Csütörtöki meccsszendvics: két El-selejtező közt egy tesztmérkőzés • SportTV

Csütörtöki meccsszendvics: két El-selejtező közt egy tesztmérkőzés

Sport TV avatar Sport TV 2020. 08. 27. 08:56    
Olvasási idő: 3 perc

Három labdarúgó-mérkőzés került a sporttévé programjára csütörtökön. Megmutatjuk eaz egyik Bundesliga-élcsapat edzőmeccsét egy másodvonalbeli ellenféllel, valamint két, érdekesnek ígérkező Európa-liga-találkozót is a selejtezősorozat első fordulójából.

Valentino Lazarót, aki az elmúlt években megjárta a Newcastle-t, az Intert és a Herthát is, itt még a milánói sztárcsapat edzésén látjuk Romelu Lukakuval. Csütörtökön viszont első ízben húz Gladbach-mezt, a Fürth ellen (Fotó: Getty Images)

MÖNCHENGLADBACH–FÜRTH

Időben először a tesztmeccsel kezdünk. A Bundesliga 4. helyén végző, ezáltal októberben a BL-sorozat főtábláján kezdő Borussia Mönchengladbach a 2. Bundesliga 9. helyezettjét, a Greuther Fürthöt fogadja. A csikók két hete a negyedosztályú Verl elleni 4–0-val kezdték az előidényt (gólok: Embolo, Quizera, Wolf, Villalba), majd 4–0-ra megverték a Duisburgot (g.: Lainer, Neunhaus, Embolo, Hermann), és  2–0-ra a Paderbornt is (g.: Wolf, Lainer). Azaz a tesztmeccseiket még gólt sem kaptak. Jövő héten játszanak majd idegenben a holland VVV-vel, majd a válogatott szünet után a Regionalliga Nordban, azaz a negyedosztályban szereplő Oberneuland vendégeként kezdik meg az tétmeccsek sorát a DFB-kupában.
A Fürth 3–0-val kezdte a nyarat az Unterhachinggal (g.: Abiama, Redondo, Green), majd kétszer is 1–0-ra kapott ki a harmadvonalbeli Hallétól és a bundesligás Hoffenheimtől. A Borussia Park után jövő héten Regensburgban játszanak a Jahnnal, majd szeptember közepén az ötödosztályú (Oberliga Westfalen)  RSV Meinerzhagen otthonában kezdenek a kupában.
A járvány kitörése óta először lehetnek nézők a Borussia Parkban, 300 szurkoló nézheti meg a mérkőzést.  A játékidő nem 2×45, hanem 2×60 perc lesz, ebben megállapodtajk a felek, hogy növeljék a játékosokra jutó meccsterhelést. A Gladbach mestere, Marco Rose a labda elleni játék fontosságára hívta fel a figyelmet. Túl sokat engedjük az ellenfelet játszani a labdával, ebben javulnunk kell és javulni is fogunk. A rövid edzéshét után a srácok frissek lehetnek, így jó munkát fognak végezni”. A kiválasztott 300 drukker először láthatója Valentino Lazarót Gladbach-mezben, a Hertha osztrák válogatott középpályását a múlt héten igazolták le a  Borussiába. Igazából ő már az Inter játékosa, kölcsönben szerepel a csikóknál. Újra bevethető egy másik válogatott, a svájci Nico Elvedi, akit könnyebb sérülés miatt le kellett cserélni a Pederborn ellen, de már játékra jelentkezett.

 DINAMO MINSZK–PIAST GLIWICE  

A fehérorosz együttes neve az idősebb szurkolóknak csenghet ismerősen. Közel négy évtizede, 1983-ban a Verebes-féle győri bajnokcsapattal mérkőzött meg az akkori BEK-ben és első nemzetközi kupaidényében kettős vereséget mért a magyar bajnokra (6–3 Győrben és 4–1 Minszkben. Az igazsághoz tartozik, hogy három évre rá, még mindig Verebessel a kispadon a győriek viszavágtak az UEFA-kupában, 4–2-re nyertek a belorusz fővárosben és csak 1–0-ra kaptak ki az ETO-stadionban.) Az elmúlt időszakban azért már nem megy olyan jól a Dinamónak az eurokupákban, azért 2015-ben és 2016-ban elverekedték magukat a csoportkörig az Európa-ligában, mindkétszer a selejtező  2. köréből indulva. Az elmúlt négy kiírában, ugyancsak az El-ben eljutottak a selejtező harmadik meccséig, de sorrendben a Vojvodina, az AEK Larnaca és a korábbi El-győztes Zenit már jobbnak bizonyult. Tavaly már az első akadály átugrása sem sikerült, kiesett a csapat a lett Liepaja ellen, az idegenbeli 1–1 után minszki 2–1-es vereséggel. Összességében azonban már tekintélkyes a nemzetközi kupameccseinek száma: 132 eddigi  meccsének mérlege pozitív: 51 győzelem, 34 döntetlen, 47 vereség, 183–160-as gólkülönbség.

Az ellenfél Piast Gliwice eurokupa-szereplése szerényebb volumenű. A 2013-as rajtja óta összesen 8 meccset játszott az eurokupákban, hatot az El-ben, kettőt  BL-selejtezőkörében. Ez utóbbiban éppen a fehérorosz bajnok BATE Boriszov bizonyult jobbnak ellene (1–2, 1–1), majd az El-be átkerülve az egykori UEFA-kupa-döntős IFK Göteborgnál is gyengébbnek bizonyult. Eddigi egyetlen győzelmét tavaly az lett FK Riga ellen aratta otthon 3­2-re nyert, de a visszavágón 2–1-re kikapott, és kevesebb idegenbeli gólja miatt búcsúznia kellett.
A mai talákozó eldönti, a lengyel bajnokság bronzérmese, vagy a belorusz liga 4. helyezettje az erősebb csapat.

MALMÖ–CRACOVIA

A Malmö legutóbbi fellépése az Európa-ligában idén februárban. Nem dicsőséges pillanat: a kékek védői nem tudják megakadályozni a wolfsburgi Mehmedit a gólszerzésben (Fotó: Getty Images)

A Malmö FF a svéd futball egyik óriása, hatalmas múlttal. A 20-szoros svéd bajnok fénykorában az 1978–79-es idényben a BEK döntőjébe is elverekedte magát, ott azonban 1–0-ra kikapott a Nottingham Foresttől. Történetének két magyar vonatkozása is kiemelendő. 1947 és 1949 között Konrád II Kálmán volt az edzője, a két év alatt egy-egy bajnoki c0met és Svéd Kupát nyert az együttessel. A nemzetközi kupában viszont éépen a magyar klubokkal sosem volt szerencséje. Annak idején az Újpest a BEK-ból, tavaly a MOL Vidi a BL-ből, 1976-ban a döntő felé igyekvő Fradi a KEK negyeddöntőből, 1985-ben a Videoton pedig az UEFA-kupából verte ki az égszínkékeket. A legutóbbi El-kiírásban a Viditől való kiesés után a csoportkörből  sikerült továbbjutniuk, a 32 között azonban a Wolfsburg útjukat állta (1–2, 0–3). Eurokupa-múltjuk összesített mérlege: 168 mérkőzés, 58 győzelem, 39 döntetlen, 71 vereség, 202–240-es gólkülönbség.
A vendég, a krakkói KS Cracovia a legrégebben alapított lengyel klubok egyike, 1906-ban hozták létre. Ötszörös bajnok, ám az összes címét 1921 és 1948 között szerezte. A „komoly” eurokupákban ez csupán harmadik fellépése. 2017-ben az El első selejtezőfordulójában a macedón Skendija ellen kettős vereséggel, tavaly a dunaszerdahelyi DAC ellen két döntetlennel (2–2, 1–1) esett ki, nincs tehát még győzelme. Nagy meglepetésnek számítana, ha éppen most szerezné meg az elsőt az Eleda Arenában, ahogy manapság az új malmői stadiont hívják, amely a harmadik legnagyobb svédországi futball-létesítmény az AIK Friends Arenája és a Hammarby Tele2 Arenája, azaz két stockholmi pálya mögött.

Felkészülési mérkőzés. Sport2 15:30 Borussia Mönchengladbach–SpVgg Fürth (kommentátor: Petur András).
Európa-liga-selejtező, első forduló. Sport1 17:00 Dinamo Minszk–Piast Gliwice (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 19:00 Malmö FF–KS Cracovia (kommentátor: Petur András)