Tarol a fekete hétfő (és vasárnap) az NFL-ben • SportTV

Tarol a fekete hétfő (és vasárnap) az NFL-ben

2018. 12. 31. 19:19    
Olvasási idő: 2 perc

Már nyolc csapat vadászik vezetőedzőre az NFL-ben, és egyelőre még nincs vége a fekete hétfőnek. Ahogy korábban gyakran, most is sok trénernek megköszönték a munkáját az alapszakaszt követően, sőt, két olyan csapat is van, amelyik szezon közben behúzta a vészféket.

Néhány éve még csak fekete hétfő létezett, az idén viszont néhány NFL-klubtulajdonos vagy general manager még az utolsó alapszakaszforduló másnapját sem várta meg, hanem már vasárnap eltávolította csapata vezetőedzőjét. Így az alábbi, frissülő cikkünkben amolyan fekete vasárnapi, fekete hétfői összefoglalót nyújtunk át.

Jöjjenek a kirúgott edzők és az új vezetőedzőt kereső csapatok!

Todd Bowles – New York Jets

Sikertörténetként indult a „házasság”, Bowles első szezonjában 10/6-tal zárt a Jets, azt követően viszont jött három vesztes évad, ami „meghozta” a menesztést. Bowles inkább védekező felfogású tréner, a Jets viszont alighanem támadóbb nézetű edző után néz, aki képes lesz együtt dolgozni az előző draft harmadik választottjával, Sam Darnolddal.

Steve Wilks – Arizona Cardinals

A Cardinalsnál mindössze egy idény jutott Wilksnak, aki 3/13-as mutatóval búcsúzott. Pedig december elején úgy tűnt, a Green Bay Packers otthonában aratott győzelem előrelépést jelez, csakhogy utána zsinórban négy vereség következett, három ráadásul legalább 14 pontos különbséggel. Az új trénernek lesz mit alakítania a kereten, illetve a rossz újoncszezont futó quarterback, Josh Rosen játékán.

Vance Joseph – Denver Broncos

Hiába volt még hátra két év a szerződéséből, John Elway GM megköszönte Joseph munkáját. A hetvenes évek után esett meg ismét a Broncosszal, hogy egymás után két szezont is negatív mutatóval zárjon – ennyi bőven elég volt a kirúgáshoz. A keret összetételében, illetve a megoldatlan QB-helyzetben Elwaynek is bőven megvan a maga felelőssége, de ő helyi legenda, a két Super Bowl-gyűrű sokat jelent, így ő keresheti meg a következő vezetőedzőt is.

Marvin Lewis – Cincinnati Bengals

Lewis tizenhat évig volt a Bengals vezetőedzője, az övé a franchise történetének legtöbb győzelme, a playoffban viszont 0/7 a mutatója. Az idén a csapat simán lemaradt a rájátszásról, igaz, a szezon végére tucatnyinál is több játékosa volt sérültlistán. Lewis személyében az NFL második leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetőedzője távozik. Meglepő lenne, ha az éllovas is menne, mert őt Bill Belichicknek hívják.

Adam Gase – Miami Dolphins

Az évtizedben immár negyedszer keres vezetőedzőt a Miami, miután a támadóguruként beharangozott Adam Gase sem vált be. Három évad jutott neki a bizonyításra (23 győzelem, 25 vereség, 1 playoffrészvétel), de támadásban nem tudott jelentős előrelépést produkálni, ráadásul működési időszaka végére az öltöző bizalmát is elveszítette.

Dirk Koetter – Tampa Bay Buccaneers

A konfúz irányítóhelyzet megpecsételte az egykori támadókoordinátor sorsát. Az új vezetőedzőnek egy dolgot mindenképpen el kell fogadnia: a 2019-es idényben Jameis Winston lesz a csapat első számú quarterbackje, ezt ugyanis a franchise vezérkara már eldöntötte.

Ezen franchise-okon kívül még a Cleveland Browns és a Green Bay Packers is vezetőedzőt keres. A Browns október végén két és fél év, illetve 3 győzelem, 36 vereség és 1 döntetlen után rúgta ki Hue Jacksont, míg a Green Bay december elején vált meg a gárdát Super Bowl-győzelemhez is segítő Mike McCarthytól. Mindkét gárda megbízott vezetőedzővel fejezte be a szezont, előbbinél Gregg Williams, az ideiglenes edző, valamint Freddie Kitchens, a támadóegység koordinátora is interjún vesz részt, míg a Packers engedélyt kért arra, hogy a New England Patriots két koordinátorával, Brian Floresszel, valamint Josh McDanielsszel beszélgethessen.