Német-török hétfő a Sport TV-n • SportTV

Német-török hétfő a Sport TV-n

Sport TV avatar Sport TV 2019. 08. 19. 10:03    
Olvasási idő: 3 perc

A Bundesliga2 harmadik és a SüperLig, a török bajnokság első játéknapjáról közvetítünk hétfőn este egy-egy érdekesnek ígérkező mérkőzést.

Marcos Alvárez, az Osnabrück támadó középpályása (balról) a Dortmund elleni felkészülési meccsen is megállta a helyét. Most a Darmstadt ellen is kulcsszereplő lehet (Fotó: Getty Images)

OSNABRÜCK–DARMSTADT

Még az idény elején járunk, de már mindkét együttest mutattuk egyszer. A hazai Osnabrücköt a Leipzig elleni kupameccsen, amelyen igencsak megnehezítették a német futball egyik újdonsült gigászának a dolgát.  Egyszer egyenlítettek, majd kétgólos hátrányukból az egyiket legfaragták, és az utolsó negyedórában még a Gulácsi-helyettes Mvogónak is egyszer nagyot kellett védenie, nehogy hosszabbításba torkolljon a a kupacsata.

A vendég Darmstadtnak pedig a másodosztály nyitó fordulójában adtuk a hamburgi vendégjátékát, amely a hosszabbításban fordult át teljesből félsikerbe: a HSV kapitánya Aaron Hunt a 98. (!) percben szerzett 11-es góllal mentett egy pontot a Hamburgnak és vett el kettőt a Darmstadttól. Az SV 98 a második körben aztán 2–0-ra megverte a Kielt, majd a kupában idegenben 6–1-re lesöpörte a pályáról házigazdáját, a hatodosztályú (Bremen-Liga) FC Oberneulandot. A görög edző, Demetriosz Grammozisz csapata tehát jó passzban van, házigazdája viszont változóan teljesít. Újonvként otthon kikapott a Keidenheimtől (1–3), utána viszont idegenben megverte (1–0) a Sandhausent. Ezt követte a helytállás, ám mégis vereség a lipcseiektől a DFB-kupában.
A két együttes másodosztályú múltja 18 mérkőzést ölel fel, összesítve a hazai,  a másodosztályú bajnokikat tekintve a vendég együttes áll jobban (ld. keretes statisztikánkat).

Kapcsolódó

Osnabrück–Darmstadt örökmérleg

Összesen: 27 mérkőzés–10 Osnabrück-győzelem–8 döntetlen–9 Darmstadt-győzelem/39–41-es gólkülönbség. Ebből a Bundesliga2-ben: 18–4–7–7/23–31.
Osnabrückben: 14–8–4–2/26–15. A Bl2-ben: 9–4–3–2/16–11
A legeredményesebbek (összes mérkőzés): Heikko Glöde (8 mérkőzés–4 gól–0 sárga lap), ill. Uwe Kuhl (10–5–1)

FENERBAHCE–GAZIANTEP

Moussa Sow annak idején a Fenerben is lehúzott közel három idényt, két szakaszban. Öt és fél éve a másik gaziantepi csapatnak gólt is rúgott ligakupameccsen, most a város másik együttese színeiben éppen excsapata kapuját ostromolja majd (Fotó: Getty Images)

A török bajnokságot afféle háromcsapatos ligaként emlegetik. Ráadásul a három történelmi nagycsapat egyaránt az ország gazdasági és kulturális központjának, Isztambulnak a klubja. (Míg a hivatalos fővárost Ankarát csupán egyetlen csapat, a Genclerbirligi képviseli a SüperLigben.) A három nagy valóban kiemelkedik a mezőnyből. Egy pillantás az öröjk táblázatra igazolja a tételt: a trió három tagja játszott 2000-nél több török bajnokit, a sorban negyedik Bursaspornak több mint 250-nek kevesebb élvonalbeli meccse van. A pontokat tekintve az első Fener és a 3. Besiktas között  159 a differencia, a fekete sasok és a 4. Bursaspor között csekély 1167 (!)

Ehhez képest a Fener – amely 2014-ben ünnepelhette 19. bajnoki aranyát és az azt követő öt bajnokságban három ezüst- és két bronzérmet szerzett – az elmúlt idényben csak a szégyenteli 6. helyen végzett. Az idény közben, decemberben menesztették is a magyar exkapitány Erwin Koemant, ahogy még októberben az idényt elkezdő másik hollandot Phillip Cocut is. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Dick Advocaat is csupán egy idényt (2016–17) töltött a sárga-tengerkékek kispadján, igazából egy „holland korszak” ért véget tavaly az év végén, amely nem volt túl hosszú, viszont annál sikertelenebb.
Az első játéknapon éppen a Fenernek kell megmentenie a legnagyobb török város „futballbecsületét”. A bajnok Galatasaray ugyanis 2–0-ra kikapott Denizliben, a harmadik Besiktas 3–0-ra Sivasban, sőt az isztambuli „újhullám” friss nagycsapata, az Istanbul Basaksehir is 3–0-ra égett Malatyában. Három idegenbeli zakó – a nagyváros negyedik csapatának, az otthon játszó Fenernek illene villantani valamit. Ellenfele a Gaziantep újonc, csak az 5 . helyen végzett az 1. Liga nevű másodosztályban, s „angol típusú” playoffban harcolta ki élvonalbeli tagságát, a rájátszás döntőjében 11-es párbajban legyőzve a Hataysport, miután az Osmanlisport is a kétmeccses elődöntő végén ugyancsak 11-esekkel múlta felül. Teljes neve Gazisehir Gaziantep FK, 1988-ban alapították. Nem tévesztendő össze jóval nagyobb múltú, ismertebb  Gaziantepspor Kulübüvel, amely éppen az elmúlt idény végén pottyant ki a másodosztály sereghajtójaként a harmadvonalba. Hogy képet alkothassunk a török bajnokság anyagi viszonyairól, a frissen feljutott együttes légióskontingense 16 fős (benne a török származású német és osztrák állampolgárságú játékosokkal), ebből négy brazil, 3 ghánai, 2-2 szenegáli, togói és lengyel, valamint egy-egy orosz, kameruni, mali, nigériai és román játékos. Az utóbbi a válogatott védő Alin Tosca, s a mester, a korábbi válogatott játékos Marius Sumudica vitte oda honfitársként. (Ha valakinek ismerős a név, nem véletlen: a korábbi román válogatott játékosként a DVSC-ben 2002 és 2004 között 39 bajnoki meccsen 21 gólt szerzett.)  A sok légiós közt a szakvezető mellett az orosz válogatott másod- vagy harmadkapusa, Jurij Logyigin, a kameruni Jean-Arnel Kana-Biyik (persze az 1990-es vb-hős papa, Francois miatt) és a szenegáli Moussa Sow  neve csenghet ismerősen. A két csapatnak ez lesz az első mérkőzése, korábban még a kupában vagy a ligakupában sem akadtak össze.

BUNDESLIGA2. Sport1 20:30  VfL Osnabrück–SV Darmstadt 98  (kommentátor: Fülöp László);  SÜPERLIG  19:00  Fenerbahce SK–Gazisehir Gaziantep FK (kommentátor: Haraszti Ádám)