Bakura és Rijekára figyelünk • SportTV

Bakura és Rijekára figyelünk

2019. 11. 16. 02:30    
Olvasási idő: 3 perc

Négy csoport tíz mérkőzése alkotja az utolsó hatnapos Eb-selejtezős etap első hétvégi napjának programját. 
A C-csoportból a németek és a hollandok már egy-egy ponttal révbe érnének, az I-ből Ausztria győzelemmel juthat tovább, a G-ből már korábban eldőlt a belgák és az oroszok Eb-részvétele. A mi csoportunk két meccse három csapat sorsát is befolyásolhatja. A vb-ezüstérmes horvátok győzelemmel bejutók, a szlovákokat a vereség, a walesieket a pontvesztés kizárná a közvetlen úton a döntőbe jutásból.

Gareth Bale gólöröme Cardiffban második gólja után. Vajon Bakuban is betalál a walesiek legfénylőbb csillaga az azeri kapuba? (Fotó: Getty Images)

AZERBAJDZSÁN–WALES (E-csoport)

Ryan Giggs csapata igazából csak veszthet a Bakcell Arenában. Ha nem viszi haza mindhárom pontot, már nem tudja megelőzni a magyar, szlovák duót, csak abban az esetben, ha északi szomszédaink kikapnak Rijekában, a derék azeriek megtáltosodva Nagyszombatban is győztesen vonulnak le a pályáról, ők meg legyőzik a mieinket. A három közül az első cseppet sem elképzelhetetlen, a középső az ősz (egyik) legnagyobb futballszenzációja lehetne, az utolsóra meg még gondolni sem akarunk (bár ettől még bekövetkezhet…).
A walesi futballhistória egyik legnagyszerűbb szélsője számíthat a walesi futballhistória másik nagyszerű széslőjére, azaz Ryan Giggs kapitány beállíthatja csapatába Gareth Bale-t. A Real játékosa felépült legutóbbi sérüléséből, s bár nem biztos, hogy mindkét találkozót végig bírja, Azerbajdzsán ellen biztosan kezd, s vélhetőleg addig a pályán is marad, amíg el nem dől a mérkőzés sorsa, pro vagy kontra.
A két csapat eddig 7 mérkőzést váltott, valamennyi tétre menő selejtező volt, s az azeriek eddig egyetlen pontot tudtak elcsípni, mésfél évtizede Bakuban egy 1–1-es döntetlennel.

HORVÁTORSZÁG–SZLOVÁKIA (E-csoport)

Nikola Vlasic az Eb-selejzetők egyik nagy horvát felfedezettje. Nagyszombatban az övlé volt az első gól a négy horvát közül júniusban (Fotó: Getty Images)

A horvátoknak a rijekai mérkőzés olyan, mint a mieinknek a cardiffi lesz. Csak a győzelem boldogít, az továbbjutást is ér, a döntetlen a vb-ezüstösnek csaknem biztos, a mieinknek biztos búcsút jelent a közvetlen kijutástól, akárcsak a vereség. Ha az a képtelenség következne be, hogy Hamsíkék a nagyszombati 0–4 után visszavágnának idegenben, az viszont az ő biztos továbbjutésukat jelentené. A horvátok egyébként negyedik selejtezőjüket már a harmadik stadionban rendezik meg, az azerieket és a walesieket a zágrábi Maksimirban verték meg, a mieinket Splitben, s most a szlovákokat Rijekában fogadják. Ott a helyiek messze nem olyan ellenségesek az országos szövetséggel, mint a dalmát főváros fanatikusai, azaz még a „háttértámogatással” is minden rendben lesz. Más kérdés, hogy klasszisaik többsége nem élete legjobb formájában futballozik manapság, de hát annyi van belőlük, még az epizodisták is olyan szintet képviselnek, hogy hat-hét játékosuk bármelyike kifoghat olyan napot, amely akár a győzelmet is eredményezheti. A vendégeknél kevesebb az ilyesfajta nyerőember, persze ők egy remivel is nagyon-nagyon boldogok lennének a lefújáskor.

OROSZORSZÁG–BELGIUM (G-csoport)

Ha egy mérkőzésre illik a presztízscsata minősítés, akkor a Kresztovszkij Stadionban (az UEFA és a FIFA persze makacsul Szenpétervári Stadionnak titulálja, azt megértjük, a Gazprom Arena névvel mi a bajuk, dehogy egy szentpétervári sziget elnevezésével micsoda?…)  szombat este sorra kerülő mérkőzésre mindenképpen. A két együttes már régen továbbjutott, mi több, ahhoz, hogy a csoportelső kiléte is megváltozzék, a Csercseszov-fiúknak minimum két gólt kellene lőniük a vb-bronzérmesnek, ugyanis Brüsszelben 3–1-re kaptak ki. Eddig az volt az egyetlen gól – Cserisev egyenlítő találata – , amely eddig Courtois kapujába kerüt. A márciusi meccs óta az oroszok hétmérkőzéses győzelmi sorozatot építettek (26–1-es gólkülönbséggel), a belgák meg azzal együtt nyerték meg a legutóbbi 8 meccsüket, 30–1-gyel, egyszersmind ez a selejtezős teljesítményük is, kiszen közben felkészülési találkozókkal nem is fecsérelték energiáikat.
Mondhatni, a kontinens két legjobb formában lévő válogatottja játszik tét nélkül, akár igazi örömfutballt is játszhatnának a fiúk a Kresztovszkijba, … bocsánat, a Szentpétervári Stadionba kilátogatók és az összecsapást tévén megtekintők örömére.

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–HOLLANDIA (C-csoport)

Memphis Depay duplájával főszerepet játszott abban, hogy Rotterdamban a hollandok az utolsó negyedórában 0–1-ről 3–1-re fordítottak az északírek ellen (Fotó: Getty Images)

Az északírek addig voltak igazán versenyben a C-csoportban, amíg a két gyengébb csoportellenféllel, Észtországgal, Fehéroroszországgal kerültek össze. Meg is szerezték tőlük mind a 12 pontot, aztán jött a két fajsúlyos ellenfél, a német és a holland csapat, s rögtön vége szakadt a pontszerzésnek. A németektől otthon, a hollandoktól Rotterdamban kaptak ki – két-két góllal. Így jutottunk el az utolsó előtti fordulóig, amikor a narancsosok látogatnak a Windsor Parkba. Ahol Ronald Koeman csapatának egyetlen pontocska is elég lenne a végleges Eb-részvételhez. (Akárcsak a németeknek Mönchengladbachban a beloruszok ellen.) Valami azt súgja nekünk: három lesz abból az egyből – mindkét helyszínen…

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 25. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Ciprus–Skócia (I-csoport)
18:00   Azerbajdzsán–Wales (E-csoport, Sport2 17:45)
18:00   Szlovénia–Lettország (G-csoport)
18:00   Oroszország–Belgium (I-csoport, Sport1 21:30, felv.)
18:00   San Marino–Kazahsztán (I-csoport)
20:45   Észak-Írország–Hollandia (C-csoport, Sport2 éjféltől, felv.)
20:45   Németország–Fehéroroszország (C-csoport)
20:45   Horvátország–Szlovákia (E-csoport, Sport2 20:30)
20:45   Izrael–Lengyelország (G-csoport)
20:45   Ausztria–Észak-Macedónia (G-csoport)

EB-SELEJTEZŐK. Sport2 17:45  Azerbajdzsán–Wales (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor);  Sport2  20:30 Horvátország–Szlovákia (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, Sport1 21.30 Oroszország–Belgium (felv., kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba és Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor), Sport2 éjféltől Észak-Írország–Hollandia (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)