“Kis” bajnokságok, egykori és jelenlegi nagycsapatokkal • SportTV

“Kis” bajnokságok, egykori és jelenlegi nagycsapatokkal

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 16. 18:52    
Olvasási idő: 2 perc

Az európai Top5-be, sőt Top4-be tartozó Bundesliga mellett három bajnoki sorozatot követünk rendszeresen az idény eleje óta. Ez a 2. Bundesliga, a török SüperLig és a portógél Liga NOS. Mindháromnől egy-egy mérkőzést megmutatunk hétfőn. S a rrésztveők közt feltűnik egy KEK-döntős, valaminr egy BEK-, BL- és UEFA-kupa-győztes klub jelenlegi reprezentáns csapata is. Az európai Top5-be, sőt Top4-be tartozó Bundesliga mellett három bajnoki sorozatot követünk rendszeresen az idény eleje óta. Ez a 2. Bundesliga, a török SüperLig és a portógél Liga NOS. Mindháromnől egy-egy mérkőzést megmutatunk hétfőn. S a rrésztveők közt feltűnik egy KEK-döntős, valaminr egy BEK-, BL- és Európa-liga-győztes klub jelenlegi reprezentáns csapata is.

A házi gólkirály, Hamadi alGaddaui góljaiban reménykednek a stuttgarti drukkerek (Fotó: Getty Images)

TRABZONSPOR–DENIZLISPOR

A török bajnokság 3. helyezettje fogadja a 11.-et. De az a harmadik könnyen lehet második is, ha a Trabzon otthon tartja mindhárom pontot, megelőzi a Besiktast a táblázaton. A nagy meglepetésre az én menetelő Sivassportól ekkor is négy egységgellenne elmaradtva, az a hátrány azonban nagyrészt a hazai teljesímény gyengeségéből fakad. Míg a listavezető csupán két pontot  veszített vendégei látogatásakor, a Trabzon 2 düóöntetlennel és 1 vereséggek ötöt pocsékolt el a hazai Medical Park Arenában.
A vendég együtte messze van már azoktól az időktől, amikor a ‘80-as években még a nemzetlözi kupaporondra is kijutott. Akkoriban két évig Varga “Kacsa” József, a Mezey-féle válogatott balhátvédje is a csapatot erősítette. Manapség is van két kelet-európai válogatott védője az együttesnek a román Cristian Sapunaru és a lengyel Radoslaw Murawski személyében.

A hazaiakat meg olyanok erősítik, mint a Chelsea-vel egykoron BL-győztes John Obi Mikel, vagy éppen a jelenlegi BL-győztes Liverpoolból odaszerződő Daniel Sturridge. Jó kis gárda, nem véletlenül pályázik az első két hely egyikére,  ahonnan még út lehetséges a Bajnokok Ligájába is…

DAMSTADT–STUTTGART

A bevezetőben emlegetett ex-KEK-döntős a VfB Stuttgart, amely annak idején 1997-ben még Lisztes Krisztiánnal a cseresorában játszhatott a két évre rá megszűnő kupaküzdelem fináléjában a Chelsea ellen. Manapság azért nem megy ilyen jól a svábok kedvencének, amely négy éven belül már másodszor kénytelen a másodosztályból visszaverekedni magát az elitbe. Egyelőre jól áll a terv, ha sikerül idegenben megverni a 14. Darmstadtot, akkor az osztályozós helyről a második, közvetlen feljutó pozícióba navigálna előre a Tim Walter vezette együttes.
A klub életében a nagy hírt a napokban nem az edzőpályán történtek jelentették, hanem egy vetózetőválasztás. A tagok 64.83%-nak szavazatával a vállalkozó Claus Vogtot választották meg a klub elnökévé, míg konkurense,  Christian Riethmüller 52.69%-ot kapott. (A szavazatok azért haladjék meg a 100 százalékot, mert mindkét jelöltre igennel vagy nemmel lehetett szavazni, azaz jó néhányan mindkét jelöltet alkalmasnak találták a feladatra. “A feleségem megengedte, hogy életemben másodszor is igennel feleljek egy meghatározó kérdésre” – ­ mondta a választást követően az új prezident, aki egyébként majd 2020 őszén lép hivatalba.

A csapat azonban már hétfőn este pályára lép, s vélhetően most sem elégszik meg egy remivel. Az elmúlt 10 tétmeccse egyaránt döntéssel végződött, hatszor nyert, négyszer vesztett. Kitartó rajongói – akik közül jó néhány ezren minden idegenbeli meccsre is elkísérik a csapatot – , abban reménykednek, most ismét a győzelem rubrikába kerül egy újabb strigula.

Éjfél után a Liga NOS-ból felvételről mutatjuk meg az 1987. évi BEK-, 2004. évi BL- és 2011. évi Európa-liga-győztes FC Portót, amelynek mindenképpen le kell győznie a 8. Tondelát, hogy ismét “normális közelségbe”, azaz négypontnyira kerüljön a szökni készülő címvldő Benficától a táblázat élén.

SÜPERLIG, 15. forduló. Sport2 18:00  Trabzonspor–Denizlispor Kulübü (kommentátor: Haraszti Ádám).
2. BUNDESLIGA, 17. forduló. Sport1 20:30 SV Darmstadt 98–VfB Stuttgart (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba).
LIGA NOS, 14. forduló. Sport2  0:15  FC Porto–CD Tondela (kommentátor: Petur András)