Hoffenheim: ötről a hatra? • SportTV

Hoffenheim: ötről a hatra?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 08. 08:39    
Olvasási idő: 2 perc

A Bundesliga 11. fordulójának nyitó napján október legjobb csapata az alapító Bundesliga-bajnok, a 45 esztendővel ezelőtti rangelső – most éppen újonc – Köln vendégeként lép fel. Előtte afféle felvezetőül adunk egy török bajnokit is, az örökrangsor-második Fener hazai mérkőzését is, amelynek megnyerésével akár a táblázat tetejére is ugorhat.

Florian Grillitsch és Oszako Juja párharca ma este már nem ismétlődhet meg. Az osztrák válogatott középpályás ugyan méga Hoffenheim tagja, de a japán azóta már továbbállt Brémába (Fotó: Getty Images)

FENERBAHCE—KASIMPASA

A négy nagy isztembuli – a történelmi trió mellett ide számítandó már az előző bajnoki ezüstérmes, Európa-liga-csoportját jelenleg vezető Ístanbul Basaksehirspor is – közül jelenleg a Fenerbahce áll a legjobban, a 3. helyen, két ponttal elmaradva a vezető Antalyától, eggyel a második Sivassportól, pontazonossággal, de néggyel kevésbé pozitív gólkülönbséggel a  ­harmadik Gaziantep mögött. Ha tehát nyer, a táblázat élére ugrik ideiglenesen. Ellenfele, a 11. helyezett, ugyancsak isztambuli (a metropolis egyetlen „kiscsapata”)  Kasimpasa elsőre legyőzhetőnek tűnik, bár nem árt vigyázni vele, Idegenben ugyanis cseppet sem ijedős: öt kiszállásából kétszer három, egyszer egy ponttal tért haza, s ezzel a liga idegenbeli eredmények alapján számított táblázatán az ötödik.

Vedat Muriqi ezúttal a Gaziantep ellen gyakorolhatja a gólörömöt (Fotó: Getty Images)

Bár a kék-sárgák szurkolói sokat vártak a világbajnok Adil Rami szerződtetésétől, a francia védő csupán egyetlen félidőnyit játszott eddig. Nélküle is a védelem teljesítménye az acélos, mindössze 10 gólt kapott a csapat, ennél kevesebbszer csak a rekordbajnok Galatasaray kapujába találtak be az ellenfelek. Annál jobban teljesít a szintén nyáron a Rizesportól érkező koszovói albán Vedat Muriqi. A koszovói válogatott támadó nem csupán házi gólkirály az 5 bajnoki találatával, hanem négyes holtversenyben a SüperLig góllövőlistájának negyedik helyezettje is. (Amúgy a liga légiósbőségére jellemző adat: a góllista első 13 helyezettje egyaránt külföldi, csak a 4. helyen tizennyolcas holtversenyben 3 góllal állók közt van öt török, a másik 13 ott is külhoni futballista…)

KÖLN–­HOFFENHEIM

Még egy olyan jól teljesítő csapat esetében is akadnak problémás kérdések, mint a sorozatban öt mérkőzést (4 bajnoki, egy kupa) megnyerő Hoffenheim. A TSG aktuális dilemmája így jangzik: játsszon-re Andrej Kramaric, vagy sem. A horvát futballista a Paderborn elleni meccset időnként jeges tömlővel a térdén ülte végig  kispadon, s bár előtte edzője,  Alfred Schreuder azt nyilatkozta, szükség esetén becseréli, erre nem került sor, a kék-fehérek tükörsima győzelmet arattak a sereghajtó Paderborn fölött. A Köln elleni mérkőzés előtt viszont azt mondta a holland mester, legalább két hétbe telik, míg teljes értékű harcosként számíthat rá. Ugyanakkor szerdán megérkezett Zlatko Dalic válogatott kikérője. A vb-ezüstérmes számít a szolgálataira az Eb-döntőbe jutásért vívandó, szlovákok elleni meccsen. Kramaric nem is edzett társaival a héten, helyettese Rupp lehet a bajnokin. Ugyanakkor köteles elutazni nemzeti csapatához, hogy ott vizsgálják meg az orvosok – ­ hasonló esetek többször okoztak feszültségeket klubcsapatok és nemzeti szövetségek közt korábban, s vélhetőleg fognak majd a jövőben is.
A Köln ha megszakítja vendége nyerősorozatát, döntetlennel a 15., győzelemmel a 14. helyre lép előre, a Hoffenheim viszont az esetleges három ponttal hét hellyel (!) rakétázna előre a táblázaton, s másodikként várhatná a két hétvégi nap eredményeit, vajon hányan előzik vissza. (A Klassiker résztvevői közül valamelyik biztosan nem, s ugyanez igaz a vasárnapi Freiburg–Frankfurt meccs valamelyik, vagy döntetlen esetén mindkét résztvevőjére is.)

Kapcsolódó

Köln–Hoffenheim örökmérleg

Összesen: 21 mérkőzés, 8 Köln-győzelem, 6 döntetlen, 7 Hoffenheim-győzelem/ 30–37-es gólkülönbség. A Bundesligában: 16–4–6–6/ 17–32
Kölnben: 10–4–3–3/13–16. Kölnben a Bundesligában: 8–2–3–3/8–14
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Lukas Podolski (7 mérkőzés–3 gól–3 lap), ill. Demba Ba és Sandro Wagner 4-4 gól.

SÜPERLIG, 11. FORDULÓ. Sport1  18:30  Fenerbahce SK–Kasimapasa (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); BUNDESLIGA, 11. FORDULÓ. Sport1 20:30  1. FC Köln–TSG 1899 Hoffenheim  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter)