Péntek esti rangadó Dortmundban • SportTV

Péntek esti rangadó Dortmundban

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 14. 09:34    
Olvasási idő: 2 perc

Úgy tűnik, a Frankfurt lesz a bajnokjelöltek „tesztcsapata” a Bundesliga tavaszi idényében. Ugyan még csak törekszik felfelé a középmezőnyben, de a lehetséges aranyesélyesek közül a Lipcsét már megfosztotta három ponttól – igaz, hazai pályán. Péntek este egy újabb élcsapattal meccsel, a Dortmundtól a Signal Iduna Parkban igyekszik pontokat elcsenni.

Filip Kosztics (balról) és Jadon Sancho párharca akár az eredményt befolyásoló tényező is lehet péntek este Dortmundban (Fotó: Getty Images)

Adi Hütter együttese remek passzban van. Az utolsó öt tétmérkőzést figyelembe véve az egész Bundesliga legeredményesebb csapata a Bayernnel holtversenyben 4 győzelemmel és egy döntetlennel.  A Dortmund ezzel szemben a jó tavaszi megindulás után a legutóbbi két meccsén egyaránt kikapott, előbb a kupában hazai pályán a Werdertől, majd a bajnokságban egy vérbő rangadón idegenben 4–3-ra a Leverkusentől.
A BVB-nél a fő hangsúly továbbra is az attraktív támadójátékon van, ez azonban néha az eredményes védekezés rovására megy.  Michael Zorc sportigazgató – aki mellesleg az alant látható keretesből kiderül, a Frankfurt ellen a dortmundiak házi örök gólkirálya ezért a védekezés megerősítését sürgeti.
Emre Can, a fekete-sárgák januárban igazolt középpályása is hamar felismerte csapata egyik új gyengéjét a Leverkusen elleni derbin. „Ha megszerezzük a vezetést, kicsit csúnyábban is lehetne játszani, azaz lehetünk kicsit rosszabbak, de erőteljesebben kell védekezni.” A statisztikák is alátámasztják a vélekedést. A BVB az egész Bundesliga-mezőnyből a legkevesebbet szabálytalankodta (182), ritkán szenvedett el szabálytalanságokat (211) is, ám ez részben annak is tulajdonítható, hogy a megnyert párharcok (2072) számában is a mezőny aljához tartozik.
„Mi vagyunk a legsportszerűbb csapat – de azért nem adnak pontokat” – fogalmazott elég pragmatikusan Zorc. „Inkább védjük meg egygólos előnyünket, minthogy elveszítsük az esetleges szebb játék, a további gólokra törekvés miatt. Ez fontos, minél jobban át kell érezniük a játékosainknak.”
A kifejezett védőjátékosok mellett Witselnek is fontos szerepe van a védekezésben. A belga középpályás azonban nincs túl jó formában, játéka mégis szinte nélkülözhetetlen Favre edző véleménye szerint. Három fontos ember is bevethetetlen, Reus izomsérülést szenvedett, Brandtnak részleges bokaszalag-szakadása van, Delaney november óta nem áll rendelkezésre – Favre-nak tehát nincs sok lehetősége azon kívül, hogy Witselt játszassa az új fiú, Emre Can mellett. „Axelnek speciális volt a felkészülése a balesete miatt (arcsérülést szenvedett egy nagy decemberi esés következtében), így nem tudott mindent gyakorolni. Normális, hogy nem játszhat egyformán magas szinten egy egész idény folyamán. De lassan visszanyeri formáját” – reménykedik a svájci mester.
A Dortmundnak azonban egyre kevesebb az ideje a védelmi problémák megoldására. A csapat ugyan kiesett már a kupából, de a PSG elleni BL-nyolcaddöntős csata már igencsak közeleg, jövő kedden már Neymarral és Mbappével kell megküzdenie a BVB hátsó alakzatának. A dortmundiaknak már a Frankfurt ellen is vállalniuk kell a keményebb, test test elleni küzdelmet, ha meg akarják őrizni kiváló otthoni mérlegüket, ha kell, egy munkás, robotolós meccsen is, de a három pont otthon tartása lehet csak az elsődleges cél, vélekedik a fekete-sárgák sportigazgatója.
A vendégeknél Rode visszatérhet a kezdőbe alighanem Kohr helyére. Bas Dost is egészséges, ő jelenthet alternatívát a támadósorban. Az elmúlt hetek remek szereplése nyomán azért igazán nincs sok változtatni valója Adi Hütternek.

Kapcsolódó

Dortmund–Frankfurt örökmérleg

Összesen: 100 mérkőzés, 48 Dortmund-győzelem, 19 döntetlen, 33 Frankfurt-siker/ 184–138-as gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 93–44–19–30/ 174–125
Dortmundban: 49–34–6–9/ 113–46. Dortmundban a Bundesligában: 46–33–6–7/ 110–41
Az őszi mérkőzésen: Frankfurt–Dortmund 2–2. G.: André Silva, Delaney (öngól), ill. Witsel, Sancho (2019. 9. 22.)
A legeredményesebbek (minden mérkőzésen): Michael Zorc (24 mérkőzés–9 gól–3 lap), ill. Bernd Nickel (20–7–0)

 

BUNDESLIGA, 22. forduló. Sport1 20:30 BV 09 Borussia Dortmund–SG Eintracht Frankfurt (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)