Storck: a playoff is kisebb csoda • SportTV

Storck: a playoff is kisebb csoda

2015. 11. 12. 09:01    
Olvasási idő: 3 perc

A Kicker című német sportmagazin csütörtöki száma terjedelmes interjút közölt Bernd Storck-kal, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával. A pótselejtező esélyei mellett Szalai, Stieber és Kleinheisler behívása, az új szakmai stáb és a tréner jövője is szóba került. Az alábbiakban a teljes interjút közöljük.

Ma Norvégiában kell fellépnie Magyarországgal. Még mindig 50-50 százalékosnak látja a továbbjutási esélyeket, Storck úr?
Természetesen. Jóllehet a norvégok a favoritok, ha megnézzük, hol szerepelnek a játékosaik. De ugyanannyi esélyünk van. A selejtezőben jó eredményeket értünk el, biztosan álltunk a lábunkon. Nekik is meg kellene verniük bennünket. Fejlődni akarunk, irányítani, nem csupán reagálni. Birtokolni szeretnénk a labdát, nem pedig a „rúgd és fuss!“ módszert alkalmazni. Jó úton járunk.
Nem zavarja, hogy Magyarország évtizedek, pontosabban szólva 1981 óta nem tudott nyerni Norvégia ellen?
Nem, egyáltalán nem. Nem gondolok rá, nem is érdekel. Csak a jelenre gondolunk, nem a múltra. A mostani generáció számára a playoff történelmi eredmény.
A mostani felkészülés során van először ön mellett Andy Möller, illetve Holger Gehrke kapusedző. Mit remél tőlük?
Professzinalizálni akartuk a munkát. Ezért fontosak mindketten. Inspirációt és új ötleteket hoznak. Andy az eredményeinek köszönhetően motiválhatja a játékosokat, segíthet nekik. Holger a nagy tapasztalatával új lendületet adhat a kapusoknak. Ebben a fázisban ez nagyon fontos.
Oslóban le kell mondania a sárga lapok miatt eltiltott Juhász Rolandról, a védelem főnökéről. Lehet egyáltalán pótolni a rutinos játékost?
Igen, ez már korábban megmutatkozott, midőn Románia ellen sérülés miatt kivált. Akkor a Wisla Kraków-t erősítő Guzmics személyében fiatal játékos jött be, aki megállta a helyét. Nagyon erős a fejjátéka – erre szükségünk less a norvégok ellen. Így nyugodtan veszem tudomásul Juhász hiányát.
Két Bundesliga-profi, Szalai Ádám és Stieber Zoltán személyében két olyan játékost is meghívott, aki alig jut szóhoz klubjában. Ez azt is mutatja, milyen kevés lehetősége van a válogatásnál?
Ezt nem így látom. Magyarországon is vannak tehetséges játékosok. Ádámot láttam a Hamburg ellen futballozni, nagyon tetszett. Sokat dolgozik a letámadásnál, ami a csapat szempontjából nagyon fontos. Különösen Norvégiában lesz rá szükségem, mert tudja, hogyan segíthet a csapatnak. Stieber Zoltán pedig a jelenlétével jót tesz a csapatnak, pozitzív beállítottságú. Könnyedségével, gyorsaságával nagyon fontos a számunkra. Biztosan segít nekünk.
Hogyan érzi, Böde Dánielt tulajdonképpen kötelező volt meghívnia, mert a Feröer elleni két góljával tulajdonképpen megmentette a playoffbeli szereplést?
Nem, nem érzem, hogy kényszer lett volna. Böde egyértelműen egy tizenhatoson belüli játékos, aki a playoffban mindenképpen a hasznunkra válik. Megpróbálom a maximumot tenni a csapatért. Böde a tizenhatosra termett, de nem hiszem, hogy Oslóban olyan sokat lennénk a tizenhatoson belül. Harcmodora a hazai mérkőzésen jobban érvényesülhet.
Mit kíván a 39 éves Király Gábornak a századik válogatott mérkőzésére Oslóban?
Kapott gól nélküli meccset. Ez nagyon fontos egy kapusnak. Király Gábor nagyszerű személyiség, játékban van, tapasztalt. Számára kihívás, hogy Franciaországba vezesse a csapatot.
Magyarországon meglepve fohadták, hogy olyan fiatalokat is behívott a playoffra, mint Kleinheisler László. Ő még a Videotonban sem állandó tag. Mi késztette erre a lépésre?
Jó kérdés. Az elmúlt héten sok olyan játékost meghívtam, aki nem jut szóhoz a klubjában. Kleinheisler ragyogó játékos, Andy Möllernek is ez róla a véleménye. Más oka van, hogy nem játszik a Videotonban, a szerződésével függ össze. Az U21-ben ragyogó volt. Csúcsszínvonalon van, gyors, kétlábas és agresszív.
Magyar szövetségi kapitányként tulajdonképpen nehéz helyzetben van, mert legutóbb, ahogyan előtte mindig, az elődjét, Dárdai Pált ünnepelték.
Csak hogy tisztázzuk: Pál és én barátok vagyunk, ő javasolt sportigazgatónak. Utána közösen találtuk meg a megoldást, ki folytathatja az ő eredményes munkáját. Pál a nyáron már nem folytathatta. Tudtam, hogy átkozottul nehéz lesz a srácokat eljuttatni a playoffig. Mindent a magyar labdarúgás érdekében teszek, nem a sajátoméban. Az a megbízásom, hogy profibbá tegyem a labdarúgást. A válogatottnál még csak állandó edzők sem voltak. De az is világos, hogy Pál a múltja alapján nagyon megbecsült ember. Egyetlen magyar csapat sem szerepel már a nemzetközi porondon, emiatt mér az is kisebb csoda, hogy eljutottunk a playoffig.
Nem fél attól, hogy ha rossz eredménnyel zárul a rájátszás, mindkét állását elveszíti, és az edzői munkája mellett a sportigazgatóinak is búcsút inthet?
Nem pazarolok időt ilyen gondolatokra. Sajnálatosnak találnám, ha a most elindított folyamatot leállítanák. Nyitnunk kell, és Magyarországot vissza kell vezetnünk a nagy nemzetek közé. Függetlenül az én személyemtől.

(Forrás: Kicker)

A Norvégia-Magyarország mérkőzést éjféltől sugározzuk a Sport2-n.