullázza le az ellenfelet.

Framber Valdez nem egészen egy hete, a Texas Rangers ellen még négy inninget sem töltött a dobódombon, ezalatt nyolc ütésből hat pontot értek el ellene, ráadásul volt egy kis szerepe abban is, hogy a későbbiekben a kispadok kis híján egymásnak estek. Merthogy még – alighanem szándékosan – vállon is dobta Marcus Semient, a Rangers ütőjét. Az előző négy startja alkalmával összesen 21 inninget töltött a pályán, ezen időszak alatt botrányos, 7.29-es ERA volt a mérlege.

Keddről szerdára virradóra aztán a Houston Astros játékosa lett a franchise történetének első olyan dobója, aki balkezesként könyvelhetett el no-hittert. A Cleveland Guardians ellen egyetlen labdáját tudták érvényes területre ütni, a tökéletes mérkőzéstől mindössze egy séta (az ötödik inningben Óscar González volt a „tettes”) választotta el, de Valdeznek így is a minimális, 27-es ütési próbálkozással kellett szembesülnie, miután a játékrész folytatásában double playt sikerült összehoznia a Houstonnak.

A rövid idő alatt bemutatott két véglet is mutatja, hogy mennyi munka áll még Valdez előtt. Merthogy úgy két éve rájött, a koncentrációs problémáin változtatnia kell, ha szeretne megragadni az MLB-ben. Nem egyszer „elment” a fókusza, elvesztette az önuralmát, miközben zseniális képességeiben senki sem kételkedett. A csapat pszichológusához, Andy Nunezhez fordult, aki a mai napig – nem utolsósorban a légzés, illetve a légzéstechnikai fontosságára alapozva – minimum heti rendszerességgel dolgozik vele, és a játékos bevallása szerint ő mentette meg a karrierjét.

Így aztán neki is nagy része van a mostani no-hitterben, ami az Astros történetének 16. ilyen mutatványa. Tavaly az alapszakaszban (Cristian Javier, Hector Neris és Ryan Pressly), majd a playoffban (akkor Javier, Bryan Abreu, Rafael Montero és Pressly) is összejött egy-egy ütés nélküli meccs, igaz, „csak” kombinált verzióban. Szólóban houstoni dobó legutóbb Justin Verlander révén tudott „összedobni” no-hittert, még 2019 szeptemberében. Sokáig úgy tűnt, Verlander „viszi el” a hátán a napot, hiszen órákkal a meccs előtt szerezte őt vissza a Houston a New York Metstől, a keddi mérkőzés előtt az ő legszebb megmozdulásai mentek a stadion kivetítőjén, majd jött a Valdez-show. De jellemző a labilis idegrendszerére, hogy a kilencedik inning előtt a szakmai stáb nem merte elküldeni melegíteni a closer Presslyt, mert tudták, Valdeznél idegesebben senki sem reagál arra, ha cseredobót lát melegíteni…

A Dominikai Köztársaságból érkezett dobó a 2-0-s győzelem során mindössze 93 dobással „végezte ki” a rivális ütőit, ennél kevesebb dobásból mindössze ketten értek el no-hittert az MLB több mint évszázados története során. Darryl Kile 1990-ben 83, kilenc évvel később pedig David Cone (ő ráadásul perfect game-et hozott össze!) 88 dobásból oldotta meg a feladatát. A 2023-as szezonban a mostani volt a harmadik no-hitter, korábban Domingo Germán (New York Yankees – perfect game!) és három detroiti dobó kombináltan hozott le ütés nélkül egy-egy találkozót.

A Sport TV élőben közvetíti az MLB 2023-as idényét.