ETO: tartani a százszázalékos státust! • SportTV

ETO: tartani a százszázalékos státust!

2023. 10. 21. 11:59    
Olvasási idő: 2 perc

Három kézilabda-kupameccsel jelentkezünk szombaton délután-este. A férfiak harmadik számú európai sorozatában, az Európa-kupában megkezdi szereplését az FTC, a női BL-ben pedig két együttesünk is fellép, egyaránt otthon, a DVSC az egykori BL-győztes Buducsnosztot, a Győr jelenlegi hibátlan társát, az Odensét fogadja.

Sandra Toft egy kicsi tart honfitársai fiatal, gyors csapatától, ám bízik a győri veretlenségi sorozat győzelemmel életben tartásában (Fotó: Getty Images)

FTC–PARNASSZOSZ

 A tavaly egy kupával feljebb, az Európa-ligában is helytálló Fradi a harmadik számú sorozatban, az Európa-kupában a 2. fordulóban kezdi meg szereplését. Ebben a szériában végig oda-vissza párharcokban küzdenek meg a csapatok, ez a kör a 32-be jutásért zajlik.
A sportban sosem szabad semmit előre biztosnak tekinteni, de az FTC biztos favoritja a találkozónak. Ellenfele, a ciprusi Parnasszosz Sztrovolu fel is adta pályaválasztási jogát, a szombati első és a vasárnapi második mérkőzést egyaránt az Elek Gyula Sportcsarnokban játsszák, utóbbit névleg a szigetországiak „hazai” találkozójaként.
„Hazudnék, ha azt mondanám a ciprusiak ellen készültünk erre a hétre. A Csurgó elleni meccs állt a középpontban. A kupamérkőzésnek úgy kell nekikezdeni, hogy nem magától jön a győzelem, ez első pillanattól  kezdve bele kell állni a találkozóba, és akkor lehet, hogy talán könnyebb is lesz a siker” – mondta Bognár Alex a klub honlapján adott video-mininterjúban. A Fradi 23 éves irányítója a legutóbbi El-szereplésből 46 góllal vette ki a részét, remélhetőleg a két meccsen tovább gyarapítja európai kupatalálatai számát.

DVSC–BUDUCSNOSZT

A két együttes eddigi négy meccsén egyaránt 133 gólt kapott, ennél többször csak a Lubin (138) kapujába találtak be többször az ellenfelek. A Buducsnoszt támadójátéka eddig a legeredménytelenebbek egyike, csak a Lublin (89) és a podgoricai csapat (96) maradt eddig 100 szerzett gól alatt.
A Buducsnoszt kapusa, Armelle Attingré hárította eddig a legtöbb 7 méterest a BL-idényben, összesen hetet. Az esetleges siker a montenegróiak 160. BL-győzelme lenné – mi azért szívesen a következő meccsre hagynánk ennek a mérföldkőnek az elérését. Ez lehet az egyik olyan meccs, amely az esetleges playoffba jutásról is dönt – a két csapat foglalja el a 6. és a 7. helyet – s mint ismeretes, hatan folytathatják a csoportkör után a kieséses rájátszásban a negyeddöntőbe jutásért.
„Nagyon fontos mérkőzés vár ránk egy nagy múltú csapat ellen. A Buducsnoszt hasonló eredményeket ért el, mint mi, és szerintem hasonló minőséget képvisel. Mindenképpen szeretnénk nyerni hazai pályán, hazai közönség előtt, de ehhez hibátlan, koncentrált játékra van szükség” – mondta Szilágyi Zoltán, a debreceniek edzője a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón.

GYŐR–ODENSE

A mérkőzés egyik különlegessége, hogy Ulrich Kirkely, a győriek vezetőedzője nyárig még az Odense szakvezetőjeként dolgozott, sőt két időszakban (2015–17 és 2019–23) is irányította az OH csapatát.
Az ETO az egyetlen együttes az A-csoportban, amelynek kevesebb kapott gólja van 100-nál. 88-szor került a kapujába a labda, ez 14-gyel kevesebb, mint bármelyik más csoportriválisé. A győzelem a 210. lenne a győriek BL-történetében – persze az eddigi 209-cel is rekorderek…
Mindössze három kapus védési hatékonysága jobb Sandra Toftnál – a másik kapuban amúgy dán válogatott csapattársa, Althea Reinhardt állhat majd.
A két együttes 8 eddigi európai kupameccséből az ETO 7-et nyert meg, egy döntetlen mellett – a 60 perc végéig maradhatna az Audi ETO veretlen sorozata.
„Élénken emlékszem, tavaly az Odense elleni első meccs nagyon nehéz volt. A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első meccsén nagyon küzdöttünk, de a második sokkal simábban ment, és bejutottunk az final fourba. Most folyamatosan javítunk védekezésben és támadásban egyaránt mérkőzésről meccsre. De nagyon jól fel kell készülnünk erre a találkozóra, mert az Odensének ezúttal fiatal, tehetséges csapata van, és nagyon gyorsan játszik” – nyilatkozta Sandra Toft a győriek klasszis kapusa az EHF BL-honlapjának.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-KUPA. 2. forduló, első mérkőzés. Sport1 13:45 FTC-Green Collect–Parnasszosz Sztrovolu (kommentátor-riporter: Ágai Kis András, szakkommentátor: Császár Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea)
NŐI KÉZILABDA BL, 5. forduló. Sport1 15:45 DVSC Schaeffler–Buducsnoszt-Bemax Podgorica  (kommentátor-riporter: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Köstner Vilmos, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 17:45 Győri Audi ETO KC–Odense Handbold  (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Deli Rita, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea)