Csehek: nyerni kell a versenyben maradásért • SportTV

Csehek: nyerni kell a versenyben maradásért

2019. 05. 16. 10:12    
Olvasási idő: 2 perc

Érdekes tagolást mutat a kassai B-csoport táblázata a 4. forduló közepén a jégkorong elit-világbajnokságon. Két csapat – Oroszország és Svájc – 4-4 győzelemmel biztosan vezet, háro együttesnek – Ausztria, Norvégia, Olaszország – még pontja sincs. Középen helyezkedik három 3 pontos együttes – reálisan számolva ők küzdenek meg két továbbjutó, azaz negyeddöntős helyezésért.

Cseh csapatfogadkotás az oroszok elleni meccs előtt. Akkor az nem vezetett eredményre – alettek elleni hasonló talán igen... (Fotó: Getty Images)

A három csapatból kettő az úgynevezett nagy hatos tagja, a vb-címvédő svéd és örök vetélytársa, a cseh válogatott. A harmadik meg Lettország együttese, amely éppúgy két győzelemmel, egy vereséggel áll (normál játékidőben), mint a másik kettő.
Mi a csütörtök esti összecsapások közül a cseh–lett mérkőzést választottuk. A csehek az első két körben legyőzték a két skandináv országot –  a címvédőt nehezebben, szomszédját magabiztosan, majd kikaptak az oroszoktól, nagy csatában, harmadonként 1-1 gólt kapva, 3–0-ra. A lettek egy Ausztria elleni 5–2-vel kezdték a tornát, majd kikaptak a tavalyi vb-ezüstérmes svájciaktól (1–3), s végül a szintén ponttalan olaszokat 3–0-ra győzték le. (A nagyságrend érzékeltetésére: egy körrel később, kedd délután Ovecskinék egy tízest ütöttek a derék itáliaiaknak.)
Egy kicsit az egyéni statisztikák világában barangolva a pontlistán a legjobb lett, Rudolfs Balcers 6 pontjával (1+5) jobban áll a két házi pontkirály csehnél (Filip Hronek hátvéd és Dominik Kubalík csatár, egyaránt 5, 2+3-mal). A plusz-mínusz mutatók sorrendjébn Kubalík +5-tel az élcsoportban található, hatos holtversenyben a 4. Itt Balcers a maga +3-jával sokadmagával holtversenyben a 21. helyen áll. A kapusrangsorban Filip Bartosak két meccset védve a 7., 93.22%-os védési hatékonysággal, 60 percre számítva 2.02-es kapottgól-átlaggal (GAA). A lettek szintén két meccsen szereplő kapuvédője, Kristers Gudlevskis  még nála is jobb, 93.94%-kal és 1.00-s GAA-val egyelőre az ötödik.
A két csapat eddigi teljesítményét összehasonlító táblázat szerint a csehek lövéspontossága jobb (12.37%–7.20%), gyengébb az emberelőny-kihasználásuk (11.11%–20%), kevésbé jó az emberhátrányos mutatójuk (80%–85.71%), kicsivel rosszabb a kapusaik védési rátája (91.67–92.86), jóval több büntetőpercet szedtek össze (44, illetve 18) és eddig többen voltak kíváncsiak a meccseikre (8947) mint a baltiakéra (7417). Az adatok összevetésénél persze vegyük figyelembe, hogy a csehek két éremesélyessel is játszottak már, míg a lettek e két csapat elleni mérkőzése még hátravan.
Az igazán hiteles esélyjóslatért érdemes inkább a fogadóirodák oddsait megnézni, azok keveset tévednek – általában. Nos, a mértékadó magyar társaság 1.2-szeres pénzt fizet cseh siker esetén, a lett győzelemre pedig 7-szeres a szorzó.

JÉGKORONG-VB, 4.  forduló. Sport2 20:15 Csehország–Lettország, A-csoport (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs)