Copa del Rey, a Sevillával és Ronaldóékkal • SportTV

Copa del Rey, a Sevillával és Ronaldóékkal

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 05. 15:20    
Olvasási idő: 2 perc

A 32 közé jutásért lejátszandó 28 találkozóval folytatódik a Copa del Rey, a spanyol nemzetti kupaküzdelem keddtől csütörtökig. (A februárban Spanyol Szuperkupáért játszó négy csapat a következő fordulóban csatlakozik a mezőnyhöz.) Azt előző körben egyetlen La Ligás csapat sem búcsúzott – bár a 8-szoros kupagyőztes Valencia túlórára kényszerült –, így még nincs élvonalbeli kiesője ennek a kiírásnak. Mi a háromnapos etapból öt élő és egy csúsztatott mérkőzéssel jelentkezünk, ezek közül kettő esik a keddi versenynapra.

Joan Jordan szerezte a Sevilla ötödik gólját Lucenában, az előző fordulóban (Fotó: Getty Images)

LINARES–SEVILLA

A harmadosztályú (Segunda B) Linares Deportivo fogadja a kupatörténet 7. legeredményesebb (9 döntő, 5 győzelem) Sevillát.
A hazai együttes jelenleg ötször két csoportos Segunda B 4. csoportjának B-alcsoportjában szerepel, a tízes mezőnyben a 3. helyet foglalja el 14 ponttal, 3-mal elmaradva a listavezető UNAM Murciától. A kupa első nagyfordulójában az ugyancsak harmadvonalbeli madridi Internacional otthonában 3–0-ra győzött Carnicer és Chendo két góljával.
A Seviila – amelyet aligha kell bemutatni, hiszen egyfelől Európa egyik élcsapata, a BL rájátszásának részese, emellett az elmúlt 20 év mindegyikében mutattuk több meccsét vagy a bajnokságban, vagy az El-ben vagy a kupában – is játszott a decemberi első körben, és tartalékos összeállításban is sima 3–0-s győzelmet aratott a negyedosztályú Ciudad de Lucena otthonában, a gólokat már az első félidőben megszerezte Óscar (2. p.), L. de Jong (14.) és Jordán (45. – 11-esből) révén. Az idei első mérkőzésén szombaton a nagy városi derbin 1–1-et ért el a Betis vendégeként, bár Suso góljával a második játékrész elején megszerezte a vezetést, de Canales nem sokkal később egyenlített. Némi szerencse is kellett a döntetlen megőrzéséhez, mert a Betis csatára, Nabil Fekir a 75. percben 11-est hibázott. Az El címvédője ezzel 5. a La Liga táblázatán, de két meccsel kevesebbet játszott, mint az előtte két ponttal vezető Villarreal. Mivel a tabella kissé egyenetlen, a vesztett pontokat tekintve csak az élen haladó madridi duó, az Atlético és a Real teljesített jobban az andaúz nagycsapatnál.

MARBELLA–VALLADOLID

Esteban Granero, a Marbella legismertebb játékosa még legutóbbi élvonalbeli klubja, az Espanyol színeiben (Fotó: Getty Images)

A címben emlegettük Ronaldót – természetesen nem az ötszörös aranylabdás Cristiano tért vissza Spanyolországba, hanem a „másik”, az „eredeti” Ronaldo, a Fenomén van érdekelve a jelenlegi spanyol futballban – mint a Real Valladolid tulajdonosa!
Csapata jelenleg a 15. helyezett a La Ligában, de csak két ponttal van többje, mint a már kieső pozíciót elfoglaló, két meccsel kevesebbet játszó Elchének. Nagy kérdés, hogy a szombaton Madridban a Getafe ellen bravúrgyőzelmet arató (1–0) együttes mestere, Javier Pascual már most gálacsapatával lép pályára vagy a többi élvonalbeli együtteshez hasonlóan csak a nyolcad-, vagy a negyeddöntőben veti be legjobb 11-ét. Az első körben egyébként a lila-fehér alakulat a negyedosztályú Cantalogua otthonában aratott sima, 5–0-s sikert, a gólokat Toni Villa (2), Jota, Kuki és Alcáraz szerezte.
A házigazda Marbella FC, a híres üdülőhely reprezentat
ív csapata a bajnokságban szenved, a harmadosztály 4/A alcsoportjában csupán a 8., nyolc meccsen szerzett 9 ponttal. Előző tétmeccsét egyébként a kupában vívta, a december közepi első fordulóban hosszabbításban, a 104. percben szerzett Javier Anón-góllal jutott túl a szintén harmadvonalbeli Lleida Esportiun. A csapatnak van egy igencsak ismert játékosa is, Esteban Granero, a korábbi Real Madrid-, Real Sociedad-, QPR- és Espanyol-játékos, aki 33 évesen a tapasztalatot, a rutint és az okos futballt képviseli együttesében.

A két Spanyol Kupa-mérkőzés előtt mutatunk egy török bajnokit is, a Süperlig 16. fordulója csak hétfőn ért véget (az összefoglalót a Sport1-en 16:00-tól láthatják), de kedden már nekigyűrkőznek a csapatok a 17.-nek is. Mi a nap három találkozója közül a Konyaspor–Galatasaray találkozót közvetítjük, amelyen a 12. helyezett a jelenleg 3., de eddig a legkevesebb pontot vesztő rekordbajnokot fogadja.

COPA DEL REY, 2. forduló. Sport1 19:00 Linares Deportivo–FC Sevilla (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 21:00 Marbella FC–Real Valladolid CD (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván)

SÜPERLIG. Sport1 16:00 a 16. forduló összefoglalója (kommentátor: Fülöp László, Kaplár F. József); 17. forduló. Sport1 17:00 Atiker Konyaspor–Galatasaray SK (kommentátor: Fülöp László)