Szoboszlai és Orbán megvédené a Német Kupát • SportTV

Szoboszlai és Orbán megvédené a Német Kupát

2023. 06. 03. 10:11    
Olvasási idő: 2 perc

A klubalapító és üdítőital-király Dietrich Mateschitz már nem érhette meg, hogy dédelgetett csapat pályára léphessen második nemzeti trófeájáért. A Red Bull-birodalom futball-éke pedig egy évvel a Freiburg elleni tavalyi diadal után újra beverekedte magát a DFB-Pokal fináléjába, amelyben nem lehet más célja, hogy hat német együttes után a hetedik lehessen, amely meg tudja védeni a nemzeti kupatrófeát.

Détári Lajos annak idején a Frankfurttal nyert Német Kupát. Szoboszlai Dominik (képünkön Knauff-fal folytat fejpárbajt) 46 évvel később a Frankfurt ellen nyerhet… (Fotó: Getty Images)

Eddig ez csupán a Dresdner SC-nek (1941 – még a jogelőd Tschammer-Pokalban), a Karlsruher SC-nek (1956), a Bayern Münchennek (1967 – később még háromszor is), a szombati ellenfél Eintracht Frankfurtnak (1975), a Fortuna Düsseldorfnak (1980) és a Schalke 04-nek (2002) sikerült, hozzájuk igyekszik felzárkózni Szoboszlai Dominik és Willi Orbán együttese. (Győzelem esetén lehet, hogy a most sérült Gulácsi Péter is kaphat kupaaranyat, mint állandó kerettag, de a kupasorozatban egyetlen meccsen sem lépett pályára.)
Az RB tehát második trófeájáért küzd negyedik döntőjében, az első kettőt még elvesztette a Bayern és a Dortmund ellen. Ellenfele az Eintracht az említett két, egymást követő évben született siker után még további háromszor elhódította a kupát, emellett volt még három vesztes döntője is, ezzel a sorozat örökranglistájának az 5. helyét foglalja el.
Ami a Berlinbe vezető utat illeti, a Leipzig öt győztes mérkőzésén nem kevesebb mint 22 gólt szerzett, s mindössze kettőt kapott, otthon a Hoffenheimtől, idegenben az elődöntőben a Freiburgtól. Egy ötödosztályú ellenfele mellett a nagy múltú, s most éppen hatodik éve a visszajutás terhével nem bíró másodosztályú Hamburg és három Bundesliga-ellenfél állt – hiába – az útjába. A Frankfurt egy negyed-, kék-két másod- és első osztályú riválisnak kevesebb gólt lőtt-fejelt (15) és többet kapott tőlük (4).
A két csapat eddig 15 tétmeccset vívott egymással, 4-4 lipcsei és frankfurti győzelemmel, 7 döntetlen mellett. Az egyetlen eddigi kupatalálkozójuk három éve volt, a 2019–20-as kiírás nyolcaddöntőjében, februárban még a világjárvány európai kitörése előtt az Eintracht otthonában 3–1-re nyert az akkor még Nagelsmann vezette, magyar válogatott nélkül felálló RB ellen. (Szoboszlai még nem volt ott, Orbán sérült volt, Gulácsi pedig állandó bajnoki és csere kupakapusnak számított, a kispadon ült.)
A Bundesliga-idényben mindkét csapat megnyerte a hazai meccsét, a Frankfurt szeptemberben 4–0-ra a sajátját (Gulácsi és Orbán végig játszott, Szoboszlai a második félidőre állt be Laimer helyére), a lipcsei visszavágót az RB februárban 2–1-re (a már Marco Rose vezette csapatban mindhárom válogatottunk a teljes játékidőt a pályán töltötte).
Az előzetesek szerint a magyar válogatott védője és csapatkapitánya kezdő lesz szombaton este Berlinben, az elképzelhető legerősebb Lipcséből Gulácsin kívül André Silva külső szalagszakadás, Gvardiol piros lap miatti eltiltás miatt nem léphet pályára. Az Eintrachtnak nincs fontos sérültje vagy eltiltottja, Olive Glasner két éven belüli második kupadöntőjének (tavaly az El-ét megnyerte a Rangers ellen) gyakorlatilag teljes kerettel állhat ki.
NÉMET KUPA, döntő, Berlin. Sport1 20:00 RasenBallsport Leipzig–SG Eintracht Frankfurt (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)

Kapcsolódó

Az Inter BL-főpróbája az AMC Mikrón

Számos kötelezettségünk miatt tévécsatornán élőben nem tudjuk adni, de az AMC Mikrón közvetítjük a tavalyelőtti bajnok, a jövő szombati BL-döntőre készülő Internazionale búcsúbajnokiját, amelyet a Stadio Grande Torinóban játszik. Simone Inzaghi együttese még mindkét irányban elmozdulhat a virtuális dobogó legalsó fokáról. Felfelé győzelemmel, amihez kellene a Lazio veresége is Empoliban, lefelé meg ha kikap a „bikáktól”, és a Milan legyőzi a kiesés ellen harcoló Veronát a San Siróban. Alighanem a mester pályára küldött tizenegyéből kiderül, hogy akarja-e az Inter azt a bizonyos ezüstöt, vagy a „mindent Isztambulért” jelszóval csak túlteszi magát a mérkőzésen.
Serie A, 38. forduló. AMC Mikro 18:30 (Sport2 23:00, felv.) Torino FC–FC Internazionale (kommentátor: Gyulai Miklós)