A változások napja, angol házirangadókkal • SportTV

A változások napja, angol házirangadókkal

2023. 11. 15. 13:35    
Olvasási idő: 2 perc

Sok minden változik keddről szerdára a Grand Slam of Darts tévés nagytornán Wolverhamptonban. A versenyfázis, a meccsek terjedelme és utóbbinak megfelelően a számuk is.

Elbánik-e a honfi- és generációs társ Luke Humphriesszel is a torna kilencnyilas hőse, Ryan Searle? (Fotó: pdctv.com)

Lezárult a csoportkör, 16-an maradtak a rájátszásra, s csupán 12.5 százalék az esélye, mert az induló három eddig győztes közül csak a két háromszoros bajnok, Michael van Gerwen és Gerwyn Price maradt versenyben. a védő Michael Smith benn ragadt a csoportban. A versengők fele angol, ám a negyeddöntőbe csupán öt juthat be közülük optimális esetben, ugyanis három párban – szerdán kétszer, csütörtökön egyszer – színangol párosításból jut tovább, illetve esik ki valamelyikük.
Drasztikusan változik a mérkőzések terjedelme is, a duplájára nő a meccsnyerő legek száma, ebben a körben már 10 játékrészben kell jobbnak lenni a meccsgyőzelemhez.
Minden mérkőzést egy csoportgyőztes vív egy, a betűrendben mögötte vagy előtte álló kvartett másodikijával. A nyitó meccset a B-csoport hibátlan győztese, az ifjú északír Josh Rock (Dobey-t, Van Peert és Claytont verte meg egymás után) mérkőzik meg az A jelű négyes hármas holtversenyéből másodikként továbblépő Krzysztof Ratajskival.
A következő összecsapás az első angol-angol ütközet: a védő Smith-t ugyancsak házi rangadón kiütő James Wade a B-csoport másodikjával, Chris Dobey-val meccsel, aki a csoportkör utolsó meccsén Claytont búcsúztatta.
A hamadik csörte igazi csúcstalálkozó, világbajnokok csatája, az egyszeres vb-győztes Gerwyn Price lép pódiumra az előző évtized közepének nagy hőse, a kétszeres PDC-világbajnok Gary Anderson társaságában. Nem kétséges, az angol közönség szíve kihez húz majd, az viszont bizonyos, hogy a pillanatnyi forma a walesi mellett szól. 15–2-es legkülönbséggel száguldott át a D-csoport Rafferty, Searle, Van Veen hármasán, a torna top 10 átlagából az első kettő az övé (112.30 Van Veen, 110.31 Searle ellen, utóbbit 5–0-ra sikerült legyőznie (!), ha csak nyolcvan százalékot mutat eddigi formájából, sem lehet gondja a „Repülő skóttal”.
Mint mindig, a legizgalmasabbnak vélt találkozó zárja az estet. A másik angol házi ütközet, Luke Humphries (Lennon, Anderson és Van Duijvenbode legyőzésével nyerte meg a C-négyest) meccsel a torna 9 nyilas hősével, Ryan Searle-lel. Nyilván nem csak azért tették ezt a rangadót a végére a rendezők, mert itt (is) biztos az angol továbbjutás…

Kapcsolódó

GRAND SLAM OF DARTS, nyolcaddöntő, felső ág

Josh ROCK (északír)–Krzysztof RATAJSKI (lengyel)
James WADE (angol)–Chris DOBEY (angol)
Gerwyn PRICE (walesi, 5.)–Gary ANDERSON (skót)
Luke HUMPHRIES (angol, 4.)–Ryan SEARLE (angol)

Grand Slam of Darts, Wolverhampton.  Sport1 20:00 a második forduló (nyolcaddöntő) első négy mérkőzése (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)