Kupa-örökrangadó Davosban • SportTV

Kupa-örökrangadó Davosban

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 28. 08:31    
Olvasási idő: 2 perc

A Spengler-kupa két messze legtöbbszörös résztvevője és legeredményesebb csapata a rendező HC Davos és a Team Canada nevű alakulat. Ők most a torna harmadik napján egymással csapnak össze.

Ha a juharlevelesek pontot szereznek vagy csupán két góllal kapnak ki, már csoportgyőztesként várhatják a hétfői elődöntőt (Fotó: spenglercup.ch)

Hármas csoportok lévén mint mindig, most is a harmadik meccs is beleszól a trió végeredményének alakulásában ­ csak itt a két csoportban kétféleképpen.

A Torriani-csoportban – amelynek mérkőzéseit mindig délután rendezik – klasszikus döntőre kerül sor, mivel mind a Ambri-Protta, mind a PTP Turku legyőzte a  harmadik együttest, az orosz Szalavat Julajevet. Az ötszörös svájci bajnok 4–1-re, a finn bajnokság sereghajtója meg „csak” 4–3-ra, de ennek nincs jelentősége, mert amelyikük szombat délután győz, az nyeri meg a csoportot, s szerez ezzel egy plusz pihenőnapot magának. (A lebonyolítási rend szerint ugyanis vasárnap a két csoport második és harmadik helyezettjei játszanak keresztbe az elődöntőbe jutásért.)

Egy kicsit más a helyzet a Cattini-csoportban. Ott ugyanis ez lső napi vesztes cseh bajnok Ocelári Trinec a másodikon legyőzte a rendező HC Davost – méghozzá ugyanazzal az eredménnyel, 4–­1-gyel – , igy az „örökrangadó” eredményének alakulásától függően még bármelyik együttes végezhet bármelyik helyen. Ha  Team Canada  (15-szörös győztes, 10-szeres döntős) is legyőzi a Davost (15-szörös győztes, 20-szoros döntős), akkor csoportelső, akkor simán sorbaállnak a az együttesek TC, Trinec, Davos sorrendben (2-1-0 győzelem), Bonyolódik a helyzet a svájciak sikere esetén. Ha a davosiak 4 vagy több góllal nyernek, ők a csoportelsők, a csehek a másodikok, a juharleveleseké a 3. hely. Ha 3-nál kisebb különbségű, netán hosszabbításos vagy rávezetéses a helvét győzelem, Team Canada, Trinec, Davos a sorrend. Ha viszont éppen 4–1-re nyer a rendező, sorsolás dönt a helyezések sorsáról.
Így aztán meglehet, akár a hajráig izgalmas lesz a záró mérkőzés, amelynek végeredménye határoz a torna további programjának alakulásáról is. Vasárnap a „negyeddöntőben” ugyanis a Torriani-csoport 2.-ja játszik a Cattini 3.-jával, a Cattini 2.-ja pedig az ufai csapattal. Hétfőn a Torriani-csoport győztese a szombati első meccs továbbjutójával, a Cattini-csoport elsője a szombati második találkozó nyertesével vívja az elődöntőt, szilveszterkor pedig a hétfői két győztes mérkőzik meg a kupagyőzelemért. (A két említett 15-szörös győztes mellett a másik négy együttes bármelyike nyer, először hódítja el az immár 93. alkalommal zajló verseny trófeáját.)

JÉGKORONG. Spengler-kupa nemzetközi torna. Sport2 15:00 Ambri-Piotta–TPS Turku (kommentátor: Engyel István); Sport2 20:15 Team Canada–HC Davos (kommentátor: Engyel István)