Német-török futballdélután a sporttévében • SportTV

Német-török futballdélután a sporttévében

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 08. 12:03    
Olvasási idő: 3 perc

Két-két mérkőzést terveztünk a Bundesligából és a SüperLigből vasárnap délutánra. Németországban inkább az alsóház csapatait látogatjuk meg. Törökországból viszont mutatjuk az egyik felfelé törő isztambuli nagycsapatot, a fekete sasok becenevű Besiktast is.

A lengyel Rafal Gikiewicz az Union kiemelkedő klasszisa, védései most is kellenének a nagy múltú, de sekélyebb jelenű kölniek elleni csatában (Fotó: Getty Images)

NÉMETORSZÁG

Elsőként az Union Berlin–Köln összecsapás kerül a Sport1 képernyőjére. Az abszolút újonc fővárosiaknak már akadt egy-két „nagy dobásuk” az idényben – gondoljunk például a Dortmund legyőzésére – , most éppen a 12. helyet foglalják el, négy ponttal állnak az osztályozós pozíciót betöltő Düsseldorf előtt. Az első Bundesliga-bajnok kölniek viszont gyalázatosan állnak, az utolsó előttiek csupán 8 pontot szerezve, 4 ponttal a Fortuna, és 8-cal az Union mögött. Bár az edzőváltáskor felvetődött Dárdai Pál neve is, a magyar exkapitány nem vállalta a felkérést, végül Markus Gisdol kezébe került a karmesteri pálca. Úgy látszik a kölni vezetők nem babonásak, mert a mester előző állomáshelyén ő kezdte meg az idényt a HSV-vel akkor, amikor a az utolsó alapító tagként, 55 év utáén kizuhant az egykori BEK- és KEK-győztes az élvonalból. Igaz, Gisdolt akkor már januárban kitették, de „tevékenyen részt vett” a lehetetlen pozícióba kerülésben két esztendővel ezelőtt.
Az Unionban Rafal Gikiewicz, aki jelentős mértékben hozzájárult a Schalke ellen a „csak” egygólos vereséghez (2-est kapott a Kickertől, ami remek osztályzat), térdsérüléssel küszködött a héten, de alighanem vállani tudja a játékot. A közelítőizmával bajlódó Mees és a kisebb agyrázkódáson áteső Abdullahi már a társakkal edzett, de a kezdőben még nem bevethetők. A vendégeknél Modeste két gyenge teljesítmény után csak a kispadon kezd, Córdoba kerül a kezdőbe. A védelem bal oldalán Katterbach váltja Jakobst, a kapitány Hector helyén Shkiri, Czechos pozíciójában Sobiech kezd, majd kiderül, Gisdol mire megy a sok (minimum négy) változtatással.

A berlini találkozó után északra „látogatunk”, ahol a 13. Werder (14 pont) a sereghajtó, újonc Paderbornt (5 pont) fogadja. A brémai szurkolók könnyes szemmel emlegetik a Rehhagel-féle bajnok és KEK-győztes csapatot, meg a Lisztessel felálló bajnok és kupagyőztes együttest, a jelenlegi gárda csak ugyanazt (bocsánat,  a modernebb kiadású) Werder-mezt viselik, de csak halvány lenyomatai a dicső elődöknek. Igaz, múlt héten hárommeccse nyeretlenségi sorozatot megtörve bravúrgyőzelmet arattak Wolfsburgban, de a 12. hely arrafelé azért nem nagy dicsőség.

A vendég Paderborn öt éve csak átszállót váltott az élvonalba, alighanem ebben az idényben sem lesz más a vége. Bár a csapatot tönkre nem verik – 10 vereséggel „csak” -16 a gólkülönbsége, a kudarcokból 6 is csak egygólos volt, s csupán Gelsenkirchenben kaptak egy ötöst – , egyre nyilvánvalóbb, hogy a csapat nem üti meg a Bundesliga színvonalát. A Dortmund elleni két fordulóval ezelőtti idegenbeli 3–3 azért jelzi, egyszer-egyszer idegenben is képes összakapni magát a gárda, s ki ellen sikerülhetbne ez megint, mint az idényban hazai pályán már háromszor is otthon vesztő brémaiak ellen, a Weserstadionban?…

TÖRÖKORSZÁG

A Süperligből a 16. (kieső) helyen álló Antalyaspor és az 5. Trabzonspor – amely csak egy ponttal van elmaradva az „Európa-lligás” Besiktastól – csatájával kezdünk dél 3-kor. A vendégcsapatot kissé megviseli  kettős terhelés, az Európa-ligába csoportja sereghajtója, a bajnokságban viszont nem áll rosszul, a legutóbbi három fordulóban veretlen. Két negb0zható gólvágójára azért számíthat, a török válogatottban is bemutatkozó Ugurcan Cakir 5, az argentin José Sosa 4 gólos a bajnokságban, tőlük tarthatnak a turisztikai központ reprezentatív csapatának játékosai is.

Domagoj Vida személyében vb-ezüstémes is fellép hétről hétre a Bresiktas színeiben (Fotó: Getty Images)

Délután 5-től a Kasimpasa­–Besiktas isztambuli „városi derbivel” jövünk, a házigazda a város 5. számú első osztályú együttese, a vendég tradícióit tekintve és tabellahelye szerint is harmadik a városban. A fekete sasok csapata felfelé ívelő formát mutat, hetes veretlenségi sorozatban van a ligában, ebből 6 győzelem, egy remi található. Így aztán a 4. helyre verekedte fel magát pocsék kezdés után, csupán egy ponttal áll a másik két városi rivális, a Fener és az Ístanbul Basaksehirspor mögött. S mivel az Európa-ligából már az előző játéknap óta kiesett (3 pontja van 5 játéknap után, a második Wolvesnak meg 10 ), teljes erejével már a SüperLigre koncentrálhat. Bár a Sivasspor az élen hozzá képest 6 pontos előnnyel száguld, a játékosanyagot tekintve – a vb-ezüstérmes horvát Vida, a Copa América-győztes chilei Roco, az ANK-győztes egyiptomi El-Neni stb. –  a fekete-fehérek akár még a bajnoki cím ismételt megszerzését (legutóbb tavalyelőtt voltak aranyérmesek) is megcélozhatják.

SÜPERLIG, 14. forduló. Sport2 14:30  Antalyaspor Kulübü–Trabzonspor Kulübü (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 17:00  Kasimpasa SK–Besiktas JK (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba). BUNDESLIGA, 14. forduló. Sport1 15:15  1. FC Union Berlin–1. FC Köln (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 17:00  SV Werder Bremen–SC Paderborn 07 (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila)