Öt meccsből két rangadó – és a magyar–orosz is Sport TV-n • SportTV

Öt meccsből két rangadó – és a magyar–orosz is Sport TV-n

Sport TV avatar Sport TV 2020. 09. 06. 11:01    
Olvasási idő: 4 perc

Tízmeccses nappal kezdődik a Nemzetek Ligája második köre is. Ezekből a találkozókból ötöt élőben közvetítünk – kiemelkedik az esti két A-ligás összecsapás, a spanyol–ukrán és a svájci–német – , és nem maradhat ki a késő esti, 11 órás összefoglaló és természetesen felvételről a magyar–orosz mérkőzés sem a programunkból.

Thiago Alcantarának nem ment a legjobban Sturrgartban a németek ellen. A spanyol válogatott egyik karmesterétől többet várnak el a szakvezetők és a szurkolók a vasárnap esti, madridi mérkőzésen az ukránok ellen (Fotó: Getty Images)

WALES–BULGÁRIA (B-liga/4. csoport)

Nemrég volt és soron következő ellenfelünk meccsel egymással Cardiffban. Összesen 8 mérkőzésen vannak túl az első, 1983-as találkozójuk óta, ebből hat volt tétmeccs, és a szigetországban vívott háromból bizony kétszer a vendégek kerültek ki győztesen. 1996-ben Eb-selejtezőm az akkori bolgár nagycsapat, Sztoicskov, Kosztadinov és a többiek roppant sima 3–0-s győzelmet arattak. Annál nagyobb szenzáció volt 2010-es, 1–0-s sikerük, amelyre ugyanilyen győzelemmel válaszolt Szófiában a ”sárkányos” csapat, Bale góljával.  Az NL-ben csütörtökön Wales 1–0-s idegenbeli sikerrel rajtolt Finnországban (igaz, Moore győztes találata bohózatba illő körülmények közt született), Bulgária viszont két pontot engedett ki a kezéből az utolsó pillanatokban, Kraev gólját az ír Duffy ugyanis a 93. percben tudta kiegyenlíteni.
A hazaiak szupersztárja, Gareth Bale 85. meccsét játszhatja a válogatottban, ezzel az örökranglistán beéri az örökranglista 5. helyén álló, tragikus sorsú Gary Speedet. Ám az előrelépése kétséges a rangsorban, hiszen az előtte állók közül csak Neville Southall fejezte be játékos-pályafutását, Ashley Williams is aktív, de most nem kerettag. A listán harmadik kapus, Wayne Hennessey (90) és a rangelső Chris Gunter (96) viszont most is kerettag, ők akár a bolgárok ellen Bale-lel együtt növelhetik tovább szereplési számukat.

ANDORRA–FERÖER (D/1. csoport)   

A két futballtörpe korábban egy sorozatban akadt egymás útjába, a legutóbbi vb selejtezősorozatában voltak csoporttársak. Akkor Tórshavnban Rólantsson góljával nyertek a hazaiak, a festői völgységben gól nélkül végeztek egymással. Gólfesztiválra most sem érdemes fogadni: Andorra 118 eddigi tétmérkőzésén (vb-, Eb-selejtező, NL-csoportmeccs) összesen 30-szor talált az ellenfelek kapujába, Feröer esetében valamivel jobb az arány: 155 találkozón 82 gól ez a mutató. Csütörtökön az NL-rajt napján mindkét csapat jól teljesített: Andorra kihúzta gól nélkül Rigában, Feröer pedig fordulatos meccsen, a 90. percben szerzett góllal legyőzte Máltát. Azaz bármiféle eredmény születik a találkozón, legalább az egyik csapat veretlenül áll majd két forduló után is az 1. csoport táblázatán.

ÍRORSZÁG–FINNORSZÁG (B/4. csoport)  

Teemu Pukki góljaiban továbbra is bízhatnak a finnek (Fotó: Getty Images)

Az ír csapat nincs rossz formában, persze ha a háromnegyed éves, vírus miatti kihagyás előtt időket tekintjük. A vb óta eltelt két esztendőben 17 mérkőzést vívott, ezekből mindössze hármat vesztett el, tavalyelőtt az NL-csoportjában Walestől kapott ki oda-vissza, az Eb-selejtezőcsoportjában pedig csupán a kontinens egyik élcsapatának számító Svájccal szemben vérzett el idegenben. Érdekelve van még az Eb-playoffban is, Pozsonyban lép pályára Szlovákia ellen majd október 8-án.
A finnek sem panaszkodhatnak, az olaszok mögött nagy meglepetésre megszerezték a második helyet Eb-selejtező csoportjukból, történetük során lső ízben kijutva egy nagy tornára. Gólszerzési reményeiket elsősorban Teemu Pukkiba vethetik: a Norwich csatára a keret legtapasztaltabb tagjaként már 82. alkalommal léphet pályára a nemzeti csapatban Dubblinban, és az örök finn góllista harmadikjaként 26 góllal reménye van arra, hogy befogja, majd megelőzze az előtte álló két klasszist, Mikael Forssellt (29) és a nagy Jari Litmanent (30).

SPANYOLORSZÁG–UKRAJNA (A/4. csoport)

Az ukrán gárdának nem sok sikerélménye volt a spanyolokkal szemben a két válogatott eddigi mérkőzésein. Öt meccset váltottak egymással – valamennyi tétre menő találkozó volt, négy Eb-selejtező és egy vb-nyolcaddöntő –, ezeken négy győzelmet aratott a furia roja, egy meg döntetlenül végződött. Nem is találkoznak sűrűn, legutóbbi csörtéjüket közel öt éve vívták, azon született egyébként az egyetlen remi (1–1).
Az NL-ben Ukrajna rajtolt sikeresebben, Jarmolenko és Zincsenko találatával – utóbbi parádés ívelésből született – legyőzte 2–1-re Svájcot. A spanyolok némileg szerencsés döntetlent értek el Stuttgartban, Gaya a 96. percben (!) egyenlített ki a végig fölényben játszó németek ellen.

Serguio Ramos – itt éppen 11-esből talál a kapuba –  már a nagy Di Stéfanót üldözi a spanyol válogatott góllövőlistáján (Fotó: Getty Images)

A mérkőzést a Real Madrid B csapatának pályáján, az Alfredo Di Stéfano Stadionban rendezik, ott játszotta a vírusszünet utáni, nézők nélküli diadalmas véghajrájának hazai meccseit is a Real bajnokcsapata.
A spanyol válogatottsági lista élén álló Sergio Ramos (171 szereplés) tovább növelheti előnyét excsapattársa,  a már visszavonult, a nemzet csapatban aktív karrierje utolsó négy évében nem védő Iker Casillas (167) előtt. A világ- és kétszeres Európa-bajnok védőjátékos létére is az örök góllövési ranglista top 10-ében  bent van, 21 góllal holtversenyben a 10. helyen áll. Egy újabb góllal beérheti Julio Salinast (56/meccs/22 gól), kettővel pedig a stadionnévadó Di Stéfanót is, Más kérdés, arra a 23 gólra Ramosnak  172 vagy több mérkőzésre lesz (?) szüksége, míg a pályafutása során három válogatottban (argentin, kolumbiai és spanyol) szereplő Don Alfredo ezt a mennyiséget 31 találkozón érte el…

 

SVÁJC–NÉMETORSZÁG

Lesz-e svájci gólöröm Bázelben a Natinalelf ellen is? (Fotó: Getty Images)

Lehet, hogy meglepő, de a német válogatott ellenfeleinek gyakorisági rangsorában Svájc az éllovas, a helvétek nemzeti együttesével már az 53. alkalommal csap össze vasárnap este a Nationalelf. Igaz, ennek a rekordmennyiségnek több mint a felét, 27-et 1908 áprilisa és 1943 októbere, azaz az első találkozó és a 2. világháborút megelőző utolsó összecsapás közt játszották le a csapatok, s abból csapán három volt a mai értelemben tétre menő (egy olimpiai és az 1938-as megismételt vb-nyolcaddöntős) találkozó. Az utóbbi évtizedekben azért ritkulnak a meccsek (akárcsak a magyar-osztrákok…), idén májusban lett volna ugyan egy felkészülési meccsük, de sok mással együtt azt is elvitte a koronavírus. Érdekes, hogy tétre menő mérkőzésre először sorsolták őket össze selejtezőben, illetve csoportkörben a selejtező fázisban. Eb- és NL-meccset még sosem játszottak és az említett két 1939-as meccsen kívül csak világbajnokságon, s több mint fél évszázada mérkőztek meg egymással, a csoportmérkőzések során. Mindkétszer német győzelem született, 1962-ben Santiagóban 2:1-re, 1966-ban Sheffieldben 5:0-ra nyert a Nationalelf.
A vasárnap esti csatát Bázelben rendezik, a St, Jakob Parkban a legutóbbi évtizedben csak kétszer kapott ki a svájci válogatott, mindkétszer Eb-selejtezőn, mindkétszer az angoloktól, mindkétszer (2010, 2014) 2–0-ra.
A német csapat viszont legutóbb éppen itt játszott Svájcban 2012 májusában felkészülési mérkőzésen 5–3-ra kikapott, az volt Marc André ter Stegen első válogatott meccse, nem mellesleg a Sport TV-ben közvetítettük azt a találkozót (is). Amúgy hazai pályán a helvét együttes tétmeccsen hat éve, a már említett, angolok elleni Eb-selejtezőn kapott ki legutóbb, azaz 16 találkozó óta őrzi veretlenségét, ebből 14-et megnyert, kettőt adott döntetlenre.
Cseppet sem biztos, hogy Joggi Löw csapata – a szövetségi edző „személyes mérlege” Svájc ellen 2 győzelem és a hivatkozott bázeli vereség – képes lesz megtörni ez a kiváló sorozatot, bár a zárt kapus meccsek hazai előnyt csökkentő „erejéről” számos tanúbizonyságot szereztünk az elmúlt negyed év során…

Kapcsolódó

A 2020–21. ÉVI NEMZETEK LIGÁJA 4. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

15.00: Wales–Bulgária (B-liga/4. csoport – SPORT1 14:45)
15.00: Andorra–Feröer (D/1. – SPORT2  14:45)
18.00: MAGYARORSZÁG–Oroszország (B/3. – SPORT1 éjféltől felv.)
18.00: Írország–Finnország (B/4. –  SPORT1  17:45)
18.00: Szlovénia–Moldova (C/3.)
20.45: Spanyolország–Ukrajna (A/4. – SPORT1  20:30)
20.45: Svájc–Németország (A/4. – SPORT2  20:30)
20.45: Szerbia–Törökország (B/3.)
20.45: Koszovó–Görögország (C/3.)
20.45: Málta–Lettország (D/1.)

NEMZETEK LIGÁJA, 4. játéknap. Sport1 14:45 Wales–Bulgária (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter);  Sport2 14:45  Andorra–Feröer (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 17:45  Írország–Finnország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Spanyolország–Ukrajna (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:30  Svájc–Németország (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 23:00 gólösszefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Gyulai Miklós, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván)