Csúcsrangadó a C-, versenyben maradó az E-csoportban • SportTV

Csúcsrangadó a C-, versenyben maradó az E-csoportban

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 06. 09:51    
Olvasási idő: 3 perc

Újabb kilenc találkozóval folytatódik a jövő évi Eb selejtezősorozata. Két párosítás megérdemli megkülönböztetett figyelmünket. A német–holland csata bármikor európai, sőt világszintű csúcsderbi, a mi csoportunkban pedig két közvetlen vetélytársunk rabol pontot a másiktól.

A legutóbbi gól, a két csapat eddigi 43 mérkőzésének összesen 153. találata: Nico Schulz betalál Jesper Cilessen hálójába idén március 24-én Amszterdamban a 90. percben (Fotó: Getty Images)

ÉSZTORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG  (C-csoport)

A C-csoportból megmutatjuk a „mérleg nyelve” két csapatot. A táblázatra tekintve bizonyosnak tűnik, hogy az északír, német, holland trió vív nagy harcot a két fix továbbjutó helyért, míg az észtek és a fehéroroszok egymás közt döntik el a negyedik-ötödik pozíció sorsát.
Eddig mindkét „kicsi” az összes meccsét elveszítette a három „nagy” ellen, most az egymástól szerezhetőkkel kezdhetik meg a pontgyűjtést.
A két válogatott közös története nem túl gazdag, eddig összesen hat mérkőzést váltottal egymással, 4 észt és két fehérorosz siker mellett döntetlen még nem született. Tétmeccsen mindössze kétszer találkoztak, az sem ma volt, 33 éve az 1998-as vb-re selejtezőben kölcsönösen 1–0-ra verték meg egymást hazai pályán.
A két edző közül a játékosként névtelen Karel Voolaid a nyáron váltotta a futballistaként igen eredményes (157-szeres válogatottsági rekorder), de kapitányként a végén jóval kevésbé meggyőző Martin Reimet, aki  a válogatott társrekorder veresége (Németország elleni 0–8, idén júniusban) után vette a kalapját.
A másik kispadon is újonc edző ül a padon: Mihail Marhel az elmúlt nyolc évet a szövetség alkalmazásában töltötte az U17- és az U21-csapat szakmai stábjában, utóbbival Eb-bronzot is mondhat magának másodedzőként a 2011-es korosztályos kontinensbajnokságról, ki is jutva a londoni olimpiára. Kelet-Magyarországon talán az idősebb futballdrukkerek emlékeznek rá. Az 1992–93-as bajnokság őszi szezonjában ugyanis a Nyíregyháza játékosa volt, 3 meccsen (az Újpest, a PMSC és a Békéscsaba ellen) összesen 230 percet játszott a magyar élvonalban – majd télen az orosz Alanyija Vlagyikavkazba távozott.

CIPRUS–KAZAHSZTÁN (I-csoport)

Ciprus eddig egy kicsit a várakozás alatt, Kazahsztán afölött teljesített a  selejtezősorozatban. A különbséget a akótok ellen eredmények jelentik köztük. A kontinentális sereghaktó San Marinót ugyanis mindketten megverték simán otthon (4–0, ill. 5–0), ám míg a kazahok márciusban bravúrgyőzelmet arattak otthon a skótokon (3–0), addig Ciprus kikapott Glasgow-ban 2–1-re, igaz, a hazaiak csak a 89. Percben szerezték meg a győztes gólt.
A két együttesnek ez lesz az első tétmérkőzése, korábban csak két barátságos minősítésű meccsen találkoztak, 2004-ben Nicosában 2–1-re, 2017-ben Larnacában 3–1-re egyformán a ciprióták gxőztek.

NÉMETORSZÁG–HOLLANDIA (C-csoport)

Joachim Löw (balról) éppen annyival jelentékenyebb edző, mint amennyivel jobb játékos volt kollégája, Ronald Koeman annak idején. Most  11 hónapon belül negyedszer kell megpróbálniuk túljárni a másik eszén… (Fotó: Getty Images)

Kevesebb mint egy év leforgása alatt ez a negyedik német–holland összecsapás, hiszen a Nemzetek Ligája és az Eb-selejtezők sorsolása is egy csoportba hozta össze a két ősi riválist. A három legutóbbi mérkőzés háromféle eredményt hozott. Tavaly októberben a megfiatalított Koeman-gárda Amszterdamban tönkreverte (3–0) a még a vb-mélyütéstől kóválygó Nationalelfet. A novemberi gelsenkircheni visszavágó annak is látszott, aztán az utolsó hat percben kicsúszott a talaj a magabiztosan vezető németek lába alól: Promes és Van Dijk 0–2-ről egyenlített, így juthatott el az oraje a torna négyes döntőjébe a világbajnok franciák kárára. Idén márciusban ismét a Johan Cruyff ArenA-ban  is született gól az utolsó percben: azt azonban Nico Schultz lőtte, s azzal a németek 3–2-es meglepetésgyőzelmet arattak az akkor már esélyesebbnak számító házigazdák fölött.

A Nationalelf egyelőre szokásos selejtezős formáját futja, négy mérkőzés után százszázalékos, 13–2-es gólkülönbséggel, közte a legutóbbi 8–0-val az észtek ellen.  A narancsosok az NL-finélé miatt csupán két meccsnél tartanak. Ha most ismét kikapnak, 9 pont marad a hátrányuk az északírekkel szemen, de a britek még egyik nagy riválisukkal sem meccseltek, azaz ez a roppant nagynak látszó különbség egykettőre elolvadhat.

Természetesen a két nagy rivális edzője magas fokokban beszél az ellenfélről, de hát ilyenkor ez a szokásos, sőt kötelező. Az esélyek abszolút kiegyenlítettek, bár Joachim Löw csapatát azért némileg többre értékelik a fogadóirodák. A hazai győzelem oddsa 1.90-1.97-szeres, döntetlenre és holland sikerre 3.5-szörösnél többet fizet a bukik többsége.

SZLOVÁKIA–HORVÁTORSZÁG (E-csoport)

A szlovákokmak több jó játékosa is van, de leginkább a „jó öreg” (32 éves, 112. válogatott meccsére készül) Marek Hamsíkban bízhatnak (Fotó: Getty Images)

Nagy feladatot adott a magyar futballszurkolóknak az UEFA  a kezdési időpontokkal. A német-hollanddal egy időben kerül sorra a mi csoportunk rangadója is Nagyszombatban (északi szomszédaink nem véletlenül rahgaszkodnak a mieink elleni „győztes színhelyhez”).
Alighanem a nagy többség egyszerre les majd két képernyőt (akinek nincs két tv-készüléke, az a számítógép, a tablet vagy az okostelefon kijelzőjét is nézheti), mert Gelsenkirchnben két futballgigász, Szlovákiában a mieink két nagy riválisa csap össze.
A hazai együttes összes nagyágyúját felvonultatja, még a Kínában profiskodó Marek Hamsík is bevethető. A vb-ezüstérmes kapitánya, Zlatko Dalics viszont nem számol  a Barca ászával, Ivan Rakiticcsel, akinek bizonytalanná vált a helyzete a katalán sztárklubban és ezért pszicjés állapota is ingatag. Márpedig a horvátok szakvezetője tudja: csak 100%-os állapotú játékosokkal állhat fel, s még így sem garantálható, hogy pont(okk)al távozhat Szlovákiából.
A két válogatott már 13-szor találkozott egymással (5-ször még a második világháború idején), de ez lesz az első tétmérkőzésük. A mi szempontunkból talán a döntetlennek érdemes a leginkább szurkolni, mert ezáltal két rivális is elveszt két pontot, Annyi bizonyos: a szlovákok cseh kapitánya, Pavel Hapal nem taktikázhat úgy, mint Marco Rossi, teljes és legerősebb csapatát kell harcba vetnie, ha otthon akarja tartani mindhárom pontot…

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 12. NAPJÁNAK PROGRAMJA

18:00   Észtország–Fehéroroszország (C-csoport, Sport1 17:45)
18:00   Ciprus–Kazahsztán (I-csoport, Sport2 17:45)
20:45   Hollandia–Németország (C-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Szlovákia–Horvátország (E-csoport, Sport2 20:30)
20:45   Wales–Azerbajdzsán (E-csoport)
20:45   Ausztria–Lettország (G-csoport)
20:45   Szlovénia–Lengyelország (G-csoport)
20:45   Skócia–Oroszország (I-csoport)
20:45   San Marino–Belgium (I-csoport)

EB-SELEJTEZŐK, 12. játéknap. Sport1 17:45 Észtország–Fehéroroszország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 17:45 Ciprus–Kazahsztán (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 20:30 Hollandia–Németország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter);  Sport2 20:30 Szlovákia–Horvátország (kommentátor: Petur András); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Kasai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter)