Cél a „hagyományos” bronzérem • SportTV

Cél a „hagyományos” bronzérem

Sport TV avatar Sport TV 2020. 06. 26. 11:57    
Olvasási idő: 2 perc

Két olyan mérkőzést mutatunk pénteken este két követett bajnokságunkból élőben, amelyen az egyik együttes országa örökrangsorának harmadik helyezettje, s a hátralévő fordulókban még megcélozhatja „történelmi helyét” idén is a bajnoki táblázaton.

Burak Yilmaz, a Galata korábbi gólgyárosa ma már Besiktas-mezben riogatja az ellenfelek védelmét. Tavaly novemberben ő szerezte az egyetlen gólt Konyában (Fotó: Getty Images)

BESIKTAS–KONYASPOR

Törökországban még csak megkezdik a 28. játéknapot, azaz hat teljes forduló még hátravan. Az isztambuli három nagyklub egyike,  a Besiktas jelenleg csupán a 5. a táblázaton, de hátránya a harmadik Sivassporral szemben 6, a 4. Galata mögött csupán négy pont. Azaz egy nagy hajrával odaérhet még a harmadik, közvetlen Európa-ligát érő pozícióba. (Más kérdés, hogy az első két helyet „történetileg” a Galata és a Fener birtokolja, amelyek ebben az idényben már esélytelenek a bajnoki címre és az ezüstre, amelyet a negyedik isztambuli, a Basaksehir és a korábbi 6-szoros bajnok Trabzon fog megosztani egymással.)
A hazai fekete sasok az újrakezdés óta vegyesen teljesítettek. A rekordbajnok – és potenciális bronzrivális – Galata elleni gól nélküli iksz nem mondható rossznak, ám utána otthon kaptak ki az Antalyától (1–2), végül idegenben kiütötték a Denizlit (5–1). A sorsolásuk nem rossz: a hátralévő hat meccsükön egyaránt olyan csapatok ellen kell pályára lépniük, amelyek mögöttük helyezkednek el a bajnoki táblázaton.
Péntek esti ellenfelük, a Konyaspor viszont erősen érdekelve van a kiesés elleni harcban, Jelenleg a legjobb kieső helyen áll, ám csupán egy ponttal van elmaradva az előtte helyezkedő Malatyaspor, Rizespor duótól. Figyelembe véve a nézők nélküliség hazai pálya előnyét apasztó hatását, valamint az „életben maradás” erőteljes motivációs erejét, kiegyenlített csatára számíthatunk az isztambuli Vodafone Parkban.

Kapcsolódó

BESIKTAS–KONYASPOR örökmérleg

Az összes tétmeccsen: 40 mérkőzés, 21 Besiktas-győzelem, 12 döntetlen, 7 Konyaspor-siker / 77–38-as gólkülönbség. A bajnokságban: 37–21–12–4 / 45–12
Isztambulban: 20–14–2–4 / 47–16. Isztambulban a bajnokságban: 18–14–2–2 / 145–28
Az őszi mérkőzésen: Konyaspor–Besiktas 0–1 (0–0). G.: Burak Yilmaz (72.)  – 2019. 11. 23-án

OS BELENENSES–SPORTING CP

Luciano Vietto döntötte el duplájával az ősszel a városi kisrangadót a José Alvalade  Stadionban. A közvetlen ünneplők közül Bruno Fernandes ma már Manchesterben futballozik (Fotó: Getty Images)

A portugálok nem elkezdik, hanem befejezik a 28. fordulót. Itt a „történelmi” örökrangsor hibátlanul érvényesül, az élen az a két csapat halad, amelyeknek „kell”, azaz a Porto és a Benfica. Az „örök harmadik” Sportingnak – amely egyébként csapnivaló ősz után tavaszra némiképp feljavult, noha a télen elveszítette karizmatikus vezérét, a ma már a Man Unitedet erősítő Bruno Fernandest –, igazából már most is megvan az esélye, hogy a hatnaposra(!) széthúzott forduló végén újra elérje a virtuális dobogó legalsó fokát. (Nem mellesleg egy újabb erősségétől is – végleg – el kellett búcsúznia: Jérémy Mathieu szerdán az edzésen súlyos térdsérülést szenvedett, és csütörtökön már be is jelentette játékos-pályafutása befejezését.) Ehhez csupán el kell hoznia a három pontot a „városi kisrangadón” a 14. helyezett Os Belenenses otthonából.
Ellenfele a „biztonságos” zónában helyezkedik el, 6 ponttal van kevesebbje a jobbik kieső Portimonensénél. S bár ez a városi rivalizálás jóval kevesebb emóciót mozgat meg, mint mondjuk egy Benfica–Sporting derbi, azért a „nagy szomszédot” megcsipkedni mindig jó érzés a kisebbik játékosainak, vezetőinek, de főleg a szurkolóknak. Ráadásul  illene egy kicsit revansot is venni a hazaiaknak, a legutóbb a pályaválasztásukkal tavaly májusban a bajnokságban súlyos 8–1-es vereséget szenvedtek.

Kapcsolódó

BELENENSES–SPORTING CP örökmérleg

Az összes tétmeccsen: 122 mérkőzés, 19 Belenenses-győzelem, 25 döntetlen, 78 Sporting-siker / 103–219-es gólkülönbség. A Primeira Ligában: 115–17–24–74 /95–205
A Belenenses pályaválasztásával: 59–17–17–25 / 66–89. A Belenenses pályaválasztásával a Primeira Ligában: 57–16–16–25 / 62–86
Az őszi mérkőzésen: Sporting CP–Belenenses 2–0 (0–0). G.: Vietto (74., 81.) – 2019. 11. 10-én

SÜPERLIG, 28. forduló. Sport1 20:00  Besiktas JK–Atiker Konyaspor Kulübü (kommentátor: Fülöp László). LIGA NOS, 28. forduló. Sport2 20:15  Os Belenenses–Sporting Clube de Portugal (kommentátor: Méhes Gábor)