A Juve marad az ezüsthelyen vagy a violák erednek a dobogósok nyomába? • SportTV

A Juve marad az ezüsthelyen vagy a violák erednek a dobogósok nyomába?

2023. 11. 05. 11:19    
Olvasási idő: 4 perc

A BL-helyes négyek közül hárman már lejátszották 11. fordulós bajnokijukat, a Juve találkozója még hátravan. A rekordbajnok a nap találkozóját játssza az Artemio Franchiban, ahol a hazaiak alighanem legjobb erőikkel fogadják. Persze, a nap másik három meccse is érdekesnek ígérkezik, az azonos a négy találkozóban, hogy valamennyit élőben közvetítjük a Sport1 csatornán.

Vlahovics és Chiesa: sikerül-e "exként" betalálniuk végre? (Fotó: Getty Images)

Kora délután, ebédidőben a Monza veronai vendégjátékával kezdünk.  Marco Baroni, a Hellas mestere alaposan megkeverte a kártyákat a Bologna elleni keddi kupameccsre, de csapata simán kikapott 2–0-ra. A vasárnapi bajnokira alighanem jó néhány helyen újra változtat, a védelemre főként ráfér a változtatás – Dawidowicz, Doug és a kapus Silvestri is visszatérhet a kezdő 11-be. Elöl Djuric Bonazzolival küzd meg az ék posztjáért, utóbbinak nyolc kaput eltaláló lövése volt az idényben – ez minimum duplája bármelyik csapattársáének – , de csak egyszer ért gólt a lövése. Juan Cabal kisebb combizomproblémáján kívül gyakorlatilag mindenki bevethető a Veronában.
A Monzának viszont megvan a maga megbízható gólszerzője Volpati személyében, Colpati átlagban minden második meccsen betalál, de csak hazai pályán, ezen kellene felülemelkednie a szerelmesek városában. A korábbi U21-es válogatott támadót Colombónak kellene támogatnia. D’Ambrosio visszatérhet egymeccses eltiltásának letöltését követően, az október elején megsérülő Izzót viszont meg kellett műteni, alighanem csak jövőre térhet vissza, Papu Gómez még később, doppingvétség miatt a héten 2 éves (!) eltiltást kapott.

A Cagliari–Genoa összecsapáson az előző idényben mg másodosztályú csapatok találkoznak. Az azonnal visszajutó két együttes közül a másodikként közvetlenül visszajutó genovaiaknak egyelőre jobban sikerült a visszaakklimatizálódás az élvonalba, mint a „csak” osztályozó útján visszakerülő szárdoknak, akik bajnoki nyeretlenségüknek éppen a múlt héten vetettek véget. Méghozzá egy fordításos bravúrgyőzelemmel (0–3-ről 4–3 24 perc alatt a Frosinone ellen), amelyen úgy feldobódtak, hogy a kupában is nyertek, a hosszabbításban Udinében. Hogy aztán lesz-e újabb bravúrfolytatás Ranieri tanítványainak, az kérdéses, a fogadóirodák nagyon a döntetlen felé hajlanak, mindkét csapat nyerő oddsa azonos (2.70), s a döntetlené is csak kicsivel magasabb (3.20).

A nap harmadik meccse déli regionális csata, a rangadó jelzőt aligha érdemli ki, annyival más nagyságrendet képvisel a hazai Roma és a vendég Lecce, még akkor is, ha pillanatnyilag a farkasok csak egyetlen ponttal állnak jobban a táblázaton a sárga-pirosaknál. Az erőltetett menet közepette a hazaiaknak szünete volt a hár közepén – a nagycsapatok csak december végén-január elején kezdnek a Coppa Italiában – , de ez csak egy nagy lélegzetvételre lesz elegendő, hiszen utána folytatódik a meccsdömping, főleg a válogatott játékosoknak, akikből jócskán van a rómaiaknak is. A jövő héten például csütörtökön Prágában lesz Európa-liga-fellépésük a Slavia ellen, aztán vasárnap következik a Derby della Capitale a két csapat közös otthonában, az Olimpicóban. A csapatkapitány Lorenzo Pellegrini izomsérüléséből visszatérése napirenden van, de valószínűleg csak Prágában kezdhet. Ugyanakkor a világbajnok argentin középpályás, Paredes eltiltás miatt nem játszhat vasárnap kora este. A korábban csaknem egy évet kihagyó Spinazzola most ismét visszakerül a pályán kívüliek csapatához, akikhez már régen hozzátartozik Kumbulla és Abraham, ráadásul Smalling felépülése is igencsak lassan történik meg, sokkal lassabban, mint amiben a római tifosók reménykedtek. Sokkal jobb hír Mourinhónak, hogy Paulo Dybala újra játékra kész, csatlakozhat Lukakuhoz a csatárduó másik tagjaként, és Renato Sanches is a kispadra már mindenképpen leülhet.
A Lecce még mindig nélkülözi a kiváló albán Dermakut, D’Aversa ismét „gálacsapatával” állhat fel, hiszen két közben sokat változtatott a szokásos összetételén, ami aztán a Parma elleni hazai 2–4-es kupakiesésbe torkollott.  Két csatár, Piccoli és Strefezza is a kapuba talált 0–2 után, de aztán az ingatag védelem a  normál hosszabbításban összehozott egy öngólt és egy 11-est az ellenfélnek – ezzel úszott el a kupatovábbjutás hajója. Ha Piccoli bekerül a bajnokin is a csatársorba, Krsztovics marad ki a támadó trió közepéről, a szerb támadó első három Serie A-meccsén háromszor is betalált, ám a következő haton csak egyszer volt eredményes. Amúgy egy gól aligha lenne elég a pontszerzéshez az Olimpicóban, a Mou-gárda 7 hazai tétmeccséből csak kétszer maradt egy gólon, a Milantól kikapott (1–2), a Monzát legyőzte (1–0) azzal az eggyel.

A Fiorentina–Juventus találkozó bizonyítási lehetőséget kínál mindkét együttesnek. A violáknak a már régóta tervezett szintlépés megkezdésétét, amelyhez most már új út vezet: rangadók megnyerése – sorozatban. A Juvénak pedig ismét bizonyítania kell, hogy Allegri keze alatt ismét visszatérhet a négy éve elhagyott csúcsra. A 9 egymás után elnyert bajnoki cím után a scudetto a két milánói óriáshoz, majd Nápolyba vándorolt, a bianconeri a már sokat megénekelt helyzeti előnnyel –  a nemzetközi kupasorozat-mentességtől – támogatva újra magához ragadná a bajnoki jelvényt. S mivel az Inter ha kicsit nehezen is, de megnyerte rangadóját Bergamóban, a Juvét is csak egy idegenből rangadón rabolt három pont tarthatja a neroazzurri nyomában.
Két Juve-játékosnak különleges lesz a firenzi meccs, hiszen korábban sokáig a violák színeiben küzdöttek, ketten együtt 72 gólt szerrztek a lila-fehéreknek. Ugyanakkor Chiesa 8 meccsen nem talált a Juve kapujába, Vlahovics viszont négy találkozón kétszer is. Ám mióta szerelést cseréltek egyikük sem lőtt vagy fejelt gólt a Fiorentinának, mi több, még gólpasszig sem jutottak exklubjuk ellen… (A szerb klasszis jelen helyzetéről a Juvéban lásd külön cikkünket.) Bár korábban Kean kezdett Chiesa helyén, könnyen lehet, hogy vasárnap mégis az olasz-szerb válogatott duó ostromolja a Franchi jól ismert kapuit. Allegri terveinek megvalósítását szokás szerint a több hiányzó nehezíti. Még mindig – hosszú ideje – bevethetetlen a Danilo, Alex Sandro védőpáros, és most nem játszhat a két szélső középpályás, Weah és De Sciglio sem.
Eközben a Fiorentina nélkülözi két klasszis jobbhátvédjét is. Dodo hosszabb ideje nem játszhat, ám most Kayode is csatlakozott ahhoz a kontingenshez, akik a nemrég átadott szupermodern edzőközpont, a Viola Park kezelőszobáját rendszeresen látogatják. Bár Parisi alapposztja balhátvéd, Italiano alighanem kénytelen lesz átvezényelni őt a jobb oldalra. A hazaiaknak is van egy argentin sztárpárja, bár ők nem egymás mellett, hanem előtt-mögött játszanak. Nico González az idényben már öt találatnál jár, ez csak eggyel több mint amennyit az egész előző idényben elért, az ő szerepe lesz előre tolt ék honfitársát, Lucas Beltránt is minél jobban támogatni.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A, ’23. 11. 05.)

VERONA–MONZA

A Verona hatot megnyert legutóbbi 8 Monza elleni hazai meccséből (2 d.) a Serie A-ban, B-ben és C-ben, de az egyetlen élvonalbeli ezek közül döntetlenre, 1–1-re végződött legutóbb, 2023. március 12-én.  + A Monza négyet elvesztett legutóbbi hat idegembeli mérkőzéséből a Serie A-ban, éppen annyit, mint Palladino edzővel előtte 15 házon kívüli találkozón (7 gy., 4 d.), ráadásul a legutóbbi öt idegenbeli bajnokijukon a brianzoliak csak kétszer tudtak gólt szerezni.  + Andrea Colpani az első középpályás lombard csapatból, aki legalább öt gólt elért első 10 Serie A-meccsén Honda Kejszuke óta, a Milan játékosa 2014–15-ben hatot szerzett, emellett viszont ő a legtöbb gólig jutó, de csak hazai pályán betaláló játékos a ligában.

 CAGLIARI–GENOA

Azon csapatok közül, amelyekkel a Cagliari legalább 15 mérkőzést játszott az élvonalban, a Genoa ellen a legjobb a győzelmi rátája (57%) – 13 meccset nyert meg 23-ból a ligúriaiak ellen (4 d., 6 v.). +  A Genoa megnyerte legutóbbi élvonalbeli mérkőzését (Salernitana 1–0), két egymást követő győzelmet 2021. január-februárban aratott, Davide Ballardinivel a kispadján háromszor nyert egymás után a Cagliari, a Crotone és a Napoli ellen).  + A legalább 50 Serie A-gólt szerző játékosok közül a legutóbbi 20 évben Leonardo Pavoletti szerezte arányaiban a legtöbb gólt a második félidőben (71% – 44 gól a 62-ből). Ugyanezen időszakban ugyanezen játékosok közül ő szereztearányaiban  a legtöbb fejes gólt is (48%, 30/62).

 ROMA–LECCE

A Roma hazai meccsei 82%-át megnyerte a Lecce ellen (14 gy., 2 d., 1 v.). Azon csapatok ellen, amelyekkel a Roma legalább 15 meccset játszott, csak az Empoli ellen magasabb a győzelmi rátája (88%). + A Lecce 4 döntetlent ért el legutóbbi 6 idegenbeli bajnokijából (1 gy., 1 v.), ez annyi, amennyit előző 30 házon kívüli meccsén elért (7 gy., 19 v.. A salentiek háromszor ikszeltek első 4 meccsükön útban, pedig korábban sosem volt kettőnél több remijük első négy találkozójukon.) + Paulo Dybala négy bajnoki meccsén 4 gólt szerzett a Lecce ellen, a salentinói klub ellen a legjobb a góljainak perc/meccs átlaga olyan csapatokkal, amelyek ellen legalább kétszer játszott: 77 percenként talált be a lecceiek kapujába.

 FIORENTINA–JUVENTUS

A Juventus győzte le legtöbbször a Fiorentinát az élvonalban, 80-szor verték meg a fehér-feketék a violákat, 35 vereség és 53 döntetlen mellett. Ugyanakkor viszont a Juve csak kettőt nyert meg legutóbbi hat csatájukból (2 d., 2 v.). + A Fiorentina nem lőtt gólt legutóbbi hazai meccsén (0–2 az Empoli ellen), de egy 2019. április-májusi ötös sorozat óta nem maradt kétszer egymás után eredménytelen a Franchiban bajnokin. + Két korábbi Fiorentina-játékos szerepel most a Juvéban, Federico Chiesa, aki 137 meccsen 28 gólt szerzett a liláknál az élvonalban és Dusan Vlahovics, aki 98 találkozón 44 gólt ért el firenzei színekben. Az olasz és a szerb csatár sem szerzett gólt azóta a Fiorentina ellen.

 SERIE A, 11. forduló. Sport1 12:15 Hellas Verona–AC Monza (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Kéri András);  Sport1 14:45 Cagliari Calcio–Genoa CFC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Kéri András);  Sport1 17:45 AS Roma–US Lecce (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila);  Sport1 20:30  ACF Fiorentina–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila)