Három Eb-döntős esély és egy dél-amerikai klasszikus • SportTV

Három Eb-döntős esély és egy dél-amerikai klasszikus

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 15. 09:09    
Olvasási idő: 4 perc

Újabb három csoport teljesíti utolsó előtti körét az Eb-selejtezősorozaton, összesen három együttes – sajátos módon három északi, a finn, a svéd és a dán – szerezheti meg a helyét elvileg a jövő évi kontinenstorna 24-es mezőnyében, ha számára megfelelően alakulnak az eredmények. Mi emellett egy hamisítatlan dél-amerikai klasszikussal is kedveskedünk nézőinknek, a szubkontinens két legnagyobb futballhatalma Ázsiában méri össze erejét, először a kissé botrányosra sikeredett Copa América-elődöntőjük óta. Este persze nem maradhat el az immár 8 meccs góljait és fontos jeleneteit tartalmazó összefoglaló és a Puskás Aréna nyitómérkőzése, a Magyarország–Uruguay találkozó felvétele sem, amelyet szokásosan éjféltől láthatnak nálunk.

A legutóbbi gól a dél-amerikai szuperderbin. Roberto Firmino Gabriel Jesus nagy szólója után két méterről talál be Armani kapujába a Copa América elődöntőjében Belo Horizontében július 3-án (Fotó: Getty Images)

BRAZÍLIA–ARGENTÍNA

Ha valaki azt a kósza gondolatot veszi a fejébe, hogy hiteles adatot találjon arra az egyszerű kérdésre, hányadszor csap össze az ötszörös világbajnok a kétszeres vb-győztessel és háromszoros vb-ezüstérmessel, igencsak kitartónak kell lennie. E sorok írója csekély másfél órás próbálkozással jutott arra a két szélsőértére, amely valahová 97 és 110 közé helyezi el a pontos adatot. A vitatott státusú találkozók közt vannak Pánamerikai Játékok-meccsek, olimpiai válogatottakkal vívott találkozók, B-válogatott összecsapások, persze van, aki a félbeszakadtakat beszámítja, van, aki nem, szóval maradjunk annyiban, a száz felé közelítenek a felek. Amúgy a „minimumérték” szerint is a brazilok vannak enyhe fölényben, a „97-es verzió” 39 selecao- és  35 albiceleste-győzelmet számlál, 23 döntetlen mellett, 152 brazil és 149 argentin góllal. Mivel a vitatott mérkőzések több évtizeddel ezelőttiek, maradjuk ennek az évtizednek a statisztikáinál, azokat legalább nem képezik vita tárgyát. Nos, a 2011 óta lejátszott 11 meccsük mérlege brazil szempontból 6–2–3, azaz négygyőzelmes előnyük háromnegyedét az elmúlt 9 esztendőben szerezték meg a brazilok.

Lionel Messi a kritikus nyilatkozatokért kapott hérom hónpos eltiltáés után visszatérve először énekelheti ismét az argentin himnuszt (Fotó: Getty Images)

A legutóbbi Belo Horizonte-i összecsapásukat a Sport TV-n is mutattuk, a Copa América-elődöntőn született 2–0 igencsak felkorbácsolta az indulatokat. Az ötszörös aranylabdás Messi például kijelentette, a tornát Brazíliának kellett megnyernie „felső akaratból”. Az így burkoltan megvádolt dél-amerikai szövetség (Conmebol) nem is hagyta annyiban a nyilatkozatot, három hónapra eltiltotta az argentin szupersztárt a válogatottságtól. A büntetés épp most telt le, a legnagyobb argentin sztár tehát pályára léphet Rijádban, exklubtársa, a brazilok első számú kedvence és válogatottsági gólrekordere, Neymar viszont nem, „meglepő módon” sérülés, egy sokadik sérülés miatt.
A színhely nem annyira meglepő. a kötelező helyszíneken (vb-selejtezők, Copa América) kívül egyik csapat sem viszi túlzásba a hazai játékokat, a szövetségek vezetői jobban szeretik a „pénzes rendezőket”. Az említett 9 év 11 meccséből négyet East Rutherfordban, Pekingben, Melbourne-ben és Dzsiddában rendezték meg, most Rijádban csapnak össze a küzdő felek. Az elmúlt közel két év a selecao, az idei ősz mérkőzései a gaúchók sikerét valószínűsítik inkább. Tité kapitánnyal a brazilok több mint 3 év alatt 46 mérkőzésből csupán hármat buktak el, az elsőt tavalyelőtt júniusban éppen az argentinok ellen Melbourne-ben (0–1), a másodikat tavaly a vb-negyeddöntőben a belgák ellen (1–2), a harmadikat pedig idén szeptemberben Peru ellen (0–1) Los Angelesben. Azt megelőzően ikszeltek Kolumbiával, azóta egy szingapúri tornán újabb két 1–1-et játszottak Szenegállal és Nigériával, azaz a Copa-döntő – és Tité regnálása – óta először négy mérkőzés óta nyeretlenek. Argentína viszont az ősszel – ugyanúgy idegenben és semleges pályán, azaz a hazai környezetet nélkülözve két döntetlen (0–0 Los Angelesben Chilével, 2–2 Dortmundban a németekkel) mellett két nagy különbségű győzelemmel jelentkeztek (4–0 San Antonióban Mexikó, 6–1 Elchében Ecuador ellen).
Az előjelek tehát nem egyértelműek, de a két küzdőfelet figyelembe véve, nagy presztízsértékű, azaz izgalmas, kemény és a fellépők képességeit tekintve kiváló színvonalú mérkőzésre is számíthatunk.

NORVÉGIA–FERÖER

Az északi derbin a norvégok csak a matematikai esély szalmaszálába kapaszkodhatnak. Az ő közvetlen továbbjutásukhoz a két győzelmük (Feröer, majd hétfőn Málta ellen) mellett még az is kellene, hogy a román–svéd meccs iksz legyen (ez még könnyen elképzelhető), hétfőn a románok kapjanak ki a spanyoloktól (még ez sem irreális), de még az is, hogy a svédek otthon vereséget szenvedjenek Feröertől – ez azonban már felettébb valószínűtlen. Ennek ellenére a svéd Lars Lagerbäck csapata csak „előre menekülhet”, ehhez pedig a júniusi tórshavni 2­–0 után otthon is le kell győzniük egy másik „légiós” Lars, a dán Olsen edző „bandáját”. Nem sok kétség lehet afelől, hogy meg is teszik…

ROMÁNIA–SVÉDORSZÁG

Robin Olsen bravúrjaira Bukarestben is nagy szüksége lesz a svédeknek, hogy elvihessenek legalább egy nagyon vágyott pontot, amely elég lehet az ismételt Eb-kijutáshoz (Fotó: Getty Images)

Igazi ki-ki meccs Bukarestben, amely után csak akkor növekszik a 24-es döntőbe jutók száma, ha vendég győzelem születik. Ez esetben a két csapat közt a különbség négypontosra nőne a skandinávok javára, azaz behozhatatlanná válna. Döntetlennel is a svédek maradnának felül, és mivel ellenfelük – lásd fentebb – sokkal könnyebb lesz a záró fordulóban, erősebbek is az esélyeik. A románok számára csak a bravúrral felérő dupla győzelem a nyerő út: Bukarest után hétfőn a Wanda Metropolitanóban is meg kell szerezniük mindhárom pontot, akkor juthatnának csak el a kontinenstorna legjobb 24-e közé – közvetlenül.
A két csapat örökmérlege is a svédeknek kedvez, 11 meccsükből 5-öt nyertek meg, 3-3 döntetlen és román győzelem mellett. Ugyanakkor egyetlen históriai eredménybe a házigazdák is kapaszkodhatnak. Egyetlen bukaresti tétmeccsükön – igaz, annak már 37 éve ­– ők nyertek 2­–0-ra, s aztán ki is jutottak a ’84-es franciaországi Eb-re.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA–OLASZORSZÁG

Az olaszok parádésan ­– Manciani edzőcsúcsot is döntött 9 egymást követő győzelemmel (ebből 8 volt a selejtező) – , a bosnyákok pocsékul, igaz, 17 rúgott góllal teljesítettek eddig a selejtezőn. A squadra azzurra célja most már a rekord tovább növelése, meg az esetleges hibátlan selejtezőzés reményének fenntartása a „kreált tét”, Dzekóék meg nyilván megmutatnák, nem annyira pocsékok, mint amilyent az eredményeik sugallnak.

Egymás után tizedszer is győzelemre vezényelné csapatát Roberto Mancini, akivel a squadra azzurra már megszerezte az Eb-döntős szereplés jogát, azaz szerencsés esetben akár minimum kétszer is felléphet jövő nyáron a római Olimpiai Stadionban (Fotó: Getty Images)

A bosnyákok egyszer már megcibálták az olaszok bajszát, 1996-ban az akkor vb-ezüstérmes, Arrigo Sacchi vezette csapatot 2–­1-re legyőzték, ám az csak felkészülési találkozó volt. Azóta mindössze egyszer találkoztak, idén júniusban a torinói selejtezőn, s bizony csak a 86. percben elkért Verratti-találatnak köszönheti a Mancini-legénység, hogy akkor háromról négyre nőt a megnyert kvalifikációs meccseik száma. Mi több, 11–­0 volt a gólkülönbségük a meccs elején, Edin Dzeko volt az első, aki betalált az olasz kapuba. Ez azóta csak az örmény Karapetjannak és a finn Pukkinak sikerült, az olszok tehát csupán 3 kapott gólt számlálnak, a szerzettek száma viszont 25, ennél többel csak az angolok (33, már kilenc meccsből) és a belgák (30) dicsekedhetnek. Bár a kísérletező kedvű Mancini alighanem bevet néhány ritkábban látható arcot, azért könnyen elképzelhető, hogy nyílt, sok gólos gálamérkőzés félét játszanak a csapatok a zenicai Bilino Poljén.

 

EB-SELEJTEZŐK. Sport1 17:45 Norvégia–Feröer (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport2 20:30 Románia–Svédország (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel). Sport2 20:30 Bosznia-Hercegovina–Olaszország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről  (kommentátor: Haraszti Ádám és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel).
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport1 17:45 Brazília–Argentína (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 éjféltől Magyarország–Uruguay (felv., kommentátor: Haraszti Ádám)