A HSV lehet a forduló nyertese • SportTV

A HSV lehet a forduló nyertese

2020. 06. 08. 18:48    
Olvasási idő: 2 perc

A hamburgi együttes tavaly rémmesébe illő módon packázta el az azonnali visszajutást a Bundesligába. Most egy kicsit hamarabb érte el a hullámvölgy a hatalmas kikötőváros élcsapatát, de talán a sors visszaadja az esélyt…

A 2. Bundesliga 30. játéknapján szinte tökéletesen a  HSV szája íze szerint alakultak az eredmények. A listavezető Bielefeld és a második Stuttgart is csak ikszelt hazai pályán a Nürnberg, iletve az Osnabrück ellen. Ezzel mintegy „helyzetbe hozták” a Hamburgot, amely a forduló záró mérkőzésén hétfőn este északi rangadón fogadja a Kielt. Az egykori BEK- és KEK-győztes HSV-nek 3 ponttal van kevesebbje a Stuttgartnál, és már most 6-tal jobb a gólkülönbsége. Azaz ha csupán egy góllal is, de győz, megelőzi a svábok kedvencét és közvetlen feljutó helyre tör fel a tabellán, osztályozós pozícióba szorítva hátra a VfB-t.

A két csapat az ősszel 1–1-es döntetlent játszott Kielben, miután három éve az előszezonban tesztmérkőzést is vívtak egymással (a Kiel győzött 5–3-ra).  A hazai gárda az előző játéknapon fordulatos meccsen – kétszer is megfordult a vezető kiléte – 3–2-re verte meg a Wiesbadent, míg a Kiel hazai pályán szenvedett vereséget a listavezető Bielefeldtől.

A két együttes egy híján 80 éve találkozott egymással hivatalos tétmeccsen, a DFB-kupában a Kiel 2:1-re nyert, a HSV  66 évre rá keményen viszavágott egy ugyancsak kieli 5:0-val. Bajnokijaik száma csak eggyel haladja meg a kupacsatákat, mivel egészen tavalyelőtt nyárig a Hamburg folyamatosan élvonalbeli volt, a Kiel pedig még sosem járt ott. Az elmúlt futballévben a Kiel oda-vissza legyőzte a HSV-t, az őszi kieli döntetlen (az akkori vendég Letscher révén a 91. percben mentett pontot) után tehát a Hamburg első bajnoki győzelmére hajt a „szomszédvár” ellen. A fehér-pirosaknál négy játékos is az ominózius 4. sárga kártyáját is megkapta, azaz egy figyelmeztető lap után lemaradhat a következő mérkőzésről. Az „óvatosságra ítéltek” névsora: Beyer, Hinterseer, Jatta és Van Dongelen. A kieli mesternek, Ole Wernernek a közelítőizom-problémák miatt kieső irányító középpályás, Özcan helyettesítése okozza a legtöbb fejfájást. S továbbra sem számíthat a házi gólkirályjelöltjére, Serrára, aki ebben az idényben már nem is léphet pályára.

Azért a kieliek számára sem tét nélküli a meccs: a liga középmezőnye olyan szoros, hogy akár egygólos győzelemmel is a jelenlegi 12. helyről akár a 7.-re is előléphetnek. Onnan azért nemigen látszik folytatás – az osztályozós helyen álló Hamburgnak akkor is 8 ponttal maradna többje ­–, de mindig jobb a táblázat felső felében lenni, mint a lenti kilenc között.
2. BUNDESLIGA, 30. forduló. Sport1 20:30 Hamburger SV–Holstein Kiel (kommentátor: Kassai Tóth Csaba)