Ruhr-vidéki szomszédrangadó Gelsenkirchenből • SportTV

Ruhr-vidéki szomszédrangadó Gelsenkirchenből

Sport TV avatar Sport TV 2020. 06. 14. 10:32    
Olvasási idő: 4 perc

Két ország három bajnokságának négy mérkőzésével jelentkezünk vasárnap a sporttévében. A program csemegéje az egyik a három Ruhr-vidéki derbi közül.

A visszatérő Kai Havertz kulcsembere lehet Gelsenkirchenben is a Leverkusennek (Fotó: Getty Images)

KARLSRUHE–STUTTGART

A motiváló erőket tekintve éles harc ígérkezik a KSC és a VfB között. Előbbinek a három pont az osztályozó, kétgólos vagy nagyobb győzelem a közvetlen bentmaradó helyre való felugrást eredményezheti. A vendég szászoknak viszont ugyancsak „státusemelkedést” jelentene a három pont, ez esetben visszaelőzhetnék a HSV-t, előretörve a közvetlen bejutást jelentő második helyre. A Karlsruhe egyébként az újrakezdést követő első meccsét megnyerte ugyan, ám az utóbbi négy meccsén nyeretlen. A Stuttgart viszont két-két vereség és győzelem után hét közben gól nélkül remizett Bochumban.
A vendégeknél a cseresorban ismerős névre is lelhetünk, a klub egykori remek játékosának, Diego Klimowicznak a 19 esztendős fia, Mateo is  bevetésre vár. A fiatalembert tavaly nyáron igazolták le a córdobai Institutótól, eddig ötször kapott szerepelt, mindannyiszor csereként, a rekordot az auei egyfélidős szereplés jelentette számára. Az első góljára még várni kell, ám ha olyan lelkes, csupaszív játékra lesz képes, mint a papája, még sokat lendíthet a stuttgartiak szekerén.

Karlsruhe–Stuttgart örökmérleg

Összesen: 62 mérkőzés, 17 Karlsruhe-győzelem, 11 döntetlen, 34 Stuttgart-siker, 72–116-os gólkülönbség. A 2. Bundesligában: 3–0–0–3 /1–8
Karlsruhében: 30–12–8–10 / 40–38. Karlsruhében a 2. Bundesligában:  1–0–0–1 / 1–3
Az őszi mérkőzésen: Stuttgart–Karlsruhe 3–0. G.: Förster, Mangala, Al-Ghaddioui (2019. 11. 24.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Otto Geiselt és Horst Wild 4-4, ill. Fredi Bobic 8 gól

MAINZ–AUGSBURG

Szalai Ádám hét éve gólt is ünnepelhetett az Augsburg ellen, amikor az ellenfélnél Baier (balra) is a pályán volt. Vajha megismétlődhetne vasárnap is ez a mozzanat… (Fotó: Getty Images)

A „magyaros” csapatok esetében többnyire honfitársainkra figyelünk. Válogatott centerünk, Szalai Ádám a vírusszünet utáni újrakezdés óta valamennyi találkozón pályára lépett a Mainzban, ám mind a négy alkalommal csak csereként. Összesen 44 percnyi játékidőt kapott Achim Beierlorzertől, ám ha a mester tanulmányozza csatára Bundesliga-múltját, lehet, hogy több lehetőséget juttat neki. Ádám ugyanis az augsburgiak ellen hagyományosan eredményes. Jelenlegi csapata, a Mainz melett az FCA a másik, amely ellen a legtöbb Bundesliga-gólját szerezte, szám szerint 5-öt. Igaz, bből kettőt a Schalke, egyet a Hoffenheim színeiben lőtte az augsburgiaknak, de első dupláját mainzi szerelésben érte el ellenük. Annak ugyan már lassan 8 éve, de hát itt az ideje, hogy az ellenfél „új generációja” ellen is betaláljon, elérve pályája 53. Bundesliga-találatát. (Persze, nem bánnánk egy újabb duplát sem…)
A Mainzban egyébként Baku visszatérhet ötsárgás büntetése után, ez esetben Mwene szorul a cseresorba. A középpályán Kunde válthatja Barreirót, hiszen Frankfurtban csereként beállva nemcsk jól játszott, hanem gólt is szerzett, a győzelmet véglegesítő másodikat. A túloldalon Herrlich mesternek három kérdést kell megválaszolnia magának. Visszatérjen-e a csapatba a kapitány Baier? Elérkezett-e az ideje Gouweleuw újra kezdőbe jelösésének a védelem cenbtrumában? Újra csak „dzsókercsere” legyen Finnbogason – ak nem mellesleg a Mainz ellen a klub házi gólkirály – , vagy a kezdőben szorítson neki helyet?

Mainz–Augsburg örökmérleg

Összesen: 27 mérkőzés, 10 Mainz-győzelem, 6 döntetlen, 11 Augsburg-siker, 40–39-es gólkülönbség. A Bundesligában: 17–8–2–7 /28–24
Mainzban: 12–7–3–3 / 22–15. Mainzban a Bundesligában:  8–6–1–1 / 16–8
Az őszi mérkőzésen: Augsburg–Mainz 2–1. G.: M. Richter, Niederlechner (11-es), ill. Öztunali (2019. 12. 7.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Muto Josinori 4, ill. Alfred Finnbogason 6 gól

SCHALKE–LEVERKUSEN

Benito Raman – a leverkuseni Wendell-lel küzd, takarva – gólja nem volt elég decemberben a BayArenában a pontszerzéshez (Fotó: Getty Images)

A Schalke, Dortmund, Leverkusen Ruhr-vidéki trió mindhárom lehetséges párosítása meghkpa a „lokalderby”, azaz a helyi rangadó minősítést. Bár a szurkolók mostanság helyben nem igen támogathatják klubjukat, a csapatok játékosai tudják, a rajongóknak a szomszédvár „robcsolásával+3 szerezhetik a legnagyobb örömöt. A nagy zuhanórepülésben lévő Schalke a múlt héten végre pontot szerzett a fővárosban az Union ellen, így megkímélte híveit egy fenyegető vereségrekordtól. Bár a pontszerzés a 4-4-2-es felállást alkalmazva sikerült David Wagner legénységének, az amerikai mester lehet, hogy hazai pályán – amelynek előnyét szinte „elfújta” a koronavírus –  visszatéár a háromvédős rendszerhez. Visszatérés lesz a személyi állományban is: az ötsárgás büntetését letöltő McKennie újra elfoglalja helyét a védekező középpályás kettősben.

A Bayer számára a Gladbach szombati müncheni veresége újra felkínálta a BL-helyre feltörés lehetőségét, akár egy pont megszerzése esetén is teljesül az előrelépés. Győzelem esetén azonban három ponttal meglépne a riválistól Peter Bosz együttese és ugyanekkora közelségbe kerülne a virtuális dobogó legalsó fokán tanyázó Lipcséhez. A holland edző nem számolhat a combsérülést szenvedő Bellarabival – aki egyébként a két csapat decemberi meccsének főszereplője volt duplájával – , ugyanakkor a  múlt héten a Bayern elleni meccset kihagyó Kai Havertz és Sinkgraven újra játékra jelentkezett. Paulinho a „tízes” szerepkörében és Volland szélsőként szintán alternatívát jelent a kezdőben, Demirbay viszont hátrébb kerülhet kissé a „hatos” (védelmi középpályás irányító posztjára.
A múlt alapján gólban vagy gólokban reménykedhetünk: legutóbb közel két évtizede, 2000 őszén játszott gól nélküli Bundesliga-találkozót a két szomszéd.

Schalke–Leverkusen örökmérleg

Összesen: 76 mérkőzés, 21 Schalke-győzelem, 23 döntetlen, 32 Leverkusen-siker, 115–128-as gólkülönbség. A Bundesligában: 71–18–21–32 /97–115
Gelsenkirchenben: 38–11–14–13 / 68–63. Gelsenkirchenben a Bundesligában:  35–9–12–14 / 53–52
Az őszi mérkőzésen: Leverkusen–Schalke 2–1. G.: Alario (2), ill. Raman (2019. 12. 7.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Kevin Kuranyi 7, ill. Ulf Kirsten 11 gól

RIZESPOR–GALATASARAY

Ahhoz képest, hogy milyen pocsékul rajtolt és szerepelt az őszi idényben a rekordbajnok, c0mvédp Galatasaray, most lehetősége van, hogy „lőtávolon belül” maradjon a vezető Trabzonspor, Basaksehir duóhoz. A vezető kettős már győzelemmel vette visszatérő akadályát” (a trabzoniak 3–1-re nyertek Izmirben a Göztepe ellen, a Galata újdonsült városi riválisa, az ÍBB otthon verte meg 2–0-ra az Alanyát), most a „Cim-Bom-Bomon” a sor, hogy megszerezze a három pontot Rizében, hogy visszaállítsa a hárompontos különbséget. Nem lesz könnyű dolga: a hazaiak vastagon érdekelve vannak a kiesés elleni harcban. Jelenleg azonos pontszámmal, csak rosszabb gólkülönbséggel szorulnak a már benn maradó helyen lévő Malatyaspor mögé. Mi több, egy bravúrgyőzelemmel a Konyasport is megelőzhetnék, feltéve, hogy az nem szerez pontot vagy pontokat két és fél órával korábban a fővárosban a Genclerbirligi ellen.
A két együttes örökmérlege erősen a Galata felé billen, még Rizében is. 18 ottani bajnokijukból a hazaiak csak négyet nyertek meg 11 vendégsikerrel szemben. Legutóbb 2016 novemberében sikerült otthon tartaniuk a három pontot egy gólzáporos, 4–3-as mérkőzésen, amelyen a 90 perc letelte után sikerült 2–3-ról fordítaniuk két góllal, Egy ilyen gólgazdag mérkőzést vasárnap estére is elfogadnánk.

2. BUNDESLIGA, 31. forduló. Sport1 13:30 Karlsruher SC–VfB Stuttgart (kommentátor: Faragó Richard). BUNDESLIGA, 31. forduló. Sport1 15:30 1. FSV Mainz 05–FC Augsburg (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 17:45 FC Schalke 04–TSV Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter). SÜPERLIG, 26. forduló. Rizespor–Galatasaray (kommentátor: Gyulai Miklós).