Egy autómosóból lett dobó szállította az MLB újabb szenzációját • SportTV

Egy autómosóból lett dobó szállította az MLB újabb szenzációját

2024. 04. 02. 13:28    
Olvasási idő: 2 perc

Az MLB történetében megszületett minden idők legkorábbi no-hittere: Ronel Blanco, a Houston Astros dobója április 1-jén hozta le kapott ütés nélkül a Toronto Blue Jays elleni találkozót.

Ha Justin Verlander és José Urquidy nem a Houston Astros sérültlistáján szerepelne, hanem a papírformának megfelelően dobna, alighanem szegényebbek lennénk egy tündérmesével a baseball világából. Mert akkor Ronel Blanco nem kaparintotta volna meg az utolsó helyet az Astros rotációjában, és nem ő állt volna a dombon a Toronto Blue Jays elleni mérkőzésen. Csakhogy ő állhatott oda, úgy, hogy 30 évesen mindössze nyolcadik alkalommal kezdett a ligában, illetve abban a tudatban játszott, hogy hat inningnél többet még egyszer sem dobott az MLB-ben.

Most viszont nemhogy hat, de kilenc játékrész jutott neki, 27 outtal, egyetlen kapott ütés nélkül, azaz az övé lett a 2024-es idény első no-hittere! Blanco ezzel a saját szempontjából elképesztő időszakot zárt le, hiszen egy hete született meg a kislánya, majd megtudta, bekerült az Astros keretébe, most pedig remekelt. Mindössze két sétát engedélyezett a most 10-0-ra veszítő Toronto egyébként parádés, az első négy meccsen 26 pontot összehozó ütősorának.

„Hosszú utat kellett megtennem idáig, rengeteg hullámvölggyel, még több gödörrel. De most azt hiszem, ezért a pillanatért megérte minden szenvedés” – mondta a találkozót követen a Dominikai Köztársaságból érkezett dobó. Blancót eléggé későn fedezték fel,

a liga szabályai szerint a legjobb külföldieket már 16 éves kortól lehet szerződtetni, adott esetben milliókért, na, érte 22 évesen fizetett ötezer dollárt a Houston…

Mondjuk nem volt veretes eredménysora hazájában, eleve csak 18 évesen lett belőle dobó, addig ütőként próbálta megváltani a világot. Aztán amikor dobó lett belőle, speciális felkészülési programot kapott, de mivel nem volt „világbajnok anyag”, a megélhetéséért egy autómosóban dolgoznia is kellett.

Houstonban sem lett belőle (egyelőre) világsztár, mi több, még rendes kezdő sem. Az alacsonyabb ligákban például 202 alkalommal jutott szóhoz, ebből mindössze 34-szer kezdőként. Profiként pedig a hétfői meccse volt a nyolcadik kezdőként!

Igaz, 28 éves koráig még csak pályára sem lépett az MLB-ben, továbbá kezdeni is először tavaly június 1-jén kezdett először.

Most meg összehozta az Astros történetének 17. no-hitterét! A houstoni franchise-t 1962-ben alapították, az azóta eltelt időszakban egyetlen más csapat dobói sem értek el ennyi no-hittert, a Los Angeles Dodgers a második a vonatkozó időszakban 13-mal.