NL-rajt német–spanyol derbivel • SportTV

NL-rajt német–spanyol derbivel

Sport TV avatar Sport TV 2020. 09. 03. 07:39    
Olvasási idő: 3 perc

Második kiírásának vág neki a Nemzetek Ligája 54 válogatottból álló mezőnye. Az első – kísérletinek szánt – sorozata a hivatalos értékelések szerint sikeres volt, a szakírók azért nem feltétlenül osztják az UEFA korifeusainak véleményét. Mindenestere némi „fazonszabászat” után 4 liga 6 csoportjának 10 mérkőzésével rajtol az új széria. A nap rangadója két olyan csapaté, amelyek az előző kiírás négyes döntőjéről lemaradtak ugyan, de vitathatatlanul a kontinens élmezőnyébe tartoznak: a Nationalelf fogadja a furia roját. Emellett kora este felvezetésként mutatunk egy D-csoportos találkozót, este pedig mind a tíz összecsapás gólösszefoglalóját láthatják, s persze felvételről a magyar válogatott mérkőzését is.

LETTORSZÁG–ANDORRA (D/1 csoport)

A két csapat az előző kiírásban is azonos csoportban szerepelt a D-ligában, akkor oda-vissza gól nélküli döntetlenre végeztek egymással. Ezzel tulajdonképpen összpontszámuk felét egymás ellen szerezték meg, mert 4-4 egységet gyűjtve végeztek a kvartett 3. és 4. helyén. A két góltalan remi a baltiaknak visszaesést, a völgységieknek jelentős javulást jelentett, hiszen az azt megelőző vb-selejtezősorozatban viszont mindkét csata lett sikerrel zárult, Rigában (4–0) és Andorra la Vellában egyaránt. A vendégeknek megnyugvást jelenthet, hogy a két éve az öt gólból hármat szerző Valerijs Sabala most nem tagja Dainis Kazakevics kapitány keretének. A most 26 esztendős csatár az évtized közepán a Skontóval érte el legnagyobb sikereit, az elmúlt öt esztendőben viszont 6 ország 8 csapatában szerepelt, jelenleg a Fradi tavalyi El-playoff-ellenfelének, a litván Suduvának a csatára. Az idei EL-selejtezőben is szerzett gólt a máltai Valletta ellen, ám a kapitány most nem tart igényt szolgálataira. Ha végig tekintünk a jelenlegi választottjain, a 24 játékos eddig együttesen 22 gólra volt képes a nemzeti csapatban, Sabala egymaga 12-nál jár… Ha most is lesz az eredmény, alighanem lesznek olyanok, akik számon kérik a mesteren az aktív válogatottsági rekorder hiányát.

NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG (A/4. csoport)   

A forduló meccsére – és a vasárnapi. Svájc elleni találkozóra – sajátos összetételű keretet hívott össze Joggi Löw. Nem számít a BL-győztes Bayern játékosaira, a sérülése után nemrég visszatérő Niklas Süle és a ManCitytől most nyáron szerződtetett Leroy Sané kivételével. Ugyanakkor három újoncot is behívott a Hoffenheim kapusa, Oliver Baumann, az Atalantában légióskodó hátvéd, Robin Gosens és a mönchengladbachi támadó középpályás Florian Neuhaus személyében. A német kapitány sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint Trapp véd majd, az újoncok közül Gosens és a két bayernes a kezdőcsapatban kap helyet a stuttgarti Mercedes-Benz-Arenában sorra kerülő találkozón. Az ellenfél spanyolokról magas fokban nyilatkozott. Szerinte a csapat átalakításon ment át, és nem is azt a kombinatív futballt játssza, mint a sikerei csúcsán az előző évtizedforduló idején. Ugyanakkor roppant veszélyes az ellentámadásokban és számos gólerős játékosa va. Sajátjai közül a digitális sajtótájékoztatón vele együtt megjelenő Toni Kroost méltatta.

Toni Kroost csapata kulcsjátékosaként írta le Löw kapitány. A Real középpályása Stuttgartban  97. alkalommal húzhatja fel magára a Nationalelf mezét (Fotó: Getty Images)

„Világszínvonalú futballista. Nagyon intelligens, remekül lát a pályán. Mindig megtartja a labdát és kivárja a legjobb lehetőséget, amelyet meg is tud játszani, függetlenül attól, mekkora a nyomás rajta. Ő a játékunk fókusza. Felelősséget vállal a pályán és azon kívül is, ez rendkívül fontos játékossá teszi számunkra.”
A csapatkapitány is kifejtette nézeteit a sajtó képviselőinek kérdéseire. A Nemzetek Ligáját fontos versenynek tartja, de természetesem a jövő évre halasztott Eb fontosabb. Éppen ezért fel kell használni az NL-meccsek tapasztalatait a kontinensbajnokságra készülésben. Neki nagyon sok az ismerős arc a spanyol csapatban, így különleges mérkőzésnek tartja a csütörtökit. Külföldre költözése szerinte segített továbbfejlődésében. A Real Madridnál rá nehezedő nyomás alatt csak fejlődni lehet, szakmai és emberi szempontok szerint is. A koronavírus-tesztekről elmondta, furcsán hangozhat, de kezdi már megszokni, ám reménykedik benne, hogy minél előbb visszatérhet a közönség a pályákra. Viszont az a rossz érzése, hogy sok sérültje lesz az idénynek, az agyonzsúfolt versenynaptár miatt. Az Eb-győzelem iránti vágy szempontjából üdvözli a Bayern BL-sikerét, szerinte az segít, hogy megmaradjon a győzelmi késztetés, és reméli, sok címgyőztessel kezdheti meg a nemzeti csapat Eb-szereplését.

Luis Enrique annak idején a Barca edzőjeként aratott már szép sikereket német klubcsapatok ellen. Most a válogatott élén is győzelemre játszik csapatával Európa egyik legerősebb nemzeti együttese ellen (Fotó: Getty Images)

Természetesen Luis Enrique mester is megtartotta s maga digitális sajtókonferenciáját. Ugyancsak felső fokokban méltatta az ellenfelet, szerinte Németország a közönségkedvencek egyike lesz az Eb-n, de ettől mint mindig, most is győzelemre törnek Stuttgartban. Magas színvonalú a labdarúgás Spanyolországban, a korosztályos csapatok több nagy tornát nyertek, nagy a választék a kiváló labdarúgókból a 22-es keret tagjain túl is. Adana Traoré vírustesztje kétes eredményt mutatott két napja, ezért nem kockáztatták meg németországi utazását, ugyanakkor elképzelhető, hogy vasárnap Valdebebasban már bevethető lesz az ukránok ellen. Ugyancsak kikerült a keretből Marcos Asensio, a Real csatára is, aki már az edzőtáborban szenvedett térdsérülést. A kapusait kiválónak tartja, a három kerettag mellett Pau is képes a nemzetközi szintű teljesítményre. „További nehézséget jelentett a versenynaptár, de hét mindenki így van ezzel, Löw is. Minden játélkost külön látni kell, nagyok a különbségek, kevés az idő a megfelelő egyenletes szintbe hozásra. De nem panaszkodom, szeretek az NL-ben játszani, a nemzeti csapattal meccselni. Ezek a hivatalos dátumok, ezt el kell fogadni.” Csapata stílusáról ekképp vélekedett: „Bárki tudja, milyen csapatot szeretnék és milyen játékot. Spanyolország soha nem akar spekulálni. Megpróbálunk több veszélyt jelenteni, több labdát szerezni, jobban védekezni. És így is folytatom, mert meg vagyok róla győződve róla, hogy ez a jó, és mert ez eredményt hozott számunkra. A nyomásgyakorlás, amit keresek, mert így irányíthatjuk a játékokat és gólhelyzeteket teremtenek. Nem őrült futballt keresek, oda-vissza, azaz előre-hátra kell mozognunk folyamatosan” – mondta.

Természetesen szokásunk szerint a napi gólösszefoglaló után éjféltől  megmutatjuk a magyar válogatott mérkőzését is Sivasból, a csoportunk másik összecsapása „anyagtorlódás” miatt pénteken kora délután kerül adásba.

Kapcsolódó

A 2020–21. ÉVI NEMZETEK LIGÁJA 1. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

18.00: Lettország–Andorra (D-liga/1. csoport; ­ SPORT1 17:45)
20.45: Németország–Spanyolország (A/4;  SPORT1 20:30)
20.45: Ukrajna–Svájc (A/4)
20.45: Oroszország–Szerbia (B/3; SPORT1 péntek 14:15, felv.)
20.45: Törökország–Magyarország (B/3; SPORT1 éjféltől, felv.)
20.45: Bulgária–Írország (B/4.)
20.45: Finnország–Wales (B/4.)
20.45: Moldova–Koszovó (C/3.)
20.45: Szlovénia–Görögország (C/3.)
20.45: Feröer–Málta (D/1.)

NEMZETEK LIGÁJA, 1. játéknap. Sport1 17:45  Lettország–Andorra (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs);  Sport1 20:30 Németország–Spanyolország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs és Puhl Sándor); Sport1 23:00 gólösszefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Faragó Richard és Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs és Puhl Sándor); éjféltől Törökország–Magyarország (felv., kommentátor: Faragó Richard