Kialakul a teljes Eb-mezőny • SportTV

Kialakul a teljes Eb-mezőny

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 12. 10:32    
Olvasási idő: 3 perc

Csütörtökön véglegessé válik a jövő évre halasztott Európa-bajnokság teljes, 24 csapatos mezőnye, azaz lejátsszák az utolsó négy pótselejtezőt. Ezek egy mérkőzésen döntenek a továbbjutás sorsáról. Döntetlen esetén 2x15 perces hosszabbítás következik, ha abban sem alakul ki különbség, 11-es párbajban dől el a küzdelem. A minket leginkább érintő magyar-izlandi találkozót felvételről éjféltől nálunk is láthatják, a másik három párharcot élőben közvetítjük. A szokásos esti összefoglalót három felkészülési mérkőzés egészíti ki.

Nikola Gudelj és társai a mieink ellen nem jártak sikerrel az NL-ben. Idei első győzelmük azonban Eb-szereplést érhetne a Rajko Mitics Stadionban (Fotó: Getty Images)

GRÚZIA–ÉSZAK-MACEDÓNIA  

Ez a párosítás bizonyosan originális. A végeredmény ugyanis mindenképpen nagyverseny-újoncavatással zárul, egyik csapat sem szerepelt sem Európa- sem világbajnokságon eddig.Eddigi találkozóik nem adnak sok fogódzót az erőviszonyok megítéléséhez. Mindössze kétszer játszottak ugyanis, méghozzá ezen az őszön, mivel azonos csoportban (C-liga/2.) szerepelnek a mostani NL-kiírásban.

Kvicsa Kvarachelia (18-as számmal)  ugyan betalált szeptemberben az északmacedón kapuba Tbilisziben, de az a nérkőzés ugyanúgy 1–1-re végződött, mint a szkopjei visszavágó. Ma azonban nem maradhat döntetlen az eredmény! (Fotó: Getty Images)

Mindkét egymás elleni csatájuk  1–1-es döntetlenre végződött. Szeptember 8-án Tbilisziben Okriasvili 11-esével szereztek  vezetést a grúzok, ezt még az első félidőben Sztefan Risztovszki egyenlítette ki. A visszavágón október 14-én Szkopjében a 74. percben Kvarachelia góljával szerzett vezetést a vendégcsapat az akkor már kapusa kiállítása miatt emberhátrányban küzdő északmacedónok ellen, de a hazai együttes mindent bevetve rohamozott és a 90. percben megítélt 11-esből Alioszki 11-esévek meg is szerezte a döntetlent.
Ez egyébként a mieink meccsén k0vül a játéknap „legmagyarabb párosítása”. A grúz keretnek – és vélhetően a kezdőcsapatnak is – tagja  Lasa Dvali, az FTC középső védője, a vendégek kerettagja a két fehérvári, Viszar Muszliu és Boban Nikolov, valamint az volt Enisz Bardi és Kire Risztevszki, az Újpest volt és jelenlegi futballistája is, de előbbi sérült, utóbbi meg elkapta a Covid–19 vírust.
Roppant kiegyenlített tehát a párosítás, könnyen elképzelhető, hogy 90 perc nem lesz elég a döntéshez a tbiliszi Dinamo Stadionban.

SZERBIA–SKÓCIA

Skót örömmámor az utolsó berúgott 11-es után októberben az izraeliek ellen Glasqow-ban. Lesz-e ilyen diadalünneplés Belgrádban csütörtök este is? (Fotó: Getty Images)

Ami a múltat illeti, az a szerb-skót párharcban sem ad útmutatást, hiszen a jogelőd Jugoszlávia eredményeit is beszámítva majdnem teljes egyensúlyban áll az örökmérleg. Mindkét együttes 2-2 győzelme mellett 6 (!) döntetlen sorakozik, a gólkülönbség némi skót előnyt (16–13) mutat. A 10 összecsapásból 6 volt tétmeccs, ezek összevetése viszont szerb (jugoszláv) fölényt mutat, 2 győzelem, 4 remi mellett. Érdekes, hogy az összes vb-mérkőzés volt, a döntő tornán mindkétszer (1958, 1974) 1–1-es döntetlen született, a két selejtezőcsoportban az 1970-es és a 2014-es vb előtt a délszláv helyszínű meccsen (Zágráb, Újvidék) hazai győzelem született, Glasgow-ban pedig mindkétszer remiztek.
A helyszín persze a hazaiaknak kedvezne, de hát a nézők nélküli meccseken minimalizálódik a hazai pálya előnye, amint azt a „Covid-éra” sok-sok meccsének statisztikája igazolja. A pillanatnyi – értsd: egész éves – forma viszont a britek mellett szól. Mindkét csapat 5-5 találkozót játszott az idén, Szerbia egyetlenegyet nyert meg, éppen a legfontosabbat, a norvégiai pótselejtezőt hosszabbításban 2–­1-re. A skótok viszont egyszer sem vesztettek: csak az ősszel játszottak, 3 győzelem mellett kétszer remiztek, de abból az egyik döntetlen „győztes” volt: az izraeliek elleni glasgow-i góltalan pótselejtező, amelynek  a 11-es párbaját sikerült 5-3-ra megnyerniük.
Az újabb remi – a szerbeknek is volt kettő az ősszel, a Nemzetek Ligájában mindkét törökök elleni találkozó – itt sem zárható ki, sőt a fogadóirodák szerint a legerősebb esély 90 percre vonatkoztatva.
Mi egy kicsit azzal a szemmel is figyelhetjük a mérkőzést, hogy a szerbek legközelebbi fellépése vasárnap éppen a Puskás Arénában lesz, a Nemzetek Ligája B-divíziójának 3. csoportja keretében.

Kapcsolódó

CSATLAKOZÓK ÉS EB-CSOPORTOK

A tervek szerint a pótselejtező-győztesek a C-F csoportokba csatlakoznak be, az alábbi elosztás szerint.
A Grúzia–Észak-Macedónia párharc győztese a C-csoportban játszik majd Ausztria, Hollandia és Ukrajna társaságában. A csoport színhelyei a bukaresti Nemzeti Aréna és az amszterdami Johan Cruyff ArenA.
Szerbia–Skócia csata továbbjutója a D-jelű kvartettben játszik majd, ellenfelei  Anglia, Csehország és Horvátország lesznek, a mérkőzéseket a londoni  Wembleyben és a glasgow-i Hampden Parkban rendezik meg.
Az Észak-Írország–Szlovákia mérkőzés jobbik csapata az E-csoportban szerepel, Lengyelország, Spanyolország és Svédország válogatottjaival együtt, a meccseket a dublini Aviva Stadionban és a bilbaói San Mamésben játsszák.
Végül a Magyarország–Izland csata győztese az F-csoportba kerül a regnáló világbajnok Franciaország, a négyszeres vb-győztes Németország és az Európa-bajnoki valamint Nemzetek Kupája-címvédő Portugália mellé. A mérkőzésekből 3-3-at a Puskás Arénában és a müncheni Allianz Arenában játszanak le.

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–SZLOVÁKIA

Marek Hamsiík kivezette társait a 2010-es vb-re és a 2016-os Eb-re is. Sikerülhet-e harmadszor is a bravúr a 35 esztendős veterán idolnak Pozsonyban? (Fotó: Getty Images)

Ennek a párosításnak is van egy statisztikai kuriózuma: két olyan csapat küzd az Eb-részvételét – nem mellesleg mindketten ott voltak a legutóbbi, franciaországi tornán – , amelyek egyike sem nyert még mérkőzést ebben a naptári esztendőben. Tavaszi-nyári programjukat egyaránt „elvitte” a vírus, az 5-5 őszi meccsből mindketten 2 remi mellett 3-szor kikaptak, de mindkettejük egyik döntetlenje győztes 11-es párbajjal végződött (az északíreké 4-3-ra Szarajevóban, a szlovákoké Pozsonyban 4-2-re az írek ellen) – ezért játszhatnak most egymással.
Közös múltjuk viszonylag csekély, két- vagy hatmérkőzéses, függően attól, hogy az egykori Csehszlovákia eredményeit is figyelembe vesszük-e. (Az UEFA honlapja igen, noha jobbára a Cseh Köztársaság – Csehország – „hivatalos” jogelődjének számít az Eb-ken korábban sok sikert arató Csehszlovákia.) Az északírek a csehszlovákokkal az 1958-as vb-n csaptak össze kétszer is, 1:0-s és hosszabbításban 2:1-es győzelemmel (az akkori szabályok szerint pontegyenlőség esetén külön meccset vívtak a negyeddöntőért, ez volt a második csatájuk Malmőben). Csak a hivatalos északír–szlovák mérkőzéseket tekintve 2-2 tét- és felkészülési mérkőzést játszottak. A két tétmeccs egyaránt szlovák sikerrel ért véget a 2010-es vb-re selejtező sorozatban Belfastban 2–0-ra, Pozsonyban 2–1-re nyertek északi szomszédaink. Ezen kívül 1998-ban Belfastban 1–0-ra nyertek a britek, a 2016-os Eb előtti utolsó tesztmeccsen meg gól nélkül végeztek a felek Nagyszombatban.
Az időben utóbbi három meccs mindegyikén fellépett a szlovákok idolja, a válogatottsági szereplési és gólrekordot (121, ill. 26) egyaránt tartó Marek Hamsík, aki egyébként a pozsonyi vb-selejtezőn a második gólt is szerezte 2009-ben.
S hogy ennek a mérkőzésnek is legyen OTP Bank Ligás vonatkozása: az FTC csatára, a 29 éves Róbert Mak most is kerettag, aki a szlovák örökrangsorban 61 meccsel 10. a szereplési listán, 13 góljával pedig 5. az örök góllistán, s az egyetlen Hamsíkon kívül, akinek a mostani csapatból két számjegyű a válogatottban elért góljainak száma.

Kapcsolódó

A CSÜTÖRTÖKI ÖSSZEFOGLALÓ MÉRKŐZÉSEI

18:00   Grúzia–Észak-Macedónia, Eb-pótselejtező (Sport2 17:45)
18:00   Moldova–Oroszország felkészülési mérkőzés
20:45   Észak-Írország–Szlovákia Eb-pótselejtező (Sport2 20:45)
20:45   Magyarország–Izland Eb-pótselejtező (Sport1 éjféltől, felv.)
20:45   Szerbia–Skócia Eb-pótselejtező (Sport1 20:30)
20:45   Wales–Egyesült Államok felkészülési mérkőzés
21:00   Anglia–Írország felkészülési mérkőzés

 EB-PÓTSELEJTEZŐK. Sport1 17:45 Grúzia–Észak-Macedónia (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 20:30 Szerbia–Skócia (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 20:45 Észak-Írország–Szlovákia (kommentátor: Petur András); Sport1 23:00  összefoglaló a nap pótselejtező és felkészülési mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László, Haraszti Ádám, Petur András); Sport1 éjféltől Magyarország–Izland (felv., kommentátor: Haraszti Ádám)