Kinek fáj jobban a Bayern-pofon? • SportTV

Kinek fáj jobban a Bayern-pofon?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 31. 12:17    
Olvasási idő: 2 perc

A Hertha Klinsmann-nal lassan, de araszolgat előre, a Schalke is jól kezdte a téli tavaszt, amíg el nem utazott Münchenbe. Ott azonban hatalmas verést kapott a Lipcsét „ezerrel” üldöző rekordbajnoktól… 
Pénteken este egymással meccselnek a Bundesligában, de jó szokásunk szerint két másik követett bajnokságunkból, a Süperligből és a Liga NOS-ból is közvetítünk egy-egy találkozót, afféle hétvégi felvezetésképpen.

Lehajtott fejű Hertha-játékosok ballagna le augusztusban a pályáról a Veltins-Arenában. Fordul-e a szerencse pénteken este Berlinben? (Fotó: Getty Images) .

HERTHA–SCHALKE

A Bayern a német futball alfája és ómegája. Most éppen úgy van köze a Hertha­–Schalke összecsapáshoz, hogy egymás után játszott  péntek esti találkozó résztvevőivel. A Herthát Berlinben 4–0-ra, a Schalkét Münchenben 5–0-ra verte el. Ez nem nagy különbség, nem ad túlzottan sok támpontot a két kék-fehér gárda egymáshoz viszonyított pillanatnyi játékerejéről.  Mi több, a legutóbbi négy meccsükből – ezek közt van egy-egy felkészülési találkozó is – egyformán hármat megnyertek a Bayerntől elszenvedett vereség mellett.
Klinsmann és stábja leginkább a védelemhez nyúlt hozzá, ya középpályán csupán az argentin Ascacibar új ember, akit Stuttgartból szerződtettek. Egyelőre Lukebakio az egyszemélyes „csatársor”, a két veterán gólsztár közül Ibisevic vélhetőleg a cserepadon kezd, Kalou egyénileg edz és al elszerződését tervezi. Darida ugyanúgy nem játszhat, mint a Wolfsburg ellen, visszatér viszont a védelem közepére a sárga lapjai miatti eltiltását letöltő Boyata, Rekik is visszatérhet izomproblémái után, bár ő is csak a kispadon kezd a tervek között. Ha mégsem Boyatát állítja vissza a csapatba Klinsi, akkor Stark kerül a hátvédsorba.
A Schalkében Kutucu közelítőizom-problémái után ismét leülhet a padra. Nasztaszics és Kabak alkothatja a középsővédő-kettőst. Most éppen Kenny, az augusztusi meccs harmadik gólszerzője (az első kettő öngólból született!) kénytelen kihagyni a meccset fertőzésből eredő láz miatt, Buzsellab szereplése hátfájdalmai következtében kérdéses.
A két csapat négy nap múlva ugyancsak összecsap egymással. A kupa nyolcaddöntőjében kell megmérkőzniük, de azt a találkozót Gelsenkirchenben rendezik.

Kapcsolódó

Hertha–Schalke örökmérleg

Összesen: 87 mérkőzés, 31 Hertha -győzelem, 15 döntetlen, 41 Schalke-győzelem / 104–126-os gólkülönbség. A Bundesligában: 71–24–12–35 / 71–100
Berlinben: 43–24–6–13 / 72–29. Berlinben a Bundesligában: 35–20–4–11 / 55–41
Az őszi mérkőzésen: Schalke–Hertha 3–0. G.: Stark (öngól), Rekik (öngól), Kenny (2019. 8. 31.)
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Marcelinho (11 mérkőzés–7 gól–2 lap), ill. Klaus Thiele (7–7–0)

BASAKSEHIRSPOR–GENCLERBIRLIGI

A Sivasspor hétfői váratlan pontvesztése – csak a hosszabbításban sikerült egyenlítenie Yasin góljával a Rizespor ellen – némi reményt csepegtetett a lassan már elkedvetlenedő üldözőkbe. Közéjük tartozik az „újgazdag” Basaksehirspor is, amelynek mos „csak” öt pont a hátránya a Sivasszal szemben. Elvileg nincs túl nehéz dolga a 11. Genclerbirligi ellen – körülbelül annyi, mint a Rizének volt Sivasban. A fővárosi együttes – Petry Zsolt egykori munkaadója – hat ponttal jobb a jelenlegi megmagasabb kiesési helyen álló együttesnél még nm kerül bajba egy esetleges vereséggel, de jobb minél előbb véglegesíteni a bennmaradást.

BENFICA–BELENENSES

Rafa Silva gólöröme a vezető találat után augusztusban, a Belenenses-pályán a Benfica által 2–0ra megnyert bajnokin (Fotó: Getty Images)

A Benfica váratlan fölénnyel vezeti a Liga NOS táblázatát. Félidényéál 7 pont volt az előnye, s nem úgy tűnik, mintha lassítani akarna. A legtöbb gólt rúgta (44-et), a legkevesebbet kapta (6) az egész mezőnyből. Így aztán toronymagas favorit 101 éves, szintén lisszaboni klub jelenlegi csapata ellen. (A Belenenses egyébként az egyik olyan csapat, amely az eddigi 85 befejezett idényból 83-at ataranyat szerző Benfica, Porto, Sporting trión kívül bajnokságot tudott nyerni, még 1946-ban – a mssik ilyan a portói Boavista.)
A történelmi erőviszonyok természetesen erős aránytalanságot mutatnak, összesen 120 tétmeccsükből 78-at, ebből 115 bajnokiból 74-et a sasok együttese nyert meg. Tavaly ugyan az Os Belenenses ikszelni tudott az Estadio Luzban, de mindhárom pontot legutóbb csak közel 20 éve, 2000 áprilisában sikerült elvinnie onnan.
A hazai győzelemtől eltérő másik két eredményalakulás a fogadóirodáknál nagyon jól fizet, de túl sokat azért nem érdemes tenni rá. A Benfica ebben az idényben 15 tétmeccset játszott a Fény stadionjában, s ezekből 11-et megnyert, csak augusztusban a Porto (2–0-val), novemberben pedig a Leipzig (2–1-gyel) tudott győztesen távozni onnan.

BUNDESLIGA, 20. forduló. Sport1 20:15 Hertha BSC–FC Schalke 04 (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel).
SÜPERLIG, 20. forduló. Sport2 18:00 Ístanbul Basaksehirspor–Genclerbirligi SK (kommentátor: Haraszti Ádám). LIGA NOS, 19. forduló. Sport2 20:00 SL Benfica­–FC Os Belenenses (kommentátor: Fülöp László)