Lipcse-feladat: közelíteni a Bayernhez • SportTV

Lipcse-feladat: közelíteni a Bayernhez

Sport TV avatar Sport TV 2021. 03. 19. 13:39    
Olvasási idő: 2 perc

Ritka eset, hogy a bajnoki címért harcoló csapat kerüljön a péntek esti fordulókezdő mérkőzésre. Most ilyen alkalom jött el: a rekordbajnok-címvédő Bayern első számú riválisa, az RB Leipzig a kiesés elleni hatalmas harcban tusakodó Bielefeld otthonába látogat.

Willi Orbán végigjátszotta a két csapat eddigi egyetlen Bundesliga-meccsét, amelyet csapata otthon 2–1-re nyert meg novemberben (Fotó: Getty Images)

A BL-kiesés óta Julian Nagelsmann edző együttesének már csak a hazai frontokra kell összpontosítania. Ám nemcsak presztízsben és lebonyolítási rendszerben különbözik egymástól a Bundesliga és a DFB-kupa, hanem a jelen kiírásban a lipcseiek ellenfeleiben is. Korábban ugyanis kiesett a kupából a Bayern, amely nemcsak a bajnoki címek, hanem a kupagyőzelmek számában is csúcstartó. A Bundesligában azonban ott van ellenfélnek, mi több 4 ponttal meg is előzi jelenleg a Lipcsét. A mai feladat tehát újra megközelíteni a bajorokat, aztán szurkolni az esetleges botlásukért.
A lecke első része sem ígérkezik könnyűnek. Az Arminia ugyanis tagja annak a négyes csoportnak, amelyből kettő „csont nélkül” bennmarad, egy osztályozót játszik, egy pedig bizonyosan kiesik a másodvonalba. Négyük közt egyetlenegy pont a különbség, a Kölnnek most éppen 22 pontja (és -21-es gólkülönbsége) van, a Bielefeldnek ugyancsak 22 (-4 gyel), a Herthának 21 (-17) és a Mainznak is ugyanannyi (-20-szal). Szóval két magyar érdekeltségű együttes (Dárdai Pál és fia, Márton a fővárosiak, Szalai Ádám az 1FSV05 sikereiért harcol) is tagja a kvartettnek.
A frissen kinevezett edző, Frank Kramer a múlt héten a Leverkusen elleni meglepetés-sikerrel (2–1) első győzelmét szerezte az Arminia élén. Nincs is különösebb oka rá, hogy változtasson diadalmas 11-én. Ha mégis cserél, annak oka csak Laursen végleges felépülése lehet, ha a dán válogatott védő kellően fitt lesz, felválthatja a balhátvéd posztján Lucoquit.
A Lipcse 8 meccses Bundesliga-győzelmi sorozatának (amely közé azért beékelődött egy kettős vereség a BL-ben Budapesten a Liverpooltól) a múlt heti Frankfurt elleni 1–1 vetett véget, azzal nőtt a Bayernnel szembeni kétpontos hátrány 4-re. Hasonló botlást aligha engedhet meg magának a Nagelsmann-gárda, mert az már nehezen behozható hátrányt okozhatna a mindig oly magabiztos bajorokkal szemben. Noha a mester az utóbbi időben otthon és idegenben is háromvédős rendszert alkalmazott, meglehet, Bielefeldben átáll a négyhátvédes felállásra. Az esetben Konaté ebben a naptári évben először bekerülhetne a kezdőbe, Kampl szűrő lenne a „duplahatos” (Sabitzer,  Haidara) mögött, a támadórészleget pedig Dani Olmo, Nkunku és csúcsékként Poulsen képezné. Az edző választási bőségét a támadójátékhoz növeli, hogy Forsberg és Kluivert is bevethető. Az „archimédeszi” fix pont persze Gulácsi Péter, a magyar válogatott kapusának helye megingathatatlan. De egy kapus „normál esetben” csak egy pontot „hozhat” – a másik kettőt a többieknek kell megnyerniük!

BUNDESLIGA, 26. forduló. Sport1 20:15 DSC Arminia Bielefeld–RasenBallsport Leipzig  (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter)