Spanyol-török futballszerda • SportTV

Spanyol-török futballszerda

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 06. 08:48    
Olvasási idő: 3 perc

Két ország két sorozatából négy mérkőzést közvetítünk szerdán délután és este, hármat élőben, egyet csúsztatott felvételről.

Diego Simeone szerdán kupameccsen vezetheti újabb győzelemre övéit (Fotó: Getty Images)

TRABZONSPOR–GÖZTEPE

Két középcsapat csap össze a Fekete-tenger partján.  A hazai gárda persze nevesebb, gazdagabb a históriája, erősebb a játékosállománya. Ez viszont aligha jelent mindent, láthattuk ezt kedden, amikor az gyengébbnek tartott Konyaspor góldús mérkőzésen verte meg a sokkal esélyesebb Galatasarayt.

A jelen táblázaton a Trabzon 7., négy ponttal előzi meg a 12. Göztepét. Előbbi az előző fordulóban vasárnap idegenben legyőzte a Karagümrüköt (2–1), az izmiri csapat szabadnapos volt. (Mivel a liga létszáma páratlan, egy csapat minden fordulóban pihen.)
A két együttes az 1975-ös első találkozása óta 24 mérkőzést vívott, a Trabzon mérlege sokkal jobb (10–9–5). Érdekesség, hogy a legutóbbi négy bajnokijukon mindig az idegenben játszó csapat győzött. Mi több, a szerdai házigazda legutóbb csaknem két évtizede, 2001 decemberében tudta legyőzni otthonában a Göztepét. (Persze, tegyük hozzá rögtön, hogy az izmiri együttes 13 éven keresztül alacsonyabb osztályokban sínylődött.)

 

BESIKTAS–RIZESPOR

Atiba Hutchinson (jobbról) os Milan Skoda (21) fejpárbaja a két csapat 2020 februári mérkőzésén, amelyet Rizében a Besktas 2–1-re nyert meg (Fotó: Getty Images)

Ebben a párosításban még karakteresebb a hazaiak esélye, a fekete sasok másodikak a Süperlig táblázatán úgy, hogy a vesztett pontok tekintetében megelőzik a listavezető Gaziantepet is. Sergen Yalcin együttese – a csapatot annak idején három  magyar is edzette, a 20-as, 30-as években Singer Samu, 1956–57-ben a kalandos életű, Közel-Keleten és Közép-Amerikában sokfelé megforduló Mészáros Ferenc, valamint a hatvanas évek elején kétszer is az Olaszországban hosszú és eredményes tréneri karriert befutó Kutik András úgyszintén –  négymeccses győzelmi sorozatban van, mi több, december 20. óta a négy találkozón még gólt sem kapott.
A vendég Caykur Rizespor 11 ponttal szerzett kevesebbet és a 11. helyen áll a tabellán. A rizei csapatot nem kisebb híresség edzi, mint a játékosként annak idején két vb-n is szereplő szerző horvát Stjepan Tomas. A formája nem rossz neki sem, az elmúlt három meccsén szintén veretlen, de ebből a trióból csak egy volt a győzelem, kettő döntetlen.
A két együttes közös története rövidebb, de gazdagabb az előző mérkőzésénél. 1979 óta 44 tétmeccset váltottak (38 bajnoki, 6 kupa), a hazaiak fölénye tetemes, 26-szor nyertek, 8 döntetlen mellett, a Rizének 10 siker jutott. Az isztambuli csapat hazai pályán legutóbb 2006 februárjában vesztett bajnokit, azóta 4-4 győzelmet aratott és remizett a Caykur ellen az Inönü Stadionban és a Vodafone Arenában.  Nem sok jel mutat arra, hogy ez a sorozat éppen most törjön meg…

CORNELLA–ATLÉTICO MADRID

Thomas Lemar szerezte meg az Atleti vezető gólját az előző kupafordulóban – 3–0 lett a vége (Fotó: Getty Images)

Az első körben a La Liga-csapatok még nem sérültek, a második kanyarban viszont már a keddi versenynapon két élvonalbeli (Celta Vigo, Getafe) már kiszállt, mindketten harmadosztályú gárdától szenvedett vereséget, és a Valladolid is csak hosszabbításban tudott tovább vergődni.
Ha csak az idénybeli formát vesszük figyelembe, az Atléticónak nincs mitől tartania. A colchonerók egyetlen vereséggel vezetik a táblázatot, előnyük 5, a vesztett pontokat figyelve 8 (!) pont a bajnok Real Madrid előtt. A BL-ben is simán továbbment a gárda, s a kupa első fordulójában is könnyed győzelmet aratott a Cardessar ellen, a 3–0-s siker során a gólokat Lemar, Ricard Sánchez és a csereként beálló Vrsaljko szerezte. Simeone december közepén afféle A-B vegyes csapattal állt fel, s most sem bizonyos, hogy összes sztárját pályára küldi.
A hazai Cornella is idegenben nyert az előző körben, Pia 66. percben szerzett találatával ejtette ki az ugyancsak Segunda B-s Marinót.
A katalóniai Cornella de Llobregat városában székelő klubot 1951-ben alapították, három évre rá indult először az 5. osztálynak megfelelő területi ligában, azóta a hatodik vonal és a harmadosztály közti négy szinten játszott. A Copa del Rey országos nagytábláján ötödször szerepel, legjobb eredményét az első alkalommal érte, el, amikor a 2014–15-ös kiírásban a legjobb 32-be jutott, ahol a Real Madriddal szemben maradt alul (1–4 és 0–5).
A csapat jelenleg a Segunda B 3/A alcsoportjában szerepel, amelyben 11 együttes közül a 7. Legutóbb a Barcelona B ellen játszott gól nélküli döntetlent december 20-án.

DEPORTIVO LA CORUNA–ALAVÉS

Amikor nég az élvonalban játszottak… A labdát ellövüő Alavés-játékos, Marcos Llorente azóta már megjárta újra nevelőklubját, a Real Madridot, manapság pedig a másik madridi óriás, az Atlético erőssége (Fotó: Getty Images)

Másfél-két évtizeddel ezelőtt a párosítás az élvonalban is rangosnak számított, amelyben 1955 és 2018 között nem kevesebb mint 20 alkalommal megküzdöttek. Azóta viszont a Depor, amely az ezredforduló környékén kétszer is bajnoka volt a La Ligának és a BL-ben is az elődöntőig menetelt, jelentősen visszaesett, legújabban két év alatt az élvonalból a harmadosztályig zuhant alá. Az Alavés azonban most is első osztályú, jelenleg ugyan csak a 14., de ebben az idényben már a Real Madridot is legyőzte, hazai pályán 2–1-re.

A párosítás története igen gazdag, az említett 20 La Ligás meccs mellett a másodosztályban 1929 és 2014 között további 34 alkalommal megmérkőztek, s van még két oda-vissza párviadaluk a Copa del Reyben is. 1998-ban a negyeddöntőben a baszk csapat volt a jobb (0–0, 3–1), négy éve a nyolcaddöntőben ismét az Alavés jutott tovább, idegenben szerzett több góljával, ugyanis La Corunában 2–2-re, Vitoriában 1–1-re végződött a csata.
Ugyan elvileg két osztálynyi különbség van a két gárda között, a következő idényben akár azonos bajnokságban is találhatják magukat, mert a Depor alcsoportjában (A/2) második, az Alavés meg csak két ponttal áll a már kieső pozícióban lévő Elche előtt.
A mérkőzés részben a Cornella–Atlético meccsel egy időben zajlik, ezért csúsztatva kerül a Sport1 programjára.

SÜPERLIG, 17. forduló. Sport2 14:00 Trabzonspor Kulübü–Göztepe SK (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport2 17:00  Besiktas JK–Caykur Rizespor (kommentátor: Bartha Zoltán)
COPA DEL REY, 2. forduló. Sport1 18:00 Cornella–Club Atlético de Madrid (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Kemenes Szabolcs);  Sport1 20:15 RC Deportivo La Coruna–Club Deportivo Alavés (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Kemenes Szabolcs)