Csúcsdöntögető Copa América • SportTV

Csúcsdöntögető Copa América

2016. 06. 24. 18:10    
Olvasási idő: 2 perc

Még két találkozó, a bronzmérkőzés és a döntő még hátravan, de már biztos, hogy a centenáriumi Copa América mind a helyszíni, mind a televíziós nézettség tekintetében megdönti a sorozat eddigi csúcsait.

Több mint 81 000 helyszíni nézőre számítanak a szervezők az East Ruherford-i MetLife Stadionbana magyar idő szerint hétfő hajnal 2-kor kezdődő döntőben (Sport1 1:45), amelyen a világranglista 1. és 5. helyezettje, Argentína és Chile csap össze. Ezt a számot és a bronzmeccs (Egyesült Államok–Kolumbia, vasárnap, Sport1, 2:00) glendale-i szurkolószámát is bekalkuláva a mérkőzésenkéti nézettség átlaga 46 000 fő fölött lesz, amely a legmagasabb az európai labdarúgás (soccer) többmeccses tornát számlálva az USA-ban. (Az első az 1994-es vb, amelyen 20 mérkőzéssel többet rendeztek.) Ez természetesen a legmagasabb átlagnézőszám a Copa éppen százéves históriájában is, de nem csupán az idei Copa egyetlen rekordja. A csúcsokat döntögeti a televíziós nézettség is, a FOX Sportson és a spanyol nyelvű Univision Deportes csatornán több mint 100 millió nézője volt (lesz) a tornának.

(Nem mellesleg az USA–Argentína elődöntő megdöntötte a az USA-beli soccermeccsek örök nézettségi csúcsát is…)

A szervezők szerint ebben nagy szerepe van a kibővített mezőnynek, hiszen a hagyományos tíz dél-amerikai résztvevő mellé 6 ország az észak- és közép-amerikai szövetség (Concacaf) tagjai közül meghívottként, illetve selejtező meccsekkel a mezőnybe került. A 16 együttesből nyolc ott volt egyébként a két évvel ezelőtti, braziliai világbajnokság nyolcaddöntőjének mezőnyében is. Szintén nézővonzó tény a viszonylag jó gólátlag (a két zárómeccs előtt kerek 3 egész, a 30 eddigi találkozón összesen 90 gól), amely annak ellenére jött össze, hogy a csoportkör első felében meglehetősen gyéren születgettek a találatok. S persze nem mellékes az a tény sem, hogy több sérülés és távol maradás ellenére olyan frontemberek is szerepeltek a tornán, mint az ötszörös aranylabdás Leonel Messi (képünkön) vagy éppen a Premier Legue egyik sztárja, Alexis Sánchez.

„Boldogok vagyunk, hogy a dél-amerikai futballtorna csodálatos centenáriumát ilyen remek tornával ünnepelhettük, amely sajátos formában egyesítette az összes amerikait, rádásul egy szórakoztató és versenyképes sporteseménynek is bizonyult” – méltatta a tornát Alejandro Domínguez, a dél-amerikai futballszövetség (Conmebol) elnöke. „Örömünkre szolgált, hogy rekordszámú néző élvezhette a csúcsszintű dél-amerikai labdarúgást, megosztva a hagyományokat szurkolhatott nemzeti együttesének. Köszönetet mondunk a Concacafnak és a helyi szervezőbizottság munkatársainak a kiváló szervezésért. A jövőbe tekintve ígérhetjük, hogy a Conmebol mindig is sokat akar tenni a játék teljes kontinens szintű fejlesztéséért” – fejezte be sportvezető. (Persze, ettől még nem igazán foglalkoznak azzal a tervezettel, hogy ezentúl a tornát mindig az USA-ban rendezzék, megőrizve az összamerikai jelleget. A következő torna a tervek szerint 2019-ben, Brazíliában lesz…)

(Sport TV)

Az USA–Kolumbia bronzmérkőzést vasárnap 2:00-től, az Argentína–Chile döntőt hétfőn hajnal 1:45-től közvetítjük a Sport1 HD-n.