Sebastian Coe: „Azt tanácsolnám csak, hogy nagyon figyeljenek oda a részletekre” • SportTV

Sebastian Coe: „Azt tanácsolnám csak, hogy nagyon figyeljenek oda a részletekre”

2020. 02. 11. 18:30    
Olvasási idő: 2 perc

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke Budapestre látogatott a Nemzetközi Sportújságírók Szövetségének 83. kongresszusára. A rendezvényen exkluzív interjút adott a Sport TV-nek. Ebben a három év múlva esedékes budapesti atlétikai vb-ről is beszélt.

Az IAAF elnöke, Sebastian Coe. (Fotó: Getty Images)

A Sport TV Mai helyzet című műsorának különkiadásában láthattunk egy interjút Sebastian Coe-val. Az egykori kétszeres olimpiai bajnok atléta ma már politikus, sportvezető és például a londoni olimpia szervezési bizottságának elnöke volt. Van tehát tapasztalata sportrendezvényeket illetően. Elárulta, mi a legnagyobb kihívás egy olimpia megszervezésében: „Az esemény szerteágazó komplexitása. Egyetlenegy város sem szembesülhet annál nagyobb kihívással, mint hogy megszervezze a legnagyobb sporteseményeket. És ezek közül az olimpia a legnagyobb. Hatvan emberrel kezded a munkát, körülbelül ennyien kellenek a pályázati anyag benyújtásához. A megnyitón pedig már kilencezret kell megmozgatnod. Majd huszonnyolc különböző sportágat kell hibátlanul lebonyolítanod, általában két hétnél rövidebb idő alatt.”

Először azt mondta, ő nem adna tanácsot a három év múlva esedékes atlétikai világbajnokság szervezőinek, de ezt bővebben is kifejtette, és egy tanácsot azért mégis adott. „Mert már több nagyszerű atlétikai eseményt tető alá hoztak a múltban. Volt már itt Európa-bajnokság és több nagy verseny is. Ezen események története és színvonala kiállja az idő próbáját. Ha mégis valamilyen tanácsot kellene adnom, akkor azt mondanám, nagyon figyeljenek oda a részletekre. A részletek nagyon fontosak, mert ha nem ügyelünk rájuk, túl gyorsan cserélődik minden és mindenki.”

Magyarországnak ez nagy pillanat lesz. Budapest gyorsan a világbajnokságok városa lett. Nagyon büszkék vagyunk, hogy megmutathatjuk itt a mi sportágunkat, méghozzá egy hozzáértő és lelkes magyar szurkolótábor előtt. Magyarországnak gazdag múltja és nagyszerű eredménysora van a világ atlétikájában. És remélem, több fiatal atléta számára is inspirációt nyújtunk, hogy átérezze, az atlétika lehet a jövője, akár a versenypályán, akár azon kívül. Ez a világbajnokság globális lesz, a miénk a világ legnagyobb szövetsége, több mint kétszáz tagszervezetünk van. Mindegyiket el kell érnünk, és mindegyik számára ugyanakkora ösztönzést kell adnunk. Ez vonatkozik a magyar sportolókra is” – válaszolta Sebastian Coe arra kérdésre, hogy milyen haszna lehet Magyarországban a vb-rendezésből.

„Azt hiszen, az izgalmas a jó szó. És ugyanez igaz a hazai közönség érzéseire is. Persze, nagyon fontos, hogy a magyar atléták jól szerepeljenek, de remélem, ezzel nem helyezek rájuk túl nagy nyomást. Az kétségtelen, hogy a hazai közönségnek jó látni érmet nyerő hazai kedvenceket, döntőbe jutókat, egyéni rekordokat döntőket, ez nagy különbség egy sima versenyhez képest” – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy milyen hazai közönség előtt versenyezni.

Felvetődött a kérdés, hogy mit tud arról a helyzetről, ami a magyarországi világbajnokság körül kialakult.  „Semmit. Amikor a csapatunk helyszínbejárást tartott, elégedett volt. És tudom, hogy nagyon szoros a kapcsolat az itteni szervezőbizottsággal. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű világbajnokságot láthatunk Budapesten. Nagyon izgalmas a projekt. Megmutathatjuk az innovációt, a fenntarthatóságot, és ez nem csupán a világbajnokság miatt lesz fontos, hanem azért is, mert ezek olyan értékek, amit az atléták is nagyra értékelnek. Szükségük van a folyamatos fejlődésre, hogy a legmagasabb szinten versenyezhessenek.”

„Én a sportot szerető minden várost, minden országot és minden közösséget csak ösztönözni tudok arra, hogy megmutassa a képességeit és a sport iránti vágyát. Az olimpia megrendezése nagyon komplikált folyamat. Az az útvonal, amit Magyarország és Budapest választott, hogy tudniillik megmutassa a legnagyobb szövetségek legnagyobb eseményeit, kifizetődőnek tűnik” – válaszolta arra, hogy képesnek tartja-e Magyarországot arra, hogy olimpiát rendezzen.