Háromszoros kupagyőztes a címvédő útjában • SportTV

Háromszoros kupagyőztes a címvédő útjában

2022. 10. 18. 15:55    
Olvasási idő: 2 perc

Második fordulójához érkezett a Német Kupa. Az első körön a favoritok többsége könnyen jutott túl, némelyek nagy különbségú győzelemmel. A második akadály már értelemszerűen nehezebb lesz mindenkinek, a címvédő Lipcse például olyan ellenféllel meccsel, amelynek kétszer annyi fináléja és háromszor annyi trófája van, mint neki.

Szoboszlai alighanem kezd a háromszoros exgyőztes HSV ellen is (Fotó: Getty Images)

LEIPZIG–HSV

A fénykorát manapság elő RB ellenfele a hatvanas évek elejétől a nyolcvanasokig tündöklő Hamburg lesz, amely nemcsak BEK-et és KEK-et nyert, valamint UEFA-kupa-döntőt játszott, hanem 1963-ban, 1976-ban és 1987-ben a DFB-kupa trófeáját is átvehette. Az utóbbi évek azonban súlyos vesszőfutást jelentettek a kék-fehéreknek. Miután a Bundesliga-alapítók közül utolsóként 2018-ban elbúcsúzott az élvonaltól, az azóta lejátszott négy idény egyikében sem sikerült visszajutnia, pedig minden idényben reális esély mutatkozott erre. Most sem áll rosszul, 11 forduló után, azaz a bajnokság harmadához közeledve a 3., osztályozót jelentő helyen áll a 2 Bundesligában, öt pont előnnyel megelőzve a negyediket. A kupában az első fordulóbn döcögős győzeémet aratott a 3- ligás Bayreuth ióotthonánam, a 16. perctől a 83.-ig kiesésre állt, akkor egyenlített Königsdörffer, aki asztán a hosszabbításbn Schönlau vezető találatát követően duplázott, azzal véglegesítette csapata továbbjutását.
A címvédő Leipzignek lényegesen könnyebb dolga volt, a Szuperkupa miatt halasztott találkozóján 8–0-ra verte meg a 7. osztályú Ottensent, némi huzavona és szövetség
i értetlenkedés után felcserélt pályaválasztási joggal a Red Bull Arenában. A „hazaigazoló” Timo Wernernak az volt lipcsei „igazi” visszatérése, három gólt is szerzett a találkozón.
A két csapat eddig egyébként 4 Bundesliga- és egy kupameccset játszott egymással, a mérleg 3–1–1 alipcseiek javára, az egyetlen kupameérkőzésük a három évvel ezelőtti elődöntő volt, amelyet Hamburgban nyert meg az RB, két skandinávja, Poulsen és Forsberg is betalált a kapuba a 3–1-es venggyőzelemmel végződó találkozón. A magyar válogatottak, Gulácsi és Willi Orbán végigjátszották a találkozót, Szoboszlai akkor nég a Salzburg mezét viselte. A mai találkozón is vélhetőleg két válogatottunk lesz a kezdettől a pályán, Gulácsi operációja után jövő évig lábadozik, Orbánt és Szoboszlait viszont az induló 11-be nevezi Marco Rose, miként Forsberget is, aki rendszerint középpályásunk „váltótársaként” szerepelt a legutóbbi néhány mérkőzésen.

DARMSTADT–MÖNCHENGLADBACH

A nap másik „tévés” meccsére is jut háromszoros kupagyőztes, a Borussia Mönchenladbach, amely meglehetősen elszórtan szerezte meg három trófeáját (1960, 1973, 1995). A két vesztes finálé éve 1984 és 1992, azaz lassan négy évtizede lesz, hogy kupaközelbe jutott a zöld-fehér klub.
Hesseni házigazdája is 124 éves múltra tekint vissza, igaz, messze nem ért el akkora sikereket, mint vendége. Összesen négy évet töltött el a Bundesligában, kétszer azonnal feljutása után kiesett, csak 2015-től 2017-ig volt két egymást követő évben első osztályú. Legjobb élvonalbeli helyezése 14., a másodosztályban azonban az igazi törzstagok egyike, közel 870 mérkőzést vívott a 2. Bundesligában és „jogelődeiben”. Kétszer nyert bajnoki címet ott, 1978-ban és 1981-ben, a harmadik alkalommal ezüstérmesként jutott az élvonalba. Jelenleg szintén a másodvonal tagja, mi több, vezeti a táblázatot 27 ponttal, kettővel megelőzve a három éve még bundesligás Paderbornt. Eddigi legjobb kupamenetelését az 1986–87-es idényben produkálta, akkor a negyeddöntőig jutott el, amelyben éppen a későbbi győztes Hamburgtól esett ki, hazai 0–1-gyel.
A két együttes 9-szer küzdött meg egymással, 8-szor a Bundesligában, egyszer a kupában. A mérleg a Gladbach fölényét mutatja (4–4–1), az egyetlen kupameccsük azonban meglepetéssel végződött. A 2013–14es kiírás első fordulójában a Böllenfantornban 120 percen át nem tudtak gólt rúkgni egymásnak, végül a 11-esek döntöttek. Azelső 5-5 kísérletből 4-4 volt sikeres, azután a darmstadti Sulu belőtte a magáét, a gladbachi Hrgota viszont hibázott, így az akkor is másodosztályú együttes jutott tovább. Aztán a második körben simán kikapott otthon a Schalkétól 3–1-re…

NÉMET KUPA, 2. forduló. Sport1 17:45 Red Bull Leipzig–Hamburger SV (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 20:45 SV Darmstadt 08–BV Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Mészáros Ábel)