Spengler-kupa-rajt kilencvenharmadszor • SportTV

Spengler-kupa-rajt kilencvenharmadszor

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 26. 01:51    
Olvasási idő: 2 perc

Az 1923-ban alapított Spengler-kupát mindössze a második világháború éveiben és 1956-ban egyetlen alkalommal financiális okokból nem rendezték meg, a többi esztendőben mindig sor került az évzáró svájci nemzetközi tornára. 93. alkalommal rajtol el az ezúttal hatcsapatos mezőny, öt európai klubcsapattal és az örök vendég Team Canadával.

Az ufai Szalavat nyert már pár napja KHL-meccset Davosban – most a Spengler-kupa felé vezető úton indul el… (Fotó: spenglercup.ch)

Az elmúlt idők rendszerében rajtol a torna, azaz két háromcsapatos csoporttal. Az első nap vesztesei utána a csoportjuk harmadik tagjával meccseknek, majd kiteljesítik a kört a harmadik meccsel. A két csoport második és harmadi helyezettje keresztbe játszanak  az elődöntőért, majd lejátsszák az elődöntő két mérkőzését, s végül megmérkőznek a trófeáért.  Ez azt jelenti, hogy minden még a kieső csapatoknak lesz legalább három mérkőzése, a többieknek meg négy, az összesen 11 találkozóra hat nap alatt kerül sor (egy szünnap lesz, 28-a.)

A Torriani-csoportban játsszák a nyitó találkozót, amelyen a  Szalavat Julajev mérkőzik meg a svájci Ambri-Piottával. Mivel már a KHL-nek is van „kihelyezett”, Oroszországon kívüli meccse is a ligarésztvevő csapator hazai pályáján kívül az idei „gálameccset” éppen Davosban játszotta az ufai csapat az Ak Barsz Kazannyal. Az izgalmas csatát a Szalavat hosszabbításban 4–­3-ra nyerte meg, egy remek Philip Larsen–Linus Omark akció nyomán született góllal.  A győztes gólszerző kapitány Omark a következőket mondta: „Nagyszerű érzés volt akkora tömeg előtt KHL-mérkőzést játszani az Alpokban. Fontos volt nyernünk legutóbbi néhány gyengébb előadásunk után. Most már biztos vagyok benne, hogy készen állunk a kupára.”
Omark tudja, mire készül, hiszen öt éve a Jokerit színeiben már szerepelt a Spengler-kupán. „Hatalmas megtiszteltetés, hogy részt vehetek a versenyen, hiszen ez a világ legrégibb és egyik legnépszerűbb tornája. A Spengler-kupán a légkör egyedülálló, nagyon szórakoztató itt játszani.” Persze bizonyos, hogy az ufai klub nemcsak játszani, hanem nyerni is akar.

A HC Ambri-Piotta újonc a tornán, a statisztikák szerint az 53. együttes (a klubokat és a különféle válogatottakat is beszámítva, amelyek a tornán játszottak), egyben a hatodik hazai, amely fellép a seregszemlén, A ticinói csapat szeretné jó játékkal megszolgálni a meghívást, Luca Cereda együttese néhány napja a rendező HC Davost kényszerítette megadásra a svájci ligában, igaz, csak rávezetéssel győzött. A korábbi ötszörös svájci bajnokcsapat néhány alkalmi erősítést is kap a tornára. Így szerepel a kanadai Wojtek Wolski – aki 480 NHL-mérkőzést játszott, legutóbb a KHL-es Kunlunt erősítette – , két Servette Genf-csatár, Floran Douay és Marco Miranda, valamint a Fribourg-Gotteron kapusa, Ludovoc Wäber.

A szokásos módon a Team Canada a karácsonyi ünnepeket Davosban tölti. Mint jó néhány éve, a kanadai vegyes válogatott játékosainak zöme a svájci ligában játszik.   Persze, minden kanadai számára nagy büszkeség a juharleveles mezben játszani, avagy azokat szolgálni – így van ez most is a játékosokkal és a szakmai stáb tagjaival egyaránt.

Az Ocelári Trinec tavaly mutatkozott be a Spengler-kupán – aztán az ott szerzett lendülettel meg sem állt  a cseh bajnoki címig. Bár tavaly mindhárom meccsét egy góllal elvesztette, most nagyobb ambíciókkal vág a küzdelemnek. A védő Martin Gernaz szerint: „Mindent sokkal jobban akarunk csinálni, mint tavaly. Fontos, hogy erős csapatokkal játszhatunk, kiváló hangulatban. A döntőbe jutást tökéletes eredménynek fogadnánk el.” A trineci együttes a Team Canadával a Cattini-csoportban kezdi meg a tornát.

JÉGKORONG. Spengler-kupa nemzetközi torna. Sport2 15:00 Ambri-Piotta–Szalavat Julajev Ufa (kommentátor: Engyel István); Sport2 20:15  HC Ocelári Trinec–Team Canada (kommentátor: Engyel István)