14 év után tér vissza a Raiders • SportTV

14 év után tér vissza a Raiders

2017. 01. 06. 14:33    
Olvasási idő: 2 perc

Szombaton, a Wild Card hétvégével kezdetét veszi az NFL rájátszása. Ugyan az alapszakasz négy legjobbja még nem lép pályára, így is komoly meccsekre számíthatunk. Kezdjük az első nap programjával.

A 2016-os idény első playoffmeccsén tér vissza 2002-es szereplése után első alkalommal az Oakland a rájátszásba. A Raiders Houstonban lép majd pályára. Annak ellenére idegenben, hogy lényegesen jobb mutatóval (12-4, míg a Houston 9-7) zárta az alapszakaszt. Az Oaklandet megelőzte a Chiefs, a Texans viszont megnyerte csoportját. Sérüléseknek köszönhetően azonban a meccs sokkal szorosabb lesz annál, mint amit a mutatók jeleznek.
Hiába játszott jobban az Raiders egész szezonban, hiába győzte le a Houstont 27-20-ra a 11. héten, az irányító Derek Carr sérülése kicsit felborította a rendet, az pedig méginkább, hogy a csereirányító Matt McGloin is kidőlt a sorból. Az Oaklandet így a nulla tapasztalattal rendelkező Connor Cook vezeti majd csatába.
Az irányítók párharca helyett ezért inkább két védőre hívjuk fel a figyelmet. Az Oaklandben Khalil Mack volt a szezon egyetlen olyan játékosa, aki 10 feletti sackkel (11) zárt, és emellé még egy interception utáni, visszahordott touchdownt is képes volt bemutatni. A másik oldalon a Jadaveon Clowneyt érdemes kiemelni, aki először maradt egészséges egész szezonban, ezt rögtön karriercsúcsot jelentő 6 sackkel és 16 negatív yardot jelentő szereléssel „hálálta meg”.
A meccs különösen fontos lehet a Houston edzőjének, Bill O’Briennek, akinek akár az állásába is került, ha nem tudja kiköszörülni a csorbát a tavaly ugyanebben a szakaszban, a Kansas ellen elszenvedett 30-0-s vereség miatt.
A mérkőzést Faragó Richard és Herczeg Ádám kommentálja.

A Seattle egyike az olyan csapatoknak, melynek tényleg óriási előnyt jelent a hazai pálya. Mindenhonnan messze van, sokat kell utazni, a szurkolók óriási hangzavart képesek előidézni, ami rendszeresen hibázásra készteti a támadófalat. A Seahawks utolsó kilenc hazai playoffmeccsének mindegyikét megnyerte.
A Detroittal legutóbb 2015-ben találkozott hazai pályán a Seattle, 13-10-re nyerni tudott, de két perccel a vége előtt egy nagy bírói bakinak köszönhette sikerét. A Lions mellett szólhat, hogy az irányító Matthew Stafford eddigi mindkét rájátszásbeli szereplése alkalmával 300 passzolt yard felett zárt, a Seahawks védelme pedig a sérült Earl Thomas nélkül lesz kénytelen pályára lépni. Szintén hiányozhat majd egy jó futó, hiszen a Seattle-ben nem sikerült pótolni Marshawn Lynchet. A Seahawks az alapszakaszban 10 meccsen nem volt képes öszehozni 100 yardot.
A Lions mellett a történelmet sem lehet felhozni. Miközben a Seahawks sorozatban ötödik alkalommal jut a playoffba, ezek közül kétszer Super Bowlt is játszott, egyszer nyerni is tudott, a Lions 1991 óta vár egy győzelemre a rájátszásban. Ennél is rosszabbul hangzik, ha megnézzük mikor nyert utoljára playoffmeccset idegenben a Detroit. 1957-ben. Ha említettük a Seahawks futójátékának hinyosságait, akkor jegyezzük meg: ilyen a Detroitban szinte nem is létezik. Meccsenkénti 81.9 yardos átlaggal a 30. helyen zártak az alapszakaszban. A védekezésben a passzjáték ellen erősek, ezzel ellensúlyozva, hogy ritkán tudnak komoly nyomást kifejteni az ellenfelek irányítóira, sackekben is a 30. helyen végeztek.
A meccsre Faragó Richard mellett Udvardi Gyula közvetíti.

(Sport TV)