A Frölunda negyedszer is nekifut • SportTV

A Frölunda negyedszer is nekifut

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 08. 10:26    
Olvasási idő: 2 perc
CHL

Az ötödik kiírását élő új jégkorong BL messze legeredményesebb csapata a Frölunda Indians. Az induló idényben döntős volt, a következő kettőt megnyerte. Az elmúlt idényben csoportelsőként kizúgott a nyolcaddöntőben, ebben a sorozatban azonban ismét, most már negyedszer ott áll a döntő kapujában.

Hároméves emlék: Joel Lindqvist első ízben pózol a serleggel. Most a negyed9k döntőre és a harmadik győzelemre készül az Indians csapatkapitánya (Fotó: Getty Images)

A svéd együttes most is megnyerte csoportját, az A jelűt, méghozzá azonos pontszámmal (13) a svájci Zürich Lionsszal, jobb egymás elleni eredménnyel. A nyolcaddöntőben újabb svájci ellenfél következett, a HC Lugano, amelyet 1–1 után hazai 5–4-gyel vert ki. A negyeddöntőben cseh rivális akadt az Indians útjába, két nagy különbségű győzelemmel (4–1, 6–1) sikerült a továbblépés.

Az elődöntőbeli ellenfél újabb cseh klub, a HC Plzen. A sörváros együttese ugyancsak csoportelső volt, a H-betűs négyeseben csupán 1 pontot vesztve 8 egységet(!) vert a második Luganóra. A kieséses szakaszban két nagy verést (6–1, 6–2) mért az EBEL-es őlasz Bolzanóra, majd éppen egy svéd együttesen, a Skelleftea AIK-on verekedte túl magát egy skandináviai 3–3 után hazai 2–1-gyel, a létező legszorosabb módon, a döntetlenes hosszabbítást követő rávezetésekkel.

Ami az egyéni statisztikákat illeti, a két fő kategóriában, a pontszerzésben és a kapushatékonyságban is a svédek állnak jobban. A Frölunda két észak-amerikaija, az amerikai Ryan Lasch 17 pont (2 gól+15 assziszt) és a kanadai Chad Genoway 14 (6+8) vezeti a kanadai listát, de a plzeniek is adnak két játékost az élcsoportba:  Milan Gulas 12 ponttal (8+4) a hatodik, David Stach 11-gyel (3+8) a kilencedik.
A kapusok közt a meccsek több mint felén védők közül Johan Mattsson hatodik 93.13 százalékos védési hatékonysággal, a plzeniek orosz kapuvédője, Dmitrij Milcsakov 91.16-tal a huszadik. Kicsit árnyalja a képet, hogy az ennél kevesebbet védőket is beszámítva a rangsorba, a HC Dominik Frodlja a harmadik(!) 93.90-nel, de ő csupán három meccsen állt a kapuban. (Érdekesség, hogy a svédek második kapusa, a Mattsonnál csak egy meccsel kevesebbet (5) védő Johan Gustafsson is az első tucatban van 92.47%-kal.

Az első találkozót a Frölunda csarnokában, a Frölundaborgban játsszák, a visszavágóra a jövő héten kerül sor a plzeni Monitoring Arenában. A másik ágon a két Red Bull-csapat, a müncheni és a salzburgi csap össze a döntőbe jutásért.

Sport2 18:00 Frölunda Indians–HC Plzen Bajnokok Ligája-elődöntő, első mérkőzés (kommentátor: Engyel István)