Futballhétfő, három bajnokságból az Európa-liga jegyében • SportTV

Futballhétfő, három bajnokságból az Európa-liga jegyében

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 24. 11:52    
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn, mindhárom általunk követett élvonalbeli bajnokságban rendeznek mérkőzést – a mi mindhármat közvetítjük is élőben! A hármat az Európa-liga köti össze, mindháromnak az egyik mérkőző csapata versenyben van még a második számú – szintén általunk közvetített – európai kupasorozat legjobb 32 csapata között.

Bast Dost "Bundesliga-visszatérő" gólja az Union Berlin kapujában tavaly szeptemberben (Fotó: Getty Images)a

RIZESPOR–BASAKSEHIRSPOR

Az elmúlt évtizedek egyik leghektikusabb, egyszersmind legizgalmasabb bajnokságát rendezik ebben az idényben a SüperLigben.
Jelen állás szerint négy együttes vív hatalmas csatát a bajnoki címért, s közülük csak az egyik a tradicionális nagy isztambuli trió tagja. Méghozzá a rekordbajnok, a címvédő Galatasaray, amely az idény egyharmadánál még csak a 6-7. helyen haladt, s csak most, a 23. fordulóra érte utol az élen haladókat.
A forduló utolsó találkozója előtt a Trabzonspor vezet, 45 ponttal, de van még egy elmaradt mérkőzése. Ugyanezzel a pontszámmal második a vasárnap a Fener elleni rangadót idegenben megnyerő Galatasaray, és ugyancsak 45 pontja van a harmadik, sokáig vezető Sivasspornak is.  Végül a szoros élbolyt az Ístanbul Basaksehirspor zárja, amely éppen a hétfőre maradó két meccsből azt játssza, amelyet mi közvetítünk.
Az immáron negyedik isztambuli nagycsapatnak számító egylet ha nyerni tud Rizében, a 14. helyezett Caykur Rizespor otthonában, akkor átveszi a vezetést a táblázaton, amelynek három fordulón belül már a harmadik éllovasa lehet.  A gárda első két bajnokiját elvesztette ugyan még augusztusban, de azóta 20 forduló alatt csupán egyszer (!) kapott ki a mumusának számító Feberbahcétól, amely ellen oda-vissza egyetlen pontot sem tudott szerezni. Közben az Európa-ligában is vitézkedett: megnyerte a J-csoportot az AS Roma, a Mönchengladbach és az osztrák Wolfsberger AC előtt, méghozzá úgy, hogy az utolsó fordulóban idegenben 2–1-re legyőzte az akkor még a Bundesligát vezető Gladbachot!
Az ÍB most is két El-meccs között van, lehet, hogy az utolsót játssza csütörtökön, az első mérkőzést ugyanis Lisszabonban elveszítette 3–1-re a Sporting ellen. Kérdés, Okan Buruk, a csapat edzőnek még ifjú, 46 esztendős mestere, aki játékosként tagja volt a Galata UEFA-kupát és európai Szuperkupát nyerő, valamint a török válogatott vb-bronzot szerző csapatának is, mire fekteti a fő hangsúlyt. Ha a klub első bajnoki címére hajt inkább, akkor legjobbjait küldi a pályára, ha még lát a kétgólos hátrány ellenére reményt az Európa-liga-továbbjutásra, egy-két helyen változtat, pihentetve idősebb játékosait.
A Rizespor amolyan minden mindegy pozícióban van, csupán négy ponttal előzi ugyan meg a már kiesési helyen lévő Ankaragücüt, de a main kívül van még egy elmaradt mérkőzése is. Ha netán megnyerné mindkettőt, akár négy helyet is előre ugorhatna a táblázaton.

 

FRANKFURT–UNION BERLIN

Anthony Ujah szerezte az Union első élvonalbeli gólját a frankfurtiak ellen (Fotó: Getty Images)

A Frankfurtot mutattuk múlt csütörtökön fényes győzelmet aratni a Salzburg fölött, mi több, két hete a kupanyolcaddöntőben is, amint kiverte az akkor éppen bajnoki listavezető Leipziget. Adi Hütter legénysége tehát még három fronton is versenyben van. Így volt az az elmúlt idényben is, s mivel akadt olyan eset is, hogy alig kapta meg a két meccs között „FIFA-UEFA-kötelező” 48 órát, most a szövetség  inkább az élvonalbeli klubok által nem túlságosan kedvelt hétfő esti időpontra osztotta be az Eintrachtot, hogy a meccs előtt és utána is a maximális rehabilitációs időt megkapják a játékosok.
Bár a csapat jelentős előnyt szerzett az El-ben, Hütter mester mégis alkalmazza a rotációs elvet, több helyen is változtat a csapaton. Chandler kezd a jobbhátvéd posztján, Kohrt is beveti a középpályán. Lehetséges, hogy Gacsinovics is kezd, bár ezt az utolsó órákban dönti el az osztrák tréner.
A vendégek köreiben örömre ad okot, hogy harminc éve, azaz a német újraegyesítés óta, mióta elvileg egy versenyrendszerben játszik a két csapat, először fordul elő, hogy az Union több mint 11 héten át megelőzi a Herthát. Ez csak akkor változna meg, ha   a keleti kistestvér 8 gólosnál nagyobb vereséget szenvedne a Commerzbank Arenában, ez pedig aligha valószínű… Fischer mester továbbra sem számíthat a beteg Schlotterbeckre, őt Hübner helyettesítheti. Becker izomproblémákkal küzd, ő sem játszhat, viszont a szintén izomsérülésből visszatérő Parensen már leülhet a cserepadra.

Kapcsolódó

Frankfurt–Union örökmérleg

Összesen: 8 mérkőzés, 5 Frankfurt-győzelem, 3 döntetlen, 0 Union-győzelem/ 20–6-os gólkülönbség. A Bundesligában: 1–1–0–0 / 2–1
Frankfurtban: 3–1–2–0 / 5–3. Frankfurtban a Bundesligában: még nem játszottak.
Az őszi idényben: Union Berlin–Frankfurt 1–2. G.: Ujah, ill. Dost, André Silva (2019. 9. 27.)
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Alexander Meier (3 mérkőzés–6 gól–0 lap, ill. hat játékos 1-1 gól

 

GIL VICENTE–BENFICA 

Pizzi, a Benfica középpályása szerezte az első gólt a tavaly szeptemberi 2–0-s bajnokin a Gil Vicente ellen (Fotó: Getty Images)

A portugál rekordbajnok kétségkívül idénye legrosszabb két hetét éli. Kezdődött azzal, hogy Famalicaóban csak 1–1-es döntetlent játszott a kupában a helyi csapattal, megszakítva 9 mérkőzéses győzelmi sorozatát tétmérkőzéseken. Igaz, ezzel még bejutott a kupadöntőbe az első, lisszaboni meccs 3–2-je után. Ám ezt követően otthon kikapott a szuperrangadón a Portótól (ezzel 18 meccses veretlen széria tört meg), majd otthon bajnokit veszített a Braga ellen is, és végül vesztesen vonult le a játéktérről Harkivban is a Sahtar elleni El-találkozó végén. Azaz négy egymást követő mérkőzésen maradt nyeretlen, márpedig az idényrajtot jelentő augusztus 4-i, Sporting elleni Szuperkupa-győzelem óta még két egymás utáni nyeretlen meccse sem akadt egészen február elejéig.
Bruno Lage-nak most nagyon össze kell szednie legényeit, mert közben a Porto már nemcsak elfogyasztotta hétpontos hátrányát, hanem vasárnap este a Portimonense ellen a hajrában kicsikart győzelemmel át is vette a vezetést a Liga NOS tabelláján. S mivel a sasok világszerte több milliósra tehető szurkolótábora hozzá van szoktatva a sikerekhez, a miniválságból kilábalva négy napon belül két meccsen is kötelező a győzelem. Hétfőn este Barcelosban vissza kell venni a vezetést a bajnokságban, csütörtökön este a Luzban pedig behozni az ukrán bajnok előnyét és bejutni az Európa-liga nyolcaddöntőjébe. Ellenkező esetben több mint egyéves sikersorozat ide vagy oda, a másodedzőből sikeredzővé avanzsáló mester hamar kispad nélkül találhatja magát. A Benfica vezetősége hagyományosan a legtürelmetlenebbek közé tartozik Európa nagy múltú sztárklubjai közül…

SÜPERLIG, 23. forduló. BUNDESLIGA, 23. forduló. Sport2 18:00 Caykur Rizespor–Ístanbul Basaksehirspor (kommentátor: Bartha Zoltán).
Sport1 20:30 SG Eintracht Frankfurt–1. FC Union Berlin (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila).
LIGA NOS, 22. forduló. Sport2  20:30 Gil Vicente FC–SL Benfica
(kommentátor: Haraszti Ádám)