A történelem Patriots-kiütést ígér • SportTV

A történelem Patriots-kiütést ígér

2017. 01. 14. 11:17    
Olvasási idő: 2 perc

Szombat este Atlantában indul az NFL rájátszásának második köre, ahol már a főcsoportdöntőbe jutás a tét.. Most ugyan csak a szombati találkozókkal foglalkozunk, de itt is szólunk: a liga a meteorológiai előrejelzései nyomán vasárnap 19 óráról hajnali 2:20-ra tolta a Chiefs-Steelers összecsapást! Ez természetesen nem akadályoz majd minket a közvetítésben.

Atlanta Falcons (2.)-Seattle Seahawks (3.)
szombat 22:35, Sport2 ÉLŐ

Nagy teszt elé néz a Seattle védelme. Ahogy múlt héten is kiemeltük, Earl Thomas sérülése után a Seahawks védelme egyik legnagyobb erősségét vesztette el, a keletkezett lyukat pedig egy jól passzoló csapat könyörtelenül kihasználhatja. A Detroitnak és Matthew Staffordnak ez nem sikerült, de az Atlanta, és az MVP-formában játszó Matt Ryan jóval magasabb szintet képvisel. Ráadásul a Falcons nemcsak passzjátékban, hanem futásban is erős, amely szintén komoly sebeket ejthet a Thomast nélkülöző védelmen. Nem okozna nagy meglepetést, ha az Atlanta az első pillanattól kezdve a kiváló safetyt helyettesítő Steven Terrellt tesztelné.
A 6. héten már összecsapott egymással a két csapat, akkor a Seattle 26-24-re győzött, az atlantai oldal szerint egyértelműen a játékvezetők segítségével. A negyedik negyed végén ugyanis a kamerák képe szerint nagyon úgy nézett ki, hogy Richard Sherman egy hosszú passzjátéknál szabálytalankodott Julio Jonesszal, ám szabad szemmel ez nem volt látható. A Falcons ezzel nem került mezőnygól közelébe, a Seattle pedig lepörgethette az órát. A két játékostól most is parázs harcra lehet számítani. A 6. héten Jones 7 elkapásból 149 yardot és egy touchdownt hozott össze, ami Sherman ellen kiemelkedő teljesítménynek számít.
Hatalmas lesz a nyomás a korábban már említett Matt Ryanen. Az év csapatába választott irányító brutális alapszakaszt mondhat magáénak. 4944 passzolt yarddal zárt, 69,9 százalékos hatékonysággal osztogatott, 38 touchdownja mellé csak 7 interceptiont jegyzett és a liga legjobb, 117,1-es irányítómutatójával dicsekedhet. A nyomás pedig nemcsak a Seahawks védelmétől érkezhet majd, hanem a múltból is. Matt Ryan ugyanis öt rájátszásbeli szereplése során mindössze egyetlen győzelmet tudott eddig összehozni. Igaz, azt 2012-ben éppen a Seattle ellen. A találkozót Faragó Richard és Udvardi Gyula párosa közvetíti.

New England Patriots (1.)-Houston Texans (4.)
vasárnap 2:15, Sport2 ÉLŐ

Ha a történelmet nézzük, a Houstonnak pályára sem kéne lépnie. A Texans ugyanis még sohasem tudott nyerni a divisional körben. Legutóbb 2012-ben jutott idáig, akkor a New England 41-28-cal küldte haza ellenfelét. A Patriots 2011 óta minden alkalommal eljutott a főcsoport döntőjébe. A Belichick, Brady kettős összeállása óta a New England 10 győzelem mellett csak 2 vereséggel hozta ezt a kört.
A houstoni oldal legtöbbször azt hozza fel maga mellett, hogy edzői stábja igencsak jól ismeri az ellenfelet, és ezt kihasználva meglepetést okozhat. Való igaz, Bill O’Brien, Romeo Crennel, Mike Vrabel és Larry Izzo 43 évnyi New England-i tapasztalatot gyűjtött össze, amely a 3. héten, egy Jacoby Brissett által irányított Patriots ellen 27-0-s zakót hozott össze.
A kulcs egyértelműen az lehet, hogy az Oakland ellen kiválóan teljesítő Texans-védelem mit tud összehozni Tom Bradyékkel szemben úgy, hogy Danny Amendola visszatérésével a Patriots támadóegysége további potenciális célponttal gazdagodott. A Houston ezen kívül arra is építhet, hogy Belichick elsősorban a Texans futójátéka alól próbálja majd kihúzni a szőnyeget, Osweilerre hagyva ezzel a támadójátékot. Ha a fiatal irányítónak pedig ugyanolyan „jól” megy, mint egy héttel korábban a Raiders ellen, akkor a fogadóirodák nem járnak jól, hogy +15,5-tel adják a vendégek sikerét. A meccset a legendás Faragó, Kovács páros prezentálja.