Bővített futballpéntek • SportTV

Bővített futballpéntek

Sport TV avatar Sport TV 2021. 03. 12. 13:02    
Olvasási idő: 3 perc

Kicsit kibővítettük szokásos pénteki futballmenetrendünket. Normál esetben az Europálya-magazinunk mellett egy esti fordulókezdő Bundesliga-meccset közvetítünk. Ez a kínálat most kibővül egy másodosztályú rangadóval és egy érdekesnek ígérkező SüperLig-mérkőzéssel is.

A kapus magányossága. Sven Ulreich, az egykori Bayern-tartalékkapus búslakodik novemberben Hamburgban bekapott gólja után. Pedig csapata végül 3–1-re legyőzte a Bochumot (Fotó: Getty Images)

BASAKSEHIR–BESIKTAS

A címvédő, de ebben az idényben a kiesőzónából menekülőben lévő új isztambuli nagycsapat az egyik régit fogadja, amely jó eséllyel küzd azért, hogy az idény végén mostani házigazdája örökébe lépjen. A fekete sasok becenevű együttes 2017 után négy évvel jutott el odáig, hogy erős bajnoki reményeket tápláljon, hiszen 29 játéknap után két pont előnnyel vezet a táblázaton két ősi városi riválisa, a rekordbajnok Galatasaray és a Fenerbahce előtt úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszott vetélytársainál. Mai ellenfelével szemben feltűnően sok döntetlent játszik, a két csapat összesen 23 bajnokijának több mint a fele, 12 végződött eddig pontosztozkodással. A legutóbbi azonban éppen nem: november 21-én a Vodafone Parkban egy 72. perces belőtt 11-es után már 3–0-ra vezetett a BJK, de az emberhátrányban játszó Basaksehir az izlandi Gulbrandsen duplájával 3–2-re felzárkózott és közel állt hozzá, hogy a két klub „divateredményét” elérje.
A pillanatnyi forma is a vendégek mellett szól, február eleje óta veretlenek a SüperLigben, egy iksz után négyszer győztek sorozatban, mindössze egyetlen gólt kapva. A hazaiak is felmenő ágban vannak, már ha annak lehet nevezni, hogy egy négyes vereségsorozatot követően a legutóbbi három játéknapon nem kaptak ki, két remi után legutóbb egy 90. perces (!) Demba Ba-góllal  szerény 1–0-s győzelemmel térhettek haza a fővárosi Genclerbirligi otthonából. Ezzel együtt is mindössze a 16. helyen állnak a táblázaton, csupán három ponttal a már kiesést jelentő 18. helyezett Ankaragücü előtt. Azaz mindkét együttesnek nagyon kellenek a pontok, ez nagy küzdelmet ígér a 30. fordulót megkezdő találkozóra.

BOCHUM–HAMBURG  

A 2. Bundesliga is igazi rangadóval nyitja a maga 25. fordulóját.  A listavezető Bochum fogadja az idény előtt csúcsfavoritnak számító, sokáig vezető, de a szokásos hullámvölggyel –  öt nyeretlen meccs, három iksz mellett két vereség – az élről az osztályozós helyre visszaeső egykori BEK-és KEK-győztes, UEFA-kupadöntős Hamburgot.
A Ruhr-vidéki gárda viszont a legutóbbi 5 találkozójából négyet megnyert, csak Auében szenvedett minimális, 1–0-s vereséget, így bizakodóan várja a rangadót. „A különbség ötpontosra nőtt. A Hamburg nyilván csökkenteni akarja, mi meg mindent megteszünk, hogy növeljük. Arra koncentrálunk, amit befolyásolni tudunk. Ha megnyerjük a derbit, senkisem mondhat nekünk semmit. Nagyszerű meccs ígérkezik, majd’ »meghal« mindenki, annyira várja. Ha megnyernénk a meccset és nyolcpontosra növelnénk a fórt, sem jelentene még végleges döntést” – mondta Thomas Reis, a bochumiak mestere az online sajtótájékoztatón. Mindenesetre az edző tisztában van az ellenfélre nehezedő nyomással. „Mindent meg kell próbálnunk, hogy sikeresek lehessünk. A HSV az utóbbi időben aktívabb, jobban törekszik a labdabirtoklási fölényre,. Mindenképpen az egyik legerősebb csapat a mezőnyben” – mondta. A tréner egyelőre több összeállítási kérdésen gondolkodik. Biztosan nem számolhat az izomproblémákkal küzdő csatár Zollerrel és a jobbhátvéd Gamboával, aki már másodszor is elérte az ötsárgás „meccskihagyó” mennyiséget. A helyét Bockhorn veszi át. A támadósorba bekerülhet Ganvoula, abban az esetben a csapat visszatér a jól bevált 4-2-3-1-es felállási szisztémára. Fürthben jól működött a kétcsatáros rendszer is, a „hamis kilences” Zulj előtt Holzmann és Blum alkotta a csatárduót. Mindkét rendszerre fel kell készülnie Daniel Thioune-nak, a hamburgi edzőnek, aki tömören fogalmazta meg együttese péntek esti célját: „Vissza kell kerülnünk a közvetlen feljutó kettő közé.”  Ami persze csak három ponttal sikerülhet, hiszen az éppen ennyivel előtte álló Kielnek 3-mal kevésbé jó a gólkülönbsége, azaz a győzelem időleges helycserét jelentene a kék-feketéknek, és a Holstein bajnokija e hét végén elmarad Heidenheimben – természetesen „Covid-okokból”.

AUGSBURG–MÖNCHENGLADBACH

Florian Neuhaus ünnepli vezető találatát a tavaly novemberi, 1–1-es döntetlennel véget érő találkozón a Borussen Parkban (Fotó: Getty Images)

A hazaiak a múlt héten kikaptak a bentmaradási harcban Dérdai Pál kinevezése óta először nyerő Herthától, de így sem esélytelenek a szinte hihetetlen mélyrepülést produkáló Gladbachhal szemben. A csikók a február 3-i stuttgarti, DFB-kupában aratott győzelem óta egyetlen (wolfsburgi) gól nélküli döntetlen mellett hat vereséget is elszenvedtek. Így egészen a 10. helyig zuhantak vissza, s persze mindenki jelentős okként említi meg, hogy a nagy kudarcszéria közepén jelentették be, hogy a korábbi sikeredző Marco Rose elhagyja a csapatot és a nyártól a BVB mestere lesz.
A Duna-partiaknál a múlt heti 1–2 után változások várhatók. Az utóbbi időkben gyengélkedő Caligiuri kikerülhet a csapatból, vélhetően Gruezo is visszakerül Rami Khedira helyére. A védelem bal oldaláról kieső Pedersennek nincs  a keretben egyenrangú helyettese, ezért az eredetileg jobbhátvéd Gumnynak oldalt kell váltania. A Gladbach sem marad változatlan, Ha Benszebaini nem lesz elég fitt, Wendt kezd a balhátvéd posztján. A két fiatal francia csatár, Thuram és Pléa is visszaesett formájában, nagy valószínűséggel a svájci Embolo lesz az egyetlen ék, akit hátulról a Hofmann, Stindl, H. Wolf támadó középpályás trió támogathat a gólhelyzetek kialakításában.

Kapcsolódó

AUGSBURG–MÖNCHENGLADBACH örökmérleg

Összesen: 21 mérkőzés, 5 Augsburg-győzelem, 8 döntetlen, 8 Gladbach-siker / 26–36-os gólkülönbség. A Bundesligában: 19–5–8–6 / 24–30. Augsburgban: 10–3–5–1 / 14–14. Augsburgban a Bundesligában: 8–3–5–1 / 14–12.
A legutóbbi mérkőzés: Mönchengladbach–Augsburg 1–1 (1–0). G.: Neuhaus, ill. Caligiuri (Bundesliga, 2020. 11. 21.). A legutóbbi három augsburgi mérkőzés: 2–3 (2019-20, Bl), 1–1 (2018-19, Bl), 1–2 (2017-18, Bl). A legutóbbi Gladbach-győzelem Augsburgban: 2–3 (Bundesliga, 2020. 2. 29., Bundesliga)

Sport1 17:00 Europálya futball-talkshow (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Várhidi Péter).
SÜPERLIG, 30. forduló. Sport 2  17:00  Ístanbul Basaksehir–Besiktas JK (kommentátor: Gyulai Miklós). 2. BUNDESLIGA, 25. forduló. Sport1 18:30  VfL Bochum 1848–Hamburger SV (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter). BUNDESLIGA, 25. forduló. Sport1 20:30  FC Augsburg–Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter).