A Trabzon utolérné a listavezetőt

2020. 06. 22. 11:10    
Olvasási idő: 2 perc

Két mérkőzés van hátra a Süperlig 28. fordulójából hétfőn este. Mi az egyik bajnokjelölt, a Trabzonspor mérkőzését közvetítjük. A trabzoniak vágya: 1984 óta először elhappolni az isztambuliak elől a bajnoki aranyat.

Alexander Sörloth nem ritka gólörömeinek egyike. A norvég válogatott csatár 27 meccsen elért 19 találatával vezeti a Süperlig góllövólistáját (Fotó: Getty Images)

Törökországban csak 1959 óta rendeznek hivatalos, professzionális országos labdarúgó-bajnokságot. Az azóta befejezett 61 teljes idényből nem kevesebb mint 54 alkalommal isztambuli együttes szerezte meg a büszke bajnoki címet (Galatasaray 22, Fenerbahce 19, Besiktas 13), a maradék 7 tituluson mindössze két klub osztozik, a Trabzonspor 6, a Bursaspor egy alkalommal végzett a  bajnokság élén.
Ebben az évben hat teljes játéknap és 2 mérkőzés van hátra a Süperlig kiírásából. Lassan kezdenek körvonalazódni a bajnoki, illetve az éremesélyek.
Könnyen meglehet, hogy lesz egy hatodik bajnoka is Törökországnak, ha a három tradicionális isztambuli óriásklub mellé – ebben az idényben fölé – felnövő Ístanbul Basaksehir fut be elsőként. A mostanság bizonnyal negyedik konstantinápolyi nagycsapatként emlegethető gárda három pont előnnyel vezet, de már lejátszotta ebben a fordulóban a maga meccsét, idegenben 2–1-re legyőzve  a fővárosi Ankaragücüt.
A legutóbb 1984-ben bajnokságot nyerő Trabzonspor a legnagyobb riválisa. A Fekete-tenger déli partjánál, mélyen bent Ázsiában, Isztambultól 900 kilométerre fekvő város együttese Hüseyin Cimsir vezetésével lett bajnokesélyessé. A klubot játékos korában három periódusban is szolgáló,  fuballistaként 27-szeres válogatott sportember 2018 nyarától másodedzőként dolgozott az első csapatnál, idén januárban vette át a vezetőedzői posztot korábbi főnökétől, Ünal Karamantól. (Érdekes, hogy a váltás egy 6–2-es győzelem után következett be.)  Vele a kispadon eddig veretlen az együttes, a bajnokságban 7 győzelem, két döntetlen a mérleg, a Török Kupában 5 győzelemmel és egy döntetlen utáni sikeres 11-es párbajjal már a júliusi finálét várhatja az együttes.
Ellenfele a kupadöntőben az Alanyaspor lesz, éppen tőle kellene elvinnie a három pontot hétfőn este. A házigazda a bajnokságban sem teljesít rosszul: jelenleg a 6. helyen áll, s mivel hátránya az ötödik helyen tartózkodó Besiktassal szemben csupán négy pont, ha nyer, még a pontvadászatban is megcélozhatja a nemzetközi kupaporondot. (A kupadöntő megnyerésével eleve El-induló lenne, ha veszt a vélhetően BL-induló Trabzon ellen, akkor a vonal „lejjebb költözik”, és az 5. pozíció is El-selejtezős lehetőséggel jár majd a Süperligben.) Az Alanya sincs rossz passzban, de messze nem olyan kiemelkedően teljesít, mint a vendége. A vírusszünetet követő újrakezdés óta két tétmeccséből az elsőt elveszítette Sztambulban a Trabzon bajnoki riválisával, a listavezető Basaksehirrel szemben (0–2), ám a múlt hét közepén a kupaelődöntő visszavágóján otthon 4–0-ra lelépte az Antalyasport.
Érdekes, nyílt találkozóra számíthatunk tehát hétfőn este a Bahcesehir Okullan Stadionban. Remélhetőleg több gólra is az őszi trabzoni meccsnél, amelyet az akkori házigazda csupán egyetlen 11-es góllal nyert meg.

Kapcsolódó

Alanyaspor–Trabzonspor örökmérleg

Összesen: 7 mérkőzés, 4 Alanya-győzelem, 1 döntetlen, 2 Trabzon-siker / 11–6-os gólkülönbség.
Alanyában: 3–2–0–1 /5–2.
Az őszi mérkőzésen: Trabzonspor–Alanyaspor 1–0. G.: Medzsid Hosszeini (69. – 11-esből)

SÜPERLIG, 28. forduló. Sport1 20:00  Alanyaspor–Trabzonspor Kulübü (kommentátor: Bartha Zoltán)

Cookie beállítások