Az Eb-pályázók nyolcan maradnak • SportTV

Az Eb-pályázók nyolcan maradnak

Sport TV avatar Sport TV 2020. 10. 08. 14:24    
Olvasási idő: 4 perc

A 16 pályázó megfeleződik a csütörtöki játéknapon a 2021. évi Eb pótselejtezőjén, amelynek mezőnyét ne feledjük, az előző Nemzetek Ligáján szereplés alapján alakítottak ki. Mi három élő, két felvett mérkőzéssel jelentkezünk, természetesen megmutatjuk a forduló összes mérkőzésének összefoglalóját és ezen kívül két, érdekesnek tűnő felkészülési mérkőzést is megmutatunk a nap találkozói közül.

Izlandi örömgúla az angolok elleni győztes Eb-nyolcaddöntő után. A képen látható valamennyi játékos kerettag most, négy és egynegyed évvel a nagy diadal után is az Eb-pótselejtezőre... (Fotó: Getty Images)

GRÚZIA–FEHÉROROSZORSZÁG

A D-ágon az előző D-liga négy csoportgyőztesét sorsolták össze. A grúzok hat meccsükből 5-öt megnyerve, egyetlen remivel, 16 ponttal a legjobb teljesítményt nyújtották az első között, 10 pontot (!) verve a második Kazahsztánra. A beloruszok is veretlenül végeztek (4 győzelem, 2 remi), „csak” négy pont különbséggel Luxemburg előtt.  A mostani kiírásban már C-ligásként a grúzok nyertek Tallinnban (1–0), majd ikszeltek otthon az északmacedónokkal., a fehéroroszok viszont otthon kikaptak Albániától (0–2), majd Kazahsztánból három ponttal tértek haza (2–1).
A két csapat eddig három meccset váltott egymással. A 2012 őszi vb-selejtezőkön mindketten otthon legyőzték a másikat, Tbilisziben 1–0, Minszkben 2–0 volt az eredmény. 2017 novemberében Kutaisziban pedig 2–2-es döntetlent játszottak, azon a meccsen szerezte Lasa Dvali, az FTC mostani hátvédje egyetlen válogatottbeli gólját.
Ha most a tbiliszi Borisz Pajcsadze Nemzeti Stadionban is döntetlen születne, hosszabbítás következne, esetleg 11-es rúgások dönthetnénk a továbbjutásról. (Ez a szabály a többi hét találkozóra is vonatkozik, egy meccsen el kell dőlnie. hogy mely csapatok vívhatnak döntő csatát novemberben az Eb 32-es mezőnyébe jutásért.) A találkozó továbbjutójának az Észak-Macedónia–Koszovó párosítás győztesével kell megmérkőznie, Tbilisziben vagy Szkopjében.

OROSZORSZÁG–SVÉDORSZÁG

Artyom Dzjuba próbálja meg fejjel bevenni Robin Olsen kapuját a két évvel ezelőtti stockholmi NL-meccsen. Ám az oroszok sem ott, sem Moszkvában nem tudtak gólt szerezni a skandinávok ellen  (Fotó: Getty Images)

A VEB Arenában, azaz a moszkvai CSZKA stadionjában fogadják Vjacseszlav Csercseszov legényei a svédeket, A két csapat az előző Nemzetek Ligája-kiírásban azonos csoportban volt, Moszkvában gól nélkül végeztek, Solnában 2–0-s svéd siker született.  Ha csak az Oroszország néven játszó szbornaja és a svédek mérlegét nézzük, enyhe skandináv fölény mutakozik (4–2–2), ám ha belevesszük a vizsgálódásba a jogelőd szovjetekkel vívott mérkőzéseket is, az eredményfajtákat tekintve egyensúlyban van a mérleg – 9-9 győzelem, 10 döntetlen mellett, csak a szovjetek-oroszok több gólt rúgtak (46), mint kaptak (35).A két együttes elmúlt öt csatája tétmeccs volt (2-2 NL-csoportmeccs és Eb-selejtező, valamint egy Eb-csoportmeccs), „barátságos”, mai nevén felkészülési mérkőzést 18 esztendeje játszottak legutóbb. Szintén Moszkvában, amelyen 1–1-es döntetlen született.
Csercseszov mester négy újoncot rekrutált az októberi meccstrióra, vagyis a csütörtöki, svédek elleni találkozó mellett a vasárnapi Törökország és a szerdai, mieink elleni összecsapásra. Egy védőt, a 29 éves, a német másodosztályú Sandhausenben játszó Alekszandr Zsirovot, valamint három hazai fiatalt, a 23 esztendős, Dinamo Moszkvában játszó Danyiil Fomint, a 22 éves Zenit-futballista Andrej Mosztovojt és a Szpartak 23 éves csatárát, Alekszandr Szobolevet. Könnyen meglehet, hogy egyikük-másikuk éppen ezen a mérkőzésen esik át a tűzkeresztségen.
A svéd keretben egyetlen új név van, a 25 éves Carl Starfelt, aki éppen Oroszországban keresi a kenyerét, a Rubin Kazany futballistája, amelyhez tavaly szerződött az IFK Göteborgból, amelybe annak idején 2017-ben a svéd futball első számú nevelőegyesületéből, a Brammapojkarnából érkezett. A legtapasztaltabb játékos a 35 éves Sebastian Larsson, az AIK középpályása ma este szerepelhet 120. alkalommal a három koronás mezben, de nem valószínű, hogy utoléri még az örökrangsor 4. helyén lévő Kim Källströmöt, aki 131-szer lépett pályára a nemzeti együttesben.

ANGLIA–WALES

Sam Vokes és Chris Gunter (2-essel) gólt ünnepel. A walesiek vicekapitánya Gareth Bale távollétében vezetheti együttesét a Wembleyben, ahol 97-edszer lesz válogatott (Fotó: Getty Images)

Aligha lep meg bárkit is az a tény, hogy a története 1004. válogatott mérkőzését vívó Angliának Wales a második leggyakoribb ellenfele. Csak a skótokkal játszott többet (113) a három oroszlános alakulat, mint a nyugati szomszéddal (102). Bár tény, az utóbbi időkben erősen megritkultak az összecsapások, az elmúlt évtizedben csupán 3 (!) alkalommal csaptak össze, mindháromszor az Eb keretében. A 2012-es torna selejtezőcsoportjában Cardiffban 2–0-re, a Wembleyben 2–1-re nyertek az angolok, miként a 2016-os Eb csoportmeccsén, a lens-i Felix Bollaert Stadionban is jobbnak bizonyultak, 2–1-re. (Más kérdés, hogy után kizúgtak a nyolcaddöntőben, a walesiek pedig első kontinenstornájukon egyből az elődöntőig meneteltek.)
Gareth Southgate, aki folyton-folyvást fiatalít, most is öt újoncot hívott meg a keretbe, a középpályás Harvey Barnes (22 éves, Leicester),  Dominic Calvert-Lewin (csatár, 23, Everton), a kapus Dean Henderson (23, Man United), James Reece (szélsőhátvéd, 20, Everton) és Bukayo Saka (balhátvéd, 19, Arsenal) személyében. Különösen Henderson neve lehet ismeretlen még, ő ugyan nem szerepelt még a Man United nagycsapatában sem bajnokin, ám mégsem olyan nagy meglepetés a keretbe hívása, hiszen ő volt három éve a juniorvilágbajnokságot (U20) megnyerő együttes első számú kapusa.
Wales kapitánya, Ryan Giggs nem most fiatalít, mindössze két újonc van az együttesnél, a 21 éves Luton-védő, Rhys Norrington-Davies és a még csak 19 esztendős Lincoln-középpályás Brennan Johnson. Nem tagja viszont a keretnek Gareth Bale, a kapitány „hivatalosan” sérült, ám sokak szerint nincs olyan fizikai állapotban, hogy hírnevéhez méltón képviselje hazáját. Távollétében alighanem Chris Gunter lesz a csapatkapitány, a Charlton jobbhátvédje már most is 98 szerepléssel vezeti a walesi örökranglistát, ha mindhárom meccsen szerepet kap (az angolok után vasárnap Írország, szerdán Bulgária következik az NL-ben), egy meccsnyire kerül a centenáriumhoz.
A meccset a Wembleyben játsszák, amelyben az lesz a 290. angol válogatott meccs, 223-at a régi Empire Stadionban, 66-t a felújított National Stadionban rendeztek eddig.

IZLAND–ROMÁNIA

Ianis Hagi most megkísérelheti, hogy egy visszhangos sikerrel apja, a „Kárpátok Maradonája” nyomdokaiba lépjen (Fotó: Getty Images)

A bolgár–magyar mellett ez lesz számunkra a nap legizgalmasabb párosítása, hiszen ennek a győztese mérkőzik meg novemberben az Eb-ért a Puskás Arénában vagy a Vaszil Levszki Stadionban.
A két csapat mindössze kétszer mérkőzött meg eddig egymással, az 1998-as vb selejtezősorozatában. Akkor azért még nagyon mások voltak az erőviszonyok, a románok Reykjavíkban és Bukarestben is egyaránt 4–0-ra győztek. A szigetország csapata első győzelméért küzd tehát keleti szomszédaink ellen, de ehhez be kell lőnie első gólját is ellenfelének.
Erik Hamrén, az izlandiak  svéd kapitánya maximálisan a tapasztalatra épít. A 2016-os franciaországi Eb bravúrcsapatából 18-an (!) tagjai a mostani keretnek is. Nagy kérdés persze, ugyanaz az együttes 4 évvel tapasztaltabban – de négy évvel öregebben is, a mostani társaság 16 játékosa 30 éves vagy annál idősebb – képes lehet-e megismételni az akkori remek szereplést. A kapitány persze a svéd iskola híve abban az értelemben is, hogy végletekig precízen készül a mindenkori ellenfélre, állítólag a csapat elemző részlege több mint fél éve csak a románokkal foglalkozik.
Mindent tudnak hát, ami kiszámítható, a bizonytalanságot azonban növeli, hogy a román együttes rendkívül hektikus, hol remekül, hol meg csapnivalóan játszik. A szövetségi kapitánya, Mirel Radoi, az egykori 67-szeres válogatott védő csupán tavaly november, az Eb-selejtezők kudarca óta vezeti a csapatot, összesen két meccsen irányított, a két szeptemberi NL-találkozón (Észak-Írország 1–1, Ausztria 3–2).  Gyakorlatilag ifikapitányból lépett előre, tavalyig az U19-csapatot vezette. Az ő együttese messze nem olyan tapasztalt, mint az ellenfélé, egynegyedének, 6 játékosnak öt vagy kevesebb válogatottsága van. Összesen 9 focista képviseli a hazai bajnokságot, közülük csupán 4-en szerepelnek a legutóbbi három bajnokságot megnyerő kolozsvári CFR-ben. Azért elődje csapatát jócskán kirostálta a kapitány, hatan is vannak, akiket a tavaly novemberi spanyolok elleni 0–6-os utolsó Eb-selejtező csapatából kihagyott. Ilyen például Adrian Rus, a fehérváriak hátvédje is. A legtapasztaltabb védő, Vlad Chiriches, valamint az AEK hátvédje, Nedelceanu sem léphet pályára Reykjavíkban, bár lehet, hogy a soron következő két NL-meccsen Norvégia és Ausztria ellen már játszhat valamelyikük. A román lapok egyébként sandán célozgatnak az északi koronavírustesztek megbízhatóságának vélt problémájáról is, mert a helyi hatóságok vizsgálatát nem kontrollálja (nem is kontrollálhatja) az UEFA, és más sportágak esetei (például a Fradi női kézilabdázóinak norvégiai esete is) gyanút kelthetnek – legalábbis a román média szerint… Hogy aztán ez előzetes szerecsenmosdatás-e, az majd a reykjavíki eredmény függvényében lesz értelmezhető… 

Kapcsolódó

A pótselejtező-elődöntő programja

18:00   Grúzia–Fehéroroszország (D-ág, Sport1 17:45)
20:45   Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország (B-ág, Sport2 23:00. felv.)
20:45   Bulgária–Magyarország (A-ág, Sport1 éjféltől, felv.)
20:45   Észak-Macedónia–Koszovó (D-ág)
20:45   Izland–Románia (A-ág, Sport1 20:30)
20:45   Norvégia–Szerbia (C-ág)
20:45   Skócia–Izrael (C-ág)
20:45   Szlovákia–Írország (B-ág)

EB-PÓTSELEJTEZŐ (egyben NL-rájátszás), elődöntő. Sport1 17:45  Grúzia–Fehéroroszország (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 20:30 Izland–Románia (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor);  Sport1 23:00 összefoglaló a pótselejtezőkről (kommentátor: Faragó Richard és Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 23:00 Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország (kommentátor: Petur András); Sport1 éjféltől  Bulgária–Magyarország (felv., kommentátor: Haraszti Ádám).
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport2 18:15  Oroszország–Svédország  (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 20:45  Anglia–Wales (kommentátor: Haraszti Ádám)