Egy maffiafőnök újonc dédunokája terrorizálja az NFL-t • SportTV

Egy maffiafőnök újonc dédunokája terrorizálja az NFL-t

2019. 10. 31. 19:41    
Olvasási idő: 2 perc

Az újonc Nick Bosa annyit javított a San Francisco 49ers védelmén, hogy akadnak, akik már most a valaha volt talán legjobb NFL-védőhöz, Lawrence Taylorhoz hasonlítják.

Az előző idényt követően a San Francisco 49ers négy nagyon fontos védelmi mutatóban (kapott pontok; engedett yardok; kísérletenként engedett yardok; passer rating) sem állt túl fényesen, a 12. hely volt a legjobbja, de például passer ratingben hátulról a második volt az NFL-ben. Most ugyanezen négy kategória egyikében sem áll másodiknál rosszabbul! A középső kettőben vezeti a ligát, a másik kettőben a második. A javulást persze be lehet tudni annak, hogy végre összeért az alakzat, hogy a csere útján a Kansas City Chiesftől megszerzett Dee Ford tökéletesen bevált, hogy a korábbi két elsőkörös szerzemény, DeForest Buckner és Arik Armstead új erőre kapott, azonban ha csak egy nevet ér mondani az előrelépés indokaként, akkor a többség Nick Bosa nevével hozakodna elő.

Az idei draft második választottjáéval, akinek mindössze hét NFL-meccs van a háta mögött, abból három bokasérüléssel „megfűszerezve”. Oké, a Bosa név nem cseng rosszul az NFL-ben, a papa, John is játszott az NFL-ben, a fivér, Joey most is a Los Angeles Chargers sztárja, de még a nagypapa, Palmer Pyle, illetve az ő fivére, Mike Pyle is megjárta az elitet, de Nick ilyen mértékű berobbanására nem lehetett számítani. Ilyen előmenetetelt talán még dédapja, Tony Accardo, a chicagói maffia egykori feje sem tudott volna biztosítani neki.

Pedig hősünk az első három meccsén nem is alkotott mostani produkciójához képest nagyot, azonban a negyedik hét szabadságát kihasználva pihent, majd a Cleveland Browns elleni Monday Night Game-en végképp berobbant a ligába: defensive endként 2 sack, 5 hit, valamint 1-1 kierőszakolt és megszerzett fumble került a statisztikai lapjára. Ezt fejelte meg a mögöttünk hagyott hétvégén olyan teljesítménnyel, amit a yahoo.com a passzsiettetőtől valaha látott egyik legjobbnak minősített: 3 sack (mind az első félidőben!), 3 QB-hit, 4 tackle és 1 interception volt a mérlege. A labdaszerzésből még egy 46 yardos futásra is maradt ereje. San Franciscóbna még soha, senki sem volt képes egy meccsen 3 sackre és 1 interceptionre – a miheztartás végett, a 49erst 1946-ban alapították.

„Örülök, hogy az én csapatomban játszik, nagyon nem fűlne hozzá a fogam, hogy blokkoljam. Edzésen sem élvezet, de inkább még ott, mint meccsen” – méltatta csapattársát George Kittle, a San Francisco tight endje. Richard Sherman, a liga egyik legelismertebb védője, a friscói hátsó alakzat pillére meg azt mondta róla, simán el tudja képzelni, hogy Bosa nem csupán az év újonca lesz a védők között, de még az év védője címet is elnyerheti. Többek között egy Aaron Donald fémjelezte mezőnyben…

Túlzás vagy sem, de egyes amerikai szakírók már minden idők talán legprímább védőjével, Lawrence Taylorral is összevetették Nick Bosát. Merthogy Taylor volt az egyetlen, még 1981-ben a New York Giants tagjaként, aki újoncként lett a liga legjobb védője. Megnézték, amikor Taylor megérkezett az NFL-be, a szintén mélyen lévő Giants-defense milyen magasságba tudott vele rakétázni az első évében. Nos, vele a New York egyben volt második, kettőben harmadik, egyben pedig tizenegyedik. Pusztán számszakilag Bosa magasabbra vitte saját védelmét, ráadásul úgy gyártja a sackeket, hogy a San Francisco blitz-rátája a második legalacsonyabb a ligában.

Az ő reputációja is megvan („Egy szörnyeteg” – mondta rá egy kollégája), Tayloré is megvolt (róla meg így vélekedett egy pályatárs: „A moziban láttam a Superman 1-et és a 2-t, most pedig személyesen megismerkedhettem Superman 3-mal”), a különbség annyi, hogy utóbbi hosszú távon is bizonyított, előbbinek még csak hét meccs van a „lábában”. De ott van benne a lehetőség, hogy ez a szám és a rekordok száma is jelentősen növekedjen.

A Sport2-n péntek hajnali 1:15-től élőben közvetítjük az Arizona Cardinals-San Francisco 49ers mérkőzést.