Focihétfő, sztárigazoló Fenerrel • SportTV

Focihétfő, sztárigazoló Fenerrel

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 18. 12:19    
Olvasási idő: 2 perc

Szokásos bajnokságainkkal indítjuk a hetet, egy 2. Bundesliga-találkozót mutatunk a korábbi BEK- és KEK-győztes, listavezető Hamburggal, valamint egy Süperlig-meccset, amelyen az egy magyar válogatottat már biztosan igazoló és egy világbajnok szerződtetése előtt álló Fenerbahce a nagy vetélytárs beérésének a szándékával lép pályára

Özilt már két éve a csapatukban akarták látni a vérmes Fener-szurkolók. A kép a tavalyelőtti Chelsea-Arsenal Európa-liga-döntőn készült Bakuban (Fotó: Getty Images)

FENERBAHCE–ANKARAGÜCÜ

Megszoktuk már, hogy a török klubcsapatok nagy előszeretettel szerződtetnek vagy ifjú tehetségeket, vagy kipróbált tapasztalt klasszisokat. A SüperLig bajnoki címéért harcban lévő Fenerbahce mindkét kategóriából választott ezen a télen. Már végleges, hogy szerződtette a 8-szoros magyar válogatott Szalai Attilát, aki már át is esett az ilyenkor szokásos tüzetes orvosi vizsgálatokon. A 22 esztendős védő 4 és fél éves szerződést írt alá, a török lapok szerint 2.3 millió euróért. Ugyancsak ott van a Fener célkeresztjében Mesut Özil, aki teljességgel kegyvesztett lett az Arsenalnál, tavaly március 7. óta nem is lépett pályára az ágyúsok színeiben. A 92-szeres német válogatott, világbajnok, a Real Madriddal spanyol bajnok, valamint angol és spanyol kupa- és szuperkupagyőztes 32 éves vasárnap szerződött hivatalosan a Fenerrel, három esztendőre, évi 5 millió eurós fizetésért és mellé még 2.5 milliót kapott aláíráspénzként. Szalaival egyébként a Fener légiósai nemzeti hovatartozásának  száma 12-re emelkedik, a klubnak már van cseh, uruguayi, Kongói DK-beli, német (az Özilhez hasonlóan német-török Okan Turp), brazil, svájci („német-svájci-török”: Kemal Ademi),  szenegáli, holland („holland török”: Ferdi Kadiouglu), tanzániai, argentin és ecuadori játékosa is a hivatalos keretében.
Nagy valószínűséggel még egyik friss igazolás sem lehet ott még a hétfői mérkőzésen a 19., azaz kiesési helyen álló fővárosi Ankaragücü ellen, de a vasárnapi, Sivasspor elleni idegenbelui csatán már egyikük, vagy akár mindkettő Erol Bulut edző döntésétól függően bemutatkozhat a SüperLigben is. Ha a Fener a papírformának megfelelően otthon tartja mindhárom pontot a Sükrü Saracoglu Stadionban, akkor pontszámban beéri a listavezető városi rivális Besiktast – ahho hogy megelőzze, féltucat fóllal kellene nyernie. (Hasonlóra volt példa három fordulóval ezelőtt, éppen a konkurens fekete sasok verték meg hazai pályán a Rizesport 6–0-ra, azt a mérkőzést is közvetítettük a Sport TV-ben.)

HAMBURG–OSNABRÜCK

Sven Kohler (Osnabrück, balra) próbálja meg szabálytalanul szerelni a hamburgiak veteránját, Aaron Huntot a két csapat tavaly júniusi hamburgi bajnokiján (Fotó: Getty  Images)

A HSV a forduló előtt még minimális, egypontos előnnyel vezette a 2. Bundesliga táblázatát.  Vasárnap aztán a Bochum a Nürnberg elleni 3–1-gyel megelőzte, és kétpontos előnyre tett szert. A hamburgiak feladata adva van: ha a Volsparkstadionben legyőzik a  11. helyezett, jelenleg náluk 8 ponttal kevesebbet birtokló Osnabrücköt, visszaveszik a listavezető pozíciót. Ehhez első ízben a 2. Bundesligában le kell győzniük vendégüket, amellyel szemben ebben a ligában csupán két mérkőzést játszottak, az elmúlt idényben,  a hazain ikszelt a HSV, az idegenbelit elbukta 2–1-re.
Persze a két klub közös története sokkal régebben kezdődött. Még a 2. Világháború előtti és alatti német hadibajnokságban, az úgynevezett Gaumeisterschaftban csaptak össze 1939-ben, az A-csoportban ápriisban a hamburgi Rothenbaumon 5:1-re győzött a HSV, Osnabrückben viszont 4:1-re a lilák nyertek. A hamburgiak végeztek végül a hatcsapatos csoport élén, de az elődöntőben ugyancsak 4:1-re vesztettek a bécsi Admira ellen.
A Bundesliga bevezetése előtt, 1947-től 1963-ig folyamatosan egy bajnokságban, az Oberliga Nordban szerepeltek, eddigi 39 tétmeccsükből 32-t ezen időben játszották le. Összességében a Hamburg fölénye jelentős (ld. alant keretes statisztikánkat), ám a DFB-kupában és a 2. Bundesligában kissé az Osnabrück felé billen a mérleg nyelve.
A pilanatnyi formák is hazai sikert ígérnek. December 12. óta, amikor a HSV a darmstadti 2–1-gel véget vetett négymeccses (!), négy egymás utáni győzelem után csak a múlt héten ikszelt Nürnbergben.  Vendége viszont az elmúlt ötből még mérkőzést elbukott – közte a kölni kupatalálkozó 0–1-ével – , s csupán egyetlen egyszer sikerült győznie, igaz, akkor a feljutásra aspiráló Kielt verte meg idegenben 2–1-re. Ez utóbbi figyelmeztető lehet a kék-feketéknek, ám mivel Daniel Thioune edző minden fontos játékosát – köztük a 15 meccsen 16-szor betaláló gólkirályjelölt Simon Teroddét is bevetheti – igen magas esélyszámot adnak a bukik még az ikszre is, nemhogy a vendéggyőzelemre.

Kapcsolódó

HAMBURG–OSNABRÜCK ÖRÖKMÉRLEG

Az összes tétmérkőzésen: 39 mérkőzés–21 Hamburg-győzelem–11 döntetlen–7 Osnabrück-győzelem/ 84–52-as gólkülönbség. Ebből a 2. Bundesligában: 2–0–1–1 /2–3. Hamburgban: 18–13–3–2/ 48–17. Hamburgban a 2. Bundesligában: 1–0–1–0 /1–1.
A legutóbbi mérkőzés: Hamburg–Osnabrück 1–1 (1–0). Gólok: Harnik, ill. Heyer (2. Bundesliga, 2020. 6. 16.). A legutóbbi három hamburgi mérkőzés: 1–1 (2019-20, 2Bl), 3–1 (1962-63, OlN), 2–0 (1961-62, OlN). A legutóbbi Osnabrück-győzelem Hamburgban: 0–2 (Oberliga Nord, 1961. 4. 30.)

SÜPERLIG, 19. forduló. Sport2 17:00 Fenerbahce SK–Ankaragücü (kommentátor: Haraszti Ádám)
2. BUNDESLIGA, 16. forduló. Sport1 20:30 Hamburger SV–VfL Osnabrück (kommentátor: Bartha Zoltán)