Vigyázz, Barca, harmadosztályúhoz kell menni! • SportTV

Vigyázz, Barca, harmadosztályúhoz kell menni!

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 21. 11:44    
Olvasási idő: 6 perc

Csütörtökön négy sorozat öt mérkőzését közvetítjük, négy élő, egy felvett elosztásban. Ezen a napon sem leszünk híján a nagycsapatoknak: fellép a tavalyi BL-elődöntős Leipzig, az egykor egyaránt KEK-győztes és UEFA-kupadöntós Parma és Lazio, a valaha volt legeredményesebb három török klubcsapat közül kettő, no meg slusszpoénként a Barcelona, amelynek van mit tanulnia a két madridi óriás bukásából…

Tavaly a nyolcaddöntőbe jutásért megsuzenvedett a Barca, Griezmann csak a 94. percben juttatta tovább a csapatot,. "természetesen" egy haórmadosztályú csapattal, az Ibizával szemben (Fotó: Getty Images)

BUNDESLIGA

A teljes 18. fordulót lejátszották kedden és szerdán: Három meccset élőben láthattak, a Bayernét szerdán éjjel felvételről, a nagy torlódásban (kézi BL is volt!) nem maradt hely a Lipcse találkozójára, ezt a hiányt kora délután pótoljuk. A hétközi forduló miatt a csütörtök amolyan póthétfővé lép elő, azaz megtartjuk a szokásos német triót: az ezúttal felvett teljes meccs után jön 18. játéknap komplett összefordulója, s végül nem maradhat el az elemző-értékelő Germánia című stúdiós talkshow-nk sem.

SÜPERLIG

Fener-gólöröm a Sivasspor ellen. Lesz-e, lehet-e része ilyesmiben csütörtök délután Szalai Attilának vagy/és Mesut Özilnek? (Fotó: Getty Images)

A török bajnokságban is hétközi fordulót rendeztek, hivatalosan a 20.-at. A záró nap négy mérkőzéséből a két isztambuli tradicionális nagycsapat, a listavezető Besiktas és a második Fenerbahce idegenbeli mérkőzését választottuk.
Időben előbb a fekete sasok lépnek fel 8. helyezett Karagümrük otthonában. Legutóbb öt hete, december közepén kaptak ki a SüperLigben, azóta 7 mérkőzésükből hatot megnyertek, egy döntetlen mellett, vasárnap az egyik isztambuli örökrangadón a bajnoki rekorder Galatasarayt győzték le, két kései góllal. Ellenfele, a szintén sztambuli Karagümrük a milliós metropolisegyik csapata az öt közül (gondolják el, egy idényben húsz „városi rangadót” játszanak egymással…) is hármat megnyert legutóbbi féltucat bajnokijából (többek közt a Galatát is megverve), a szezonban eddig 9-ből 6-szor otthon tartotta mindhárom pontot – nem lesz könnyű préda az éllovasnak!

A Fenerbahce a forduló záró találkozóján Sivasban lép fel, azon a pályán, ahol a magyar válogatott megkezdte kiváló szereplését a Nemzetek Ligájában tavaly. Azon az 1–0-s sikerünkkel végződő találkozón Szalai Attila szerepelt Marco Rossi válogatottjában, s könnyen elképzelhető, hogy ugyanott mutatkozhat be a SüperLigben is. Hogy aztán Mesut Özillel együtt vagy sem, az majd kiderül. Amennyivel híresebb és drágább játékos a német-török sztárfutballista, annyival régebben rúgott labdába tétmeccsen – tavaly március óta ez a megméretés hiányzott a pályájából. A magyar válogatott hátvéd viszont 8 nappal ezelőtt még ciprusi rangadón szerepelt az Apollónban az Omonia ellen, tehát játékban van. Posztján olyan játékosok örökébe léphat, mint Roberto Carlos vagy a jelenlegi klubigazgató, Emre Belözoglu, aki három különböző időszakban is viselte a hosszanti csíkos sárga-fekete mezt.
A házigazda Sivas otthona nem oroszlánbarlang – 9 hazai találkozójából csak 2-t tudott megnyerni, 4 vereség é s 3 remi mellett. Ezzel ezen a résztabellán a kiesők közt volna a helye, ugyanakkor idegenben sokkal „ponterősebb”, ezért áll a valós nagytáblázaton a 13. helyen, négy ponttal megelőzve a már kiesési pozíciót elfoglaló Geclerbirligit. Amúgy Szalai és Özil együttese is nagy nyerősorozatban van: legutóbbi négy bajnoki csatáját egyaránt megnyerte, 11 gólt szerzett, miközben csupán kettőt kapott.
Kérdés tehát, melyik új szerzemény kap előbb, és melyikük majd hosszabb távú bizalmat Erol Buluttól, az edzőnek ifjú, 46 esztendős mestertől.

LAZIO–PARMA

Felipe Caicedo 11 napja betalált az Ennio Tardiniben a Parmának bajnokin. A kupában valószínúleg szívesen ismételne az Olimpicóban (Fotó: Getty Images)

Három párosítás már ismert a Coppa Italia jövő heti negyeddöntőjének négy mérkőzéséből. Szerdán a Napoli a Roma-verő Speziát fpgadja és a San Siróban a két társbérlő játszik Coppa Derbi Madonninát, azaz Inter–Milan városi csúcsrangadóra kerül sor. Csütörtökön a rekord kupagyőztes Juventus látja vendégül a mezőny egyetlen másodosztályú csapatát, a SPAL-t. Az egyetlen még csak félig ismert résztvevőjű csörtére Bergamóban kerül sor, az Atalanta fogadja a nyolcaddöntő utolsó, csütörtöki párosításnak továbbjutóját, azaz a Laziót vagy a Parmát.
A két együttes közül a római házigazda kupamúltja fényesebb. Tízszer volt finalista, ebből hétszer el is hódította a serleget, közte az első (1958) és a legutóbbi (2019) alkalommal is, A vendég pármaiak feleannyit, ötször döntőztek, de az ő győzelem-vereség mutatójuk is pozitív, 3-2.  Az ő döntős szereplésük sormintás jellegű, a páratlan sorszámú csatáikat  győztesen, a páratlanokat vesztesen fejezték be.
De most még csak a nyolcaddöntőnél jár a két együttes, speciel ebben a fázisban is összecsaptak hét kiírással ezelőtt. Akkor is az Olimpicóban játszottak, a hazaiak nyertek 3–1-re Brayan Perea duplájával, a kolumbiai csatár a győztes gólt a 90.percben szerezte. Előtte volt egy negyeddöntőjük is, még a kétmeccses lebonyolítású sorozatban, 2004-ben, akkor is győzött a Lazio otthon 2–0-ra, a visszavágón meg 1–1-gyel őrizte meg előnyét. (Nem mellesleg a római sasok akkor meg sem álltak a kupagyőzelemig, az elődöntőben kettős győzelmmel kiverték az akkor még regnáló BL-győztes Milant, majd az akor még a fináléban is két meccsen, 2–0, 2–2-vel szerezték meg a trófeát a Juventus ellen.)
A Lazio kiemeltként most játszik először a kiírásban, a Parma már kétszer győzött, mindkétszer hazai pályán a Pescara (3–2§) és a Cosenza (2–1) ellen, az öt gólból a francia-elefántcsontparti Yann Karamoh és az argentin Juan Brunetta kettőt-ktettőút szerzett.
A Serie A-ban a Lazio most éppen 7., 31 ponttal, a 13 pontos Parma az utolsó előtti, kiesési helyen áll. Nemrég csaptak össze a bajnokságban, január 10-én a rómaiak idegenben is nyerni tudtak 2–0-ra, a gólokat Luis Alberto (55.) és Felipe Caicedo (67.) szerezte.
A két kispadról vezénylő mester egyaránt játékosként is ismertté tette a nevét, a középpályásként ténykedő Roberto D’Aversa 1995 és 2013 között 15 csapat mezét is viselte – a Parmáét sosem –, míg a Laziót irányító Simone Inzaghi három alkalommal a Coppa Italiát is elnyerte, mindannyiszor jelenlegi csapata színeiben.

CORNELLA–BARCELONA

Leo Messi tavaly februárban foghatta a fejét a Bilbao elleni kupakiesés után. Most lehet, hogy pályára sem léphet, hiszen egy hete. ugyancsak az Athletic ellen a szuperkupa-döntőben kiállították – először a Barca színeiben tétmeccsen! (Fotó: Getty Images)

Aligha szorul össze a Barca szakmai vezetősége tagjainak a szíve a Copa del Rey legutóbbi két fordulója eredményeinek átfutásakor, de aligha tévesztik sem elől a szikár statisztikai tényeket. A negyedik kör utolsó két mérkőzésnek lejátszása előtt a lehetséges 18 LaLiga-csapatból már csak 9 van versenyben. A első fordulót – ekkor csatlakoztak be az élvonalbeli együttesek – még valamennyi túlélte. A másodikban a Celtát, a Getafét, az Atlético Madridot és a Huescát egyaránt harmadosztályú, azaz a Segunda B-ben játszó együttes búcsúztatta. A harmadik körben, a 16 közé jutásért lejátszott találkozókon az Alavést, a Cádizt, az Elchét másodosztályú csapat verte ki, az Eibar és a Real Nadrid útját is Segunda B-s együttes, a Navalcarnero és az Alcoyano adta ki. Azaz az élvonal összesen húsz csapatának leagább a negyede harmadosztályú akadályban bukott fel és az utolsó nap két párosításában is a friss szuperkupagyőztes, a Copa del Rey öröktáblázatán második Athletióc Bilbaónak és a kuparekorder Barcelonának is harmadvonalbeli ellenfélhez kell utaznia. Méghozzá olyanhoz, amely már búcsúztatott La Liga-csapatot! A Bilbaót fogadó Ibiza az előző körben a Celtát gázolta el (5–2), a Barca ellenfele, a Cornella pedig a 3. Fordulóban éppen a LaLiga jelenlegi listavezetőjét, az Atléticót búcsúztatta 1–0-s sikerével.
Ezek azok a tények, amelyek a szokásos üres szólamnál  többé varázsolják, ha Koeman mester azzal bocsátja pályára tanítványait, hogy „vegyétek komolyan az ellenfelet, fiúk”.
Igaz a Barcának alig kell pár kilométert utaznia, hiszen csak a metroplos egyik külvárosába, a város folyójának, a Llobregatnak a bal partján elterülő Cornella de Llobregatba kell elbuszoznia, ahol legnagyobb városi riválisa, a most éppen másodosztályú Espanyol és az UE Cornella együttesen használja az új, 2009-ben átadott Cornella-El Pratot, amely a két kerület, Cornella de Llobregat és El Prat de Llobregat határán építtetett bő egy évtizeddel ezelőtt.

Az UE Cornellát egyébként 1951-ben hozták létre, az 1954–66-ös idényben az ötödosztályban rajtolt először, 199-ben kerüélt fel először a negyedik vonalban és 2014 óta folyamatosan szerepel a Segunda B-ben. Legjobb helyezése eddig három 4. hely, a két befejezett és a legutóbb a Covid-19 miatt félbeszakadó legutóbbi három idényben egyaránt a dobogó utáni legjobb helyen végzett, illetve fejezte be a szezont. A Copa del Reyben már ebben a kiírásban beáll0totta eddigi rekordját, a nyolcaddöntőbe jutásért zajló negyedik fordulóba először 2014–15-ben sikerült eljutnia, akkor éppen a Real Madridtól esett ki, 4–1-es hazai verséggel. Azaz elmondhatja magáról, hogy a spanyol futball három legnagyobb gigászával hat éven belül egyaránt megmérkőzhetett. Az „óriásölő” csatában a két madridi után 1–1-re „áll”, csütörtökön este a nagy szomszéd Barcelona elleni ütközet billenti el a mérleg nyelvét valamerre.
A klub egyébkén a regionális jellegú, a korábban katalán bajnokság örökébe lépő Copa Catalunyát (Katalán Kupa)  2017–18-.as kiírásban megnyerte, de akkor a két élvonalbeli klub, a Barca és az Espanyol első csapata nem vett részt, csak a harmadosztályú B-csapatot játszhattak. Annak a döntőjében a szintén 3. osztályú Hortát 3–2-re verték meg. A fináléban szereplő győztes csapatból a kapus Román Juan maradt meg hírmondónak a mostani nagy kupamenetelésre, amelynek során a Marinót és az Atlético Madridot egyformán 1–0-ra verték meg, a gólt az előbbi ellen Álex Pla, a LaLiga éllovasa ellen pedig Adrián Jiménez szerezte. A fiatal, 43 éves vezetőedzőnek, Guillermo Fermández Romónak egyébként az Olimpic Xátiva (2015-16) és az SD Ejea (2018-19) után a Cornella a harmadik klubja.
A Barca eddig vegyes szezont fut, a bajnokságban ugyan harmadik, de a Real mögött azonos meccsszámmal három, az Atletico mögött viszont már 7, a vesztett pontokat számítva pedig 13 egységnyi a hátránya az idényfelezés előtt egy körrel – ez csak akkor behozható, ha Simeone együttese tartós mélyrepülésbe kezd tavasszal. Ugyanakkor a BL-ben Messiék magabiztosan nyerték mag a Fradi csoportját, a nyolcaddöntőben óriási ellenféllel, az előző döntőben vesztes PSG-vel kell megküzdeniük. Egy trófeát már elpackáztak az idényben, a múlt heti szuperkupadöntőben hiába vezettek a 90 percből összesen egy negyedórányit, a Bilbao az utolsó pillanatokban kiegyenlített, majd a győztes gólt is megszerezte. Így aztán a Copa del Reyben – amelyet a klub rekordként 30 alkalommal már elhódított – illene mindent megtennie a végső sikerért. Különös tekintettel arra, hogy a lehetséges legnagyobb riválisok közül a két madridi gigász már kiesett és a Bilbaónak is harmadosztályú csapattal kell megküzdenie a Barca meccse előtt két órával – s mint tudjuk, ebben az idényben ez ómen a LaLiga-klubok jelentős részének…

BUNDESLIGA, 17. forduló. Sport1 15:45  RasenBallclub Leipzig–1. FC Union Berlin (felv., kommentátor: Fülöp László); Sport1 17:45 a forduló összefoglalója (kommentátor: Haraszti Ádám és Fülöp László); Sport1 18:45 Germánia németfutball-talkshow (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Mészáros Ábel)
SÜPERLIG, 20. forduló. Sport12 14:00  Fatih Karagümrük SK–Besiktas JK (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport2 17:00  Sivasspor Kulübü–Fenerbahce SK (kommentátor: Fülöp László)
COPA DEL REY, a nyolcaddöntőbe jutásért. Sport1 20:45  UE Cornella–FC Barcelona (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor)
COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport2  21:15 SS Lazio–FC Parma 1923 (kommentátor: Fülöp László)