Meskó a fej védelméért dolgozik • SportTV

Meskó a fej védelméért dolgozik

2017. 01. 11. 11:52    
Olvasási idő: 2 perc

Újra hírt adott magáról Meskó Zoltán. A magyar származású punter, aki éveket töltött el a New England csapatánál egy Impact Labs nevű startuppal lépett elő. Meskó és társa, a Harvard Business Schoolra járó Bejmain Rizzo egy olyan sisak kialakításán dolgozik, amely jelentősen csökkentené a viselője fejére ható erőt a kontakt sportokban.

A végső termék EXO-1 névre hallgat, és patentrendszerrel csatlakoztatható a sisakra. Első számú célja, hogy elnyelje a becsapódás erejét, ezzel nagy védelmet nyújtson a játékosoknak. „Az agyrázkódás lehet a »hívószó«, de a fej védelme nem merülhet ki ebben” – magyarázta Rizzo. „Elsősorban a fejre irányuló erőket szeretnénk tompítani. Rizzo és Meskó a Michigan Egyetemen ismerkedtek meg, majd Pittsburghben találkoztak újra. Meskó épp a Steleersnél játszott, Rizzo pedig a Shellnek dolgozott. Ekkor született meg a projekt alapgondolata: „mi lenne, ha tennénk valamit a sisakra, hogy megelőzzük a fejsérüléseket?”

„Zoltán gyakran viccel azzal, hogy a puntereknek sok bolond ötlet születhet a fejükben, hiszen rengeteg idejük van gondolkodni. Így születhetett meg benne a project alapjának számító mondat” – mesélt Rizzo az indulásról. „Amit kitaláltunk, nagyon egyszerű szerkezet. Az alapjául szolgáló lemezrúgó teljesen hasonló elven működik, mint az autók lengéscsillapítója. Az egész rendszer egyszerű és előremutató.”

Az Impact Labs tervei szerint egy olyan szerkezettel áll majd elő, amely képes lesz csökkenteni a becsapódás erejét, illetve oldalirányú nyomás esetén jelentősen csökkenteni a rotációs erőt, védelmet nyújtva ezzel a nyakcsigolyáknak. A tervezési fázisban természetesen több edzőt, játékost is bevonnak, hiszen a szerkezetnek illeszkednie kell a különféle sisakok kialakításához, kényelmesnek és nem utolsósorban mutatósnak is kell lennie.

A folyamat hamarosan új fázisához érkezik, hiszen Meskóék túl vannak a számítógépes modellezésen, szimulációs gyakorlatokon, a hamarosan elkészülő prototípusnak pedig már a valóságban kell megfelelnie az elvárásoknak. Először természetesen csak próbababákon, majd sikeres tesztek esetén jöhetnek a hús-vér játékosok. A tervek szerint erre jövő ősszel kerülhet majd sor. „Nem akarunk kapkodni, nem akarunk piacra lépni egy félkész termékkel” – magyarázta a miértet Rizzo. „Egy igazán jó termékkel akarunk előállni. Elsőként a középiskolákat céloznánk meg, a játékosok először ott szembesülnek azzal a nyomással, hogy mit jelent bekerülni egy jól szervezett, komoly csapatra.” Siker esetén a cég természetesen gondol más sportágakra is, ahol sisakot használnak, de az elsődleges cél jelenleg a futballisták védelme.”

(Sport TV)