Először kerül képernyőre Magyarországon a baseball világbajnoksága • SportTV

Először kerül képernyőre Magyarországon a baseball világbajnoksága

Sport TV avatar Sport TV 2023. 03. 07. 10:31    
Olvasási idő: 2 perc

A baseballsport legjobb hangulatú versenysorozata a World Baseball Classic, amit a sportág világbajnokságának nevezhetünk. MLB-sztárok tömkelege harcol nemzeti színekben három ország négy stadionjában. Március 8-21. között a Sport TV jóvoltából hazánkban először lehet követni a sorozatot.

A 2017-es döntő Los Angelesben a Dodger Stadiumban volt. (Fotó: Getty Images)

A Sport TV 2020 óta közvetíti az észak-amerikai profi baseball-liga, az MLB küzdelmeit Magyarországon. A magyar nézők már három szezont végig szurkolhattak, március 30-tól jöhet az újabb, de előtte

a baseball kuriózumnak számító világbajnokságát, a World Baseball Classicot is képernyőre tűzi a Sport TV március 8-21. között.

A koronavírusjárvány miatt ezúttal hat évet kellett arra várni, hogy ismét összecsapjanak a világ legjobb nemzeti csapatai,  és Tajvan (Tajcshung), Japán (Tokió) valamint az Egyesült Államok (Phoenix, Miami) ad otthont a Baseball World Classicnak. Bár a sorozat neve angolul hivatalosan nem világbajnokság (valójában átvette a Baseball World Cup helyét), a végső győztest világbajnoknak hívják. Talán az esemény időpontjából is sejthető, a WBC mögött teljes mellszélességgel ott van az MLB.

Az esemény célja a sportág népszerűsítése, és ehhez az is kell, hogy

hét korábbi MLB MVP is rést vesz az idei sorozaton: Paul Goldschmidt, Mike Trout és Mookie Betts az Egyesült Államok, José Altuve és Miguel Cabrera Venezuela, Otani Sohej Japán, Freddie Freeman pedig Kanada színeiben.

Mellettük a 2022-es szezonból a Nemzeti Liga MVP-szavazásának első 18 helyezettjéből 16-an, a másik főcsoportból, az Amerikai Ligából pedig a legjobb tízből hatan juthatnak szóhoz az idei WBC-n. Ez így tényleg a legszűkebb elit, megtámogatva további csaknem 200 aktív MLB-játékossal. Ezzel szemben a másik véglet a cseh válogatott, amely hatalmas bravúrral először kvalifikálta magát a tornára, és amely összecsaphat csoportjában például Japánnal. A főleg amatőrökből álló csehekre azért is érdemes odafigyelni, mert szakértőink szerint csak pár évvel járnak Magyarország előtt a sportágban, és talán egyszer a honi baseball is eljut erre a szintre.

A lebonyolítás pofonegyszerű, a húsz résztvevő nemzetet négy ötös csoportba sorsolták, a négy csoportból az első kettő jut a negyeddöntővel kezdődő championship szakaszba, amit a március 21-én Miamiban sorra kerülő döntő zár le. Az előző négy kiírásnak három bajnoka volt, 2006-ban és 2009-ben Japán diadalmaskodott, 2013-ban Dominikai Köztársaság, míg 2017-ben az Egyesült Államok nyerte meg a címet. Nem meglepő, hogy a fogadóirodák oddsai alapján is ez a három nemzet emelkedik ki a mezőnyből.

A Sport TV az MLB-ből jól ismert kommentátorcsapatával készül a World Baseball Classicra. Bartha Zoltán, Haraszti Ádám és Kovács Sándor hangja kíséri végig a tornát, amit március 8-21. között a Sport1-en és a Sport2-n lehet követni.

World Baseball Classic: március 8-21. között kizárólag a Sport TV-n