Helyosztók az ifi vb-n: százszázalékosok harcolnak az aranyért • SportTV

Helyosztók az ifi vb-n: százszázalékosok harcolnak az aranyért

2023. 08. 13. 10:40    
Olvasási idő: < 1 perc

Már csak négy mérkőzés van hátra a horvátországi férfi kézilabda ifjúsági vb-ről. A négy helyosztót természetesen élőben közvetítjük a Varasdi Arenából.

Lesz-e ilyen spanyol örömgúla a döntő után, avagy U19-világbajnokká avanzsál az U18-Európa bajnok? (Fotó: ihf.info)

Sajnos a mieinkkel már nem találkozhatunk a záró napon. Tavaly ez a korosztály 4. lett a portugáliai ifi Eb-n, a mostani 11. bármennyire is fájdalmas, jelentős visszaesés, hiszen Európán kívül együttes csak egy (Egyiptom) végez előttünk. A helyosztókon szereplő az öreg kontinensre való együttesek egy része javított, mások javítottak korosztályuk tavalyi Eb-pozíciójához képest.

A meccseket, a szokásoknak megfelelően javuló helyezésekért sorrendben egymás után rendezik. Először a 7. helyért a norvégok (tavalyi Eb-7.) küzdenek meg a feröeriekkel (Eb-9.), azaz előbbiek maximum egyet javíthatnak, utóbbiak mindenképpen sokat javítanak a tavaly a szomszédos Montenegróban rendezett tornához képest. Ezután következik a német–portugál csata, a tavalyi bronzérmesek minumum kettőt rontanak, a portugálok hármat javíthatnak a 2022-es kontinenstornához képest.
A bronzért Egyiptom – ha nyer, nem első érme lesz, az elődök négy éve megnyerték az utolsó megrendezett vb-t Macedóniában – és a rendező Horvátország csap össze, utóbbi egyet vagy kettőt javít, hiszen Podgoricában az 5. helyen végzett.
Végül az aranycsata következik a dánok (tavalyi 6.) és a spanyolok kötött. A skandinávok a 6. helyhez képest négy vagy öt pozícióval végeznek előbbre a tavalyinál, a spanyolok meg megtarthatják elsőségüket. Náluk tényleg gyakorlatilag azonos a csapat, a tavalyi fináléban szereplő 17-es keretből 14-en ugyanazok, akik pénteken legyőzték a házigazda horvátokat.
Amúgy a két finalista a tornán nyújtott teljesítményével egyaránt kiérdemelte az aranycsatát – mindketten mind a 7 meccsüket megnyerték eddig, azaz százszázalékosan szerepeltek a végküzdelemig.
Szóval, címvédés vagy nagy előrelépés – az egyik csapat a trófeával és közel 20 aranyéremmel utazik haza…

 FÉRFI U19 KÉZILABDA-VB, Horvátország, Varasd. A 7. helyért Sport1 12:15 Norvégia–Feröer; az 5. helyért Sport1 14:45 Németország–Portugália (mindkét mérkőzésen kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Ágai Kis András); a 3. helyért Sport1 17:15 Egyiptom–Horvátország, döntő Sport1 19:45 Dánia–Spanyolország (mindkét mérkőzésen kommentátor: Petur András, műsorvezető: Ágai Kis András, minden mérkőzésen szakértő és szakkommentátor: ifj. Kiss Szilárd)