Német futballhétfő, török „betétszámmal” • SportTV

Német futballhétfő, török „betétszámmal”

Sport TV avatar Sport TV 2020. 09. 14. 15:24    
Olvasási idő: 3 perc

Az új német futballidény beköszöntött az első országos kupafordulóval. Nálunk is: a pénteki, szombati és vasárnapi közvetítések után hétfőn két élő mérkőzéssel jelentkezünk, miután szokásos Germánia című futballshow-nkkal mi is felköszöntjük az új szezont. A 2-es csatornánkon sem hagyjuk csemege nélkül a labdarúgó-rajongókat: a török élvonal első fordulójának záró meccse kerül a képernyőre, az újdonsült bajnok az abszolút újonchoz látogat.

Dortmundi gólöröm - vajon hány ilyen lesz Duisburgban? (Fotó: Getty Images)

DYNAMO DRESDEN–HAMBURGER SV

Összesen tíz német kupagyőzelem klubjai vonulnak ki este Drezdában a Rudolf-Harbig-Stadion gyepére. Csak míg a helyi alakulat az egykori NDK kupáját, a DFVGB Pokalt nyerte el 7 alkalommal (egyszer még hivatalos alakulása előtt egy évvel, SV Volkspolizei Dresden néven), addig a HSV a nyugati országrész trófeáját, a DFB Pokalt hódította el három alkalommal (1963, 1976, 1987).
A két klub eddig 15 mérkőzést vívott egymással, nagy hamburgi fölénnyel (8 győzelem egy drezdai sikerrel szemben, 6 remi mellett, 21–13-as gólkülönbséggel. Kutriózum viszont, gogy az első kélt alkalommal európai kupamérkőzésen kerültek szembe. Csaknem 46 esztendeje, az UEFA-kupa 3. Fordulójában, még két ország képviseletében küzdöttel meg, a hamburgi 4–1 után Drreutdéban 2–1-vel jutott tovább a kikötőváros elitcsapata. Még további három versenysorozatra oszlik meg a további 13 találkozó, van 8 Bundesliga-csatájuk 1992 és 1995 között, négy másodosztályú meccsük az elmúlt két idényből, amelyen a korábbi  „örök” élvonalbeli HSV-nek egyformán nem sikerült visszajutnia. Végül egyszer már a DFB-kupában is megküzdöttek,  3003. Szepotembert 1-jén szintán az első fordulóban Drezdában a Hamburg a japán Takahara egyetlen találatával myert 1–0-ra. Az elmólt idényben mindkét bajnokijukat szintén a HSV nyerte meg, otthon 2–1-re, idegenben 1–0-ra. Ebben az idényben azonban már nem egy bajnokságban játszanak. A Dynamo volt ugyanios a koronavírus első német „áldozata”, több pozitív teszt miatt a csapatot az újrakezdés idején karanténba küldték, és a roppant erőltetett végjátékot – egy hónap alatt 9 meccset kellett lejátszania – nem bírta, s végül sereghajtóként kizuhant a 3. Ligába.  A nyitó bajnokiját pénteken játssza majd, a (nyugat)német futball egykorori óriásával, a Kaiserslauternnel, idegenben.  A HSV is pénteken rajtol a másodosztályban a frissen kiesett Düseldorf ellen ottjon kezdi meg harmadik visszajutási hadjáratát.

DUISBURG–DORTMUND

Marco Reus újra harcra kész (Fotó: Getty Images)

A nap másik tévés meccsét meccsét is egy nagy múltú, de jelenleg harmadik ligás együttes játssza  a német futball második számú klubjának számító Dortmunddal. Nem is olyan régen, az előszezonban augusztus 22-én összecsapott a kélt csapat (még a kupasorsolás előtt), akkor 2×30 perces meccsen a BVB könnyedén, 5–1-re győzött Duisburgban, a gólokat Knauff (2), Reyna, T. Hazard és Sancho szerezte. Azon a találkozón nem is játszott a Borussia első számú gólfelelőse, Erling Haaland, aki már azóta a Nemzetek Ligája két norvég meccsén bizonyította, hogy épp olyan gólveszélyes formába van, mint az előző idény végén.
A két klub közös históriája gazdag, az 1951-es, még Oberligás első találkozójuk óta 55 tétmecccset játszottak, jelentős Dortmundi fölénnyel (27 győzelem, 17 MSV-sikerrel szemben, 13 remi mellett). Ezek közt azonban csupán egyetlen Német Kupa-összecsapás akad, potom 45 évvel ezelőttről: 1975 áprilisában elődöntőt játszottak, az 1–1-es kilencben perc után a győztes gólt a 99. percben  Bernhard Dietz szerezte meg a duisburgiaknak, aki egy évre rá Európa-bajnok lett a Nationalelffel. (A döntőt egyébként elbukta az MSV, 1–0-ra kikapott az akkor címvédő Eintracht Frankfurttól.)
Az előzetesek szerint Lucien Favre legerősebb összetételében küldi pályára együttesét, játszik a most éppen egészséges Marco Reus is, és a csatárduót Jadon Sancho Haalanddal alkotja. Mivel a Hertha pénteki bakija óta nem esett ki élvonalbeli csapat – a Hoffenheimnél azért rezgett a léc, csak 11-esekkel tudott felülkerekedni a negyedosztályú Chemnitzen – , a forduló szuperszenzációja volna, ha a Borussia fennakadna az MSV képezte akadályon…

HATAYSPOR–BASAKSEHIR

Okan Buruk szelfizik a Basaksehir-szurkolók előtt. Októbertől tervezik a stadionok részleges megnyitását a SüperLigben (Fotó: Getty Images)  

A Hatayspor históriája során először, a Basajsehir bajnokcsapatként eléőször ép pályára a Süperlig első fordulójában.
Az 1967-ben alapított házigazda klub megalakulásakor a harmadosztályba kapott besorolást, azóta a negyedvonaltól a másodosztályig három ligában is szerepelt, változó sikerrel. Az elmúlt két éveban azonban két szinttel ugrott felfelé. A 2018–­19-es idényben megnyerte a tulajdonképpeni harmadosztályt (2. Liga), majd az elmúlt idényben 3. lett az 1. Ligának nevezett másodosztályban, majd rögvest a másodosztályú bajnokságot is,  19 győzelemmel, 9 döntetlennel és 6 vereséggel 66 pontot gyűjtve, 4 egységet ráverve a második Erzurumsporra.
Az „újgazdag”, jelentős pénzügyi injekciókkal megerősített, súlyos politikai támogatást élvező Basaksehir lényegében lehajrázta a már-már 5. bajnoki címében reménykedő Trabzonsport és lett a már nyolcadik évtizedébe lépő török élvonal mindössze hatodik bajnoka (a agy isztambuli trió – Galata, Fener, Besiktas – mellett korábban csupán a Trabzon és egyetlenegyszer a Bursa lett Törökország legjobbja). Jutalmul az együttes a török futball magas helye miatt a kontinentális klubrangsorban eleve BL-főtáblás jogot kapott, igaz, csak az utolsó kalapból húzzák majd ki a nevét a csoportkör sorsolásakor.
A bajnok játékoskerete nem sokat változott, hat játékost kölcsönbee adott a nyári szünetben. Új szerzeménye még nincs. A játékoskeret azonban igencsak nemzetközi:  a légióskontingenst  13 ország 15 játékosa (!) képezi, köztük volt és jelenlegi nemzeti válogatottak is, mint a moldovai Epureanu, a bosnyák Visca, a norvég Gulbrandsen, a belga Chadli, a szenegáli Demba Ba (ex-Chelsea) a szlovák Skrtel (ex-Liverpool) vagy az ausztrál Behich. A hazai játékosok többsége (Volkan és Mert Günok kapusok, Ali Hasan védő, Irhan Kahveci középpályás) is török felnőtt válogatott, egyik-másikuk a korosztályos nemzeti csapatok tagja. Szóval, van kikből válogatnia a sikeredzővé előlépett Okan Buruknak, aki játékosként  tagja volt a török futball legnagyobb válogatott (vb-bronz) és klubsikerének (Galata UEFA-kupa- és európai Szuperkupa-győzelem) is, azaz igazán jól ismeri a győzelmek útjait…

 

DFB-KUPA, 1. forduló. Sport1 18:30  SG Dynamo Dresden–Hamburger SV (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Mészáros Ábel); Sport1 20:30 MSV Duisburg–Borussia BV Dortmund (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Mészáros Ábel).  SÜPERLIG, 1. forduló. Sport1 20:00  Hatayspor Kulübü–FK Ístanbul Basaksehir (kommentátor: Bartha Zoltán)