„Magyaros” vasárnap a Bundesligában • SportTV

„Magyaros” vasárnap a Bundesligában

Sport TV avatar Sport TV 2021. 03. 21. 13:26    
Olvasási idő: 4 perc

Négy találkozót is mutatunk vasárnap két európai első osztályú bajnokságból. Reményeink szerint mind a négynek lesz magyar szereplője. Mi több, magyar válogatottja is többnek. A potenciális fellépők: Szalai Ádám, Dárdai Pál és Márton, Sallai Roland és Szalai Attila. Nézzük az ő meccseik mini-előzeteseit!

Szalai Ádám gólt ünnepel a Hoffenheimben a Mainz ellen. Vasárnap délután fordítva szeretné (Fotó: Getty Images)

HOFFENHEIM–MAINZ

A párosítás Szalai Ádámnak biztosan különleges lesz. A Stuttgartban kezdő, de az első csapatig el nem jutó válogatott centerünk ugyan megfordult a Bundesligában a Schalkében és a Hannoverben is, de a legtöbb időt a Hoffenheimben (két részletben 4 és fél év) és a Mainzban (szintén két etapban immár a hatodik esztendő) töltötte. Személyes mérlege a két együttes csatáin: 4 Hoffenheim-győzelem, 2 döntetlen, 2 Mainz-siker, 5 gól, de mindegyiket a TSG 1899 színeiben érte el mostani csapata ellen.
A kicker.de szerint most is a kezdőcsapat tagja lehet, a svéd válogatott Quaisonnal alkotva ékpárt. Amióta a csatár honfitársa, Bo Svensson vette át a csapat irányításár 4–3–4 az eredménymérleg, a 16 szerzett ponttal a csapat a kilátástalannak látszó helyzetből felverekedte magát odáig, hogy akár biztosan, akár osztályozó útján, de meghosszabbíthassa élvonalbeli tagságát. A svéd mesternek egyébként a nemrégiben megsérülő Latza és Onisiwo pótlása jelent gondot, Szalai éktársa viszont kisebb sérülés miatt most térhet vissza a kezdő tizenegybe. A biztos középmezőnybeli hazaiak trénere, Sebastian Hoeness több helyen is változtathat csapatán a Stuttgart elleni múlt heti 0–2-t követően. Voht valószínűleg visszatér és Grillitsch is elfoglalja helyét a középpályássorban, ahol nem biztos Baumgartner szereplése combizomhúzódása miatt. John ismét játszhat a sor bal oldalán. Ha az edző mégis 4–4-2-ben küldi fel csaopatát, a „tízes” (irányító) Grillitsch mellett Sessegnon játékka valószínű.

HERTHA–LEVERKUSEN

Dárdai Marci elsőp 0zben szerepelhat a Bayer Leverkusen ellen bajnokin (Fotó: Getty Images)

A meccs „magyar vonulatát” Dárdai Pál edző és középső fia, Márton képezi. Utóbbi 19 esztendősen még csak 6 Bundesliga-bajnokin van túl, de élvezi edző papája bizalmát – nagy felelősség valakinek a saját fiát betenni a csapatba… – , most éppen a háromhátvédes védelem bal oldalára kap „beosztást”. Az edző, a sikeres magyar exkapitány két berlini tréneri időszakában 8 meccsen vezényelte együttesét a Bayer ellen 3 győzelem-5 vereség mérleggel. Most nagy szükség lenne a negyedik győzelemre a kiesés ellen folytatott ádáz küzdelemben. Segítség lehet, hogy egyik legkreatívabb játékosa, Mateus Cunha visszatérhet combsérülését követően, s így talán jobban lehet veszélyes akciókat indítani a  Piatek, Córdoba ékpár valamelyikének indításával. Ez esetben Guenduzi vagy Ascacibar kezd a cserék között. A támadó egység összeállításához Lukebakio, Dilrosun, Radonjics és Leckie is Dárdai mester rendelkezésére áll, viszont nem számíthat nemrég igazolt világbajnok védekező középpályására, Sami Khedirára, vádlisérülése miatt.
A másik oldalon a csapat „magasabb célokért” harcol, jelenleg az Európa Konferencia-ligát érő 6. helyet foglalja el, de felfelé tekinget. Ha netán két gólnál nagyobb sikert arat, visszafoglalja a már El-t érő ötödik helyet a szombaton pontokat vesztő Dortmundtól. Peter Bosznak tengernyi sérültje és betege van, egy játékos híján kiállíthatna egy teljes csapatot is a hiányzókból. A legutóbb Diaby kapta el a koronavírust, ő természetesen karanténban van. Bailey visszatérhet a kezdőbe, s Alário is az induló tizenegy tagja lehet a formán kívül játszó Schick helyett. Egyik Bender fivér sem játszhat, a jobbhátvéd posztján Dragovic kerülhet az együttesbe, Frimpongot kiszorítva.

FREIBURG–AUGSBURG

Sallai Roland akcióban azon a bizonyos 2018-as 1–4-es meccsen.Most személyesen ios „egyenlítene’ a Scharzwalkd Stadionban (Fotó: Getty Images)

A fekete-erdeiek magyarja, Sallai Roland ugyancsak élvezi edzője, Christian Streich bizalnmát, a támadó középpályás kettős tagja lehet Vincenzo Grifóval párban.  A már félszázadik Bundesliga-meccsén túl járó válogatott támadónk eddig egyszer játszott az Augsburg ellen, arról azonban nincsenek túl jó emlékei: csapata 2018 szeptemberében 4–1-re kikapott a Duna-menti városban, többek közt az izlandi Finnbogason mesterhármasával, Roland végig játszotta a meccset. Hazai pályán azonban imponáló a freiburgiak mérlege a vasárnapi rivális ellen, tétmeccsen 15-ből 12-szer sikerült nyerniük, 1-1 döntetlen és vereség mellett.
Christian Streich mester erősen gondolkodik, hogy a mainzi 0–1 után visszatérjen a korábban jól beváló 3-4-3-as felállási rendhez. A támadó részlegben szereplésre nagy a konkurenciaharc, Dzseong, Höler, Sallai, Grifo és Demirovic a legesélyesebb rá, hogy bármelyik  formáció mellett dönt a tréner, a kezdőcsapatban kapjanak helyet.
Heiko Herrlich lehet, hogy a Gladbachban győztes második félidős csapatot küldi egy az egyben a pályára. Azaz Richter lehet a „tízes”, Vargas – az őszi meccs augsburgi gólszerzője – a bal oldali támadó középpályás. Ha Pedersen felépül kisebb közelítőizom-sáérüléséból, ismét elfoglalhatja helyét balhátvédben, az eddig kényszermegoldásként oda áttett Gumny helyett.

BESIKTAS–FENERBAHCE

Szalai Attila fejpárbajban Mustafa Mohammad ellen a Galata elleni derbin. Most a Besiktas ellen bizonyíthaótja kiváló formáját (Fotóó: Getty Images)

Ebben az idényben a három klasszikus isztambuli nagycsapat egymás elleni csatái ismét szuperrangadónak számítanak, hiszen az idény eleje óta hármasban vezetik a SüperLig bajnoki táblázatát. Most egy kicsit elmpzdulhatbak az erővonalak, ha az „örök harmadik” Besiktas a Vodafone Parkban legyőzi az „örök második” Fenerbahcét. Mer niközben a rekordbajnok Galagatsaray és a vendégként most fellépő Fener hullatgatta a pontokat az elmúlt időszakban, a fekete sasok február óta mind a hat bajnokijukat megnyerték, ezzel 28 találkozó után 63 ponttal vezetnek a 30 meccsből 61 pontos Galata, és a 29 találkozón 58-at begyűjtő Feer előtt. Ősszel remek, gólgazdag rangadót vívtak a felek, amelyen a 4. percben Aboubakar révén megszerzett vezetést egyetlen pillanatig sem adta már ki a kezéből a BJK, hol egy, hol két góllal vezetett, de egyenlíteni nem engedte a kék-sárgákat. Azon a meccsen még nem játszhatott Szalai Attila, aki novemberben még Cipruson futballozott.  Most azonban a hírek szerint egészséges, s ha az marad, lejátszhatja sorrendben 11. bajnokiját is csapatában. Az eddigi 10 találkozón egy gólt szerzett és mindössze egy sárga lapot kapott, most szerepelhet élete második „klasszikus” isztambuli derbijén. (Az elsőn otthon kikapott együttesétől a Galatától 1–0-ra, február 6-án.) Mert Basaksehir ide, Kasimpasa és Karagümrük oda, „igazi” isztambuli rangadónak csak a Galata, Fener, Besiktas trió egymás elleni csatái számítanak.

BUNDESLIGA, 26. forduló. Sport1  13:15  TSG 1899 Hoffenheim–1. FSV Mainz 05 (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 15:30  Hertha BSC–RSV Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 18:15  FC Schalke 04–Borussia VL 1900 Mönchengladbach (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)
SÜPERLIG, 31. forduló. Sport2  17:00  Besiktas JK–Fenerbahce SK (kommentátor: Haraszti Ádám)